Tekel binası restorasyonunu bakan yerinde inceledi

Tekel binası restorasyonunu bakan yerinde inceledi

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, İzmir'de restorasyonu devam eden eski Tekel fabrikasında incelemelerde bulundu.

İzmir’e gelen Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, AKP İzmir İl Başkanlığı tarafından düzenlenen “2023’e Doğru Şehir Buluşmaları” programına katıldı. AKP milletvekillerinin de katıldığı programın açılışında konuşan Bakan Ersoy, İzmir’de restorasyonu devam eden Tekel binalarının Mart ayı sonuna kadar tamamlanacağını söyledi. Ersoy, “Anadolu’nun 7 bölgesi ve büyükşehirlerimizde Kültür Yolu Festivalleri'ni yaymak istiyoruz. Bu bağlamda nisanda 2023 festivalleri başlıyor. Hem Adana olsun, hem İzmir olsun Kültür Yolu Festivalleri başlayacak. Mart sonuna kadar Tekel binasını hizmete açıp, ana etkinlik noktası olarak kullanacağımız merkezlerden biri haline getireceğiz” dedi.

“Büyük şehirlerimiz söz konusu olduğunda konuya siyasi yaklaşmayı doğru bulmuyorum”
Bakan Ersoy sözlerini şöyle sürdürdü: “İzmir dediğiniz zaman turizm, gastronomi ve kültür, tabiat ön planda olan bir şehrimiz. Turizmle birlikte kalkınmasını çok hızlı yapabilecek bir şehrimiz. İzmir’in geleceği çok parlak. Ben bu gelecekte İzmir’in kazanımlarının olacağını düşünüyorum.”

ZARAR GÖREN MÜZELER TAŞINACAK

aw751878-07.jpg

AKP İzmir İl Başkanlığı'ndaki programın ardından Bakan Ersoy, restorasyonu devam eden Tekel binalarında incelemelerde bulundu. Fabrika ziyareti hakkında konuşan Bakan Ersoy, “Burası 17 dönümlük bir arazi üzerinde 20 bin metrekarelik bir kapalı alan. İlk yaptığımız iş buranın dokusuna uygun ve orijinal olmayan malzemelerin çıkarılması ve buradaki yükün hafifletilmesi. Yeşil alana daha fazla yer açılmasıyla ilgili çalışmalarımız oldu. Sonrasında restorasyon çalışmalarımıza yoğun bir şekilde başladık. Daha önceki İzmir depreminde bildiğiniz üzere bizim resim heykel müzemiz zarar görmüştü. Şimdi Resim Heykel Müzemizi de buraya alıyoruz. Onun yanında arkeoloji müzesini de alıyoruz. İçinde farklı türden kütüphanelerimiz oluyor. Hem çocuk kütüphanesi hem de normal her yaş grubuna hitap eden bir kütüphane. Aynı zamanda bir tane iktisat kütüphanesi bulunuyor. İçinde sanat merkezilerimiz, sanat atölyelerimiz ve etkinlik merkezlerimiz olacak. Yani açıldığı zaman İzmir'in mevsimsel özelliğine uygun olacak şekilde 12 ay yoğun bir şekilde kullanılacak bir merkez haline gelecek. Bundan sonra diğer noktalarda da bu tarz rekreasyon çalışmalarımıza İzmir’de ağırlık vereceğiz” dedi.

ÖNEMLİ OLAN BİNANIN RUHU

aw751878-08.jpg

Projenin son haline dair de açıklamalarda bulunan Ersoy, “Binaların restorasyonları önemli ancak bu binanın bedeni önemli olan. Binanın bedenini oluşturduktan sonra binanın ruhunu o bedene vermek. Biz tüm konsantrasyonumuzu buraya verdik. Bizim gözümüzde bina bitti. Sizin gözünüzde bitmedi ancak bizim gözümüzde bitti ve tamamen oluşturduğumuz bedenin ruhunu nasıl şekillendireceğimiz üzerine çalışıyoruz. Söz verdiğimiz gibi söz verdiğimiz tarihte bitireceğiz ve çok canlı bir etkinlik merkezini İzmir halkına kavuşturacağız” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.