Teknoloji Festivali başladı

Teknoloji Festivali başladı

Muratpaşa Belediyesi’nin insansız hava araçları, robotlar, birbiriyle iletişim kuran nesneler, elektronik devreler, 3 boyutlu yazıcıların yer aldığı Muratpaşa Teknoloji Festivali, Kent Meydanı’nda başladı.

Muratpaşa Belediyesi’nin bu yıl ilk kez düzenlendiği Muratpaşa Teknoloji Festivali, Muratpaşa Kent Meydanı’nda başladı. Yaklaşık 7 bin metrekare genişliğe sahip Kent Meydanı’nda festival sonunda en iyilerinin ödüllendirileceği robotik kodlama ve marker atölyeleri, e-spor turnuva alanı, drone  deneyim alanıyla birlikte Dünyanın en hızlı drone yarış takımı XBlades ve yıldız pilotu Luke Bannister’in piste çıktığı Tech Drone League yarış alanı kuruldu.Gün boyunca düzenlenen tüm etkinlikleri katılımcıların da deneyimleyebildiği festivalde robotik yarışmasında iddialı takımlar boy gösterdi. Robotik yarışması için öğrenciler 30’arlı iki grup halinde Vex Robotics ve Muratpaşa Belediyesi’nin robotik-kodlama eğitmenleri tarafından verilen eğitimlere katıldı. Eğitimlerin ardından aralarında Antalyaspor, Antalya Ticaret ve Sanayi Odası, Antalya Organize Sanayi Bölgesi gibi kentin önemli kurum kuruluşları adına yarışmaya katılan takımlar farklı parkurlarda tasarladıkları robotlarla yarıştı.

DÜNYANIN EN HIZLILARI  

Festival alanın bir tarafından öğrenciler en iyi robotu tasarlamak için yarışırken diğer bir noktasında dünyanın en iyi drone yarış takımı XBlades Racing ve Tech Drone League TDL yarışlarında karşı karşıya geldi. TDL yarışlarında XBlades takımından “dronun Schumacher’i” olarak anılan ve 3 dünya şampiyonluğu bulunan Luke Bannister’le birlikte Mac Poshwald, Harry Plested, Leo Whitfield ve Shlomo Dallal gibi ünlü pilotlar piste çıktı. Tech Drone League adına da 2018 TDL Şampiyonu Vince Irie, 2017 Hollanda Şampiyonu Andrzej Krazny ve 2018 Hollanda Şampiyonu Dennis Mennema’nın katıldığı yarışlarda dron pilotları kent meydanına kurulan parkuru en kısa sürede tamamlamak için yarıştı.

UYSAL HEYECANI PAYLAŞTI

Festivalin açılışına eşi Ümran Uysal’la birlikte katılan Belediye Başkanı Ümit Uysal da özellikle çocukların, gençlerin büyük bir heyecan ve merakla parçası olduğu festival alanında etkinliklerle ilgili bilgi aldı. Başkan Uysal, robotik yarışlarının yapıldığı alanda bir takıma katılarak kod nedir, nasıl yazılır ve yüklenilir konularında verilen eğitime de katıldı.

ALTAN ÖYMEN DE ZİYARET ETTİ

Muratpaşa Teknoloji Festivali’nin ilk gününde ziyaretçileri arasında gazeteci-yazar ve CHP eski Genel Başkanı Altan Öymen de yer aldı. Öymen, Başka Uysal’la festival alanını gezerken elektronik devreler, 3 boyutlu yazıcılar, dizüstü bilgisayarlar ve birbiriyle iletişim kuran nesnelere çalışan çocuklara yönelik hayranlığını gizlemedi. Öymen, haber merkezlerine bir fotoğrafı geçmenin bile büyük bir iş olduğu dönemden bugüne hem de bu kadar kısa sürede gelmenin heyecan verici olduğunu belirtti. Bu anlamda Muratpaşa Belediyesi’nin Türkiye’ye örnek olacak bir festivali gerçekleştirdiğini belirten Öymen, Başkan Uysal’ı kutladı.  

EKSİĞİ GÖSTERİYORUZ

Başkan Uysal ise açılışta yaptığı konuşmada, bu yıl ilk düzenlenen festivali “Türkiye’mizde maalesef henüz tam olarak milli eğitim müfredatına giremeyen ama dünyada 10 – 15 yıldır olan teknolojik enstrümanların, dronların, robotların ve bu kalemde ortaya çıkan eğitim müfredatın, bizde içermediği ama dünyada içerdiği şeyler üzerine bir festival yapıyoruz” sözleriyle anlattı. Festivalin, her şeyden bağımsız olarak, Türkiye’de neyin eksik olduğunu gösterdiğinin altını çizen Başkan Uysal, alanı dolduran gençlere ve çocuklara “Eğitim sistemimizde eksik olan diğer şeyleri bana hatırlatırsanız onların da festivalini yapalım. Belki eksikler tamamlanır. Olmaz mı?” diye seslendi.

MURATPAŞA ÖRNEK

Bunun Türkiye adına bir sorumluluk olduğunu belirten Başkan Uysal, konuşmasına şöyle devam etti:

“Türkiye hepimizin. Onların da festivalini yapalım. Görmesi gerekenler belki görürler ve ülkemizin geleceğiyle ilgili sahici şeyleri konuşmaya başlarlar. Boş işleri bırakırız belki. İşte biz Muratpaşa’mızda 3 yıldır, destek eğitim kurs merkezlerimizde robotik kodlama eğitimleri veriyoruz. Belediyemizin 21 robotik-kodlama hocası var. Biz, Türkiye’ye, Muratpaşa olarak hem sevgi ve saygıda hem demokratik toplum kültüründe hem dayanışmada hem de 55 mahallemizle hoşgörüde, sevgide ve saygıda örnek olduğumuz gibi teknolojide, çağdaşlıkta, çocukların geleceğini tanzim etmede örnek olmakta kararlıyız. Buna da devam ediyoruz.”

 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.