Tekstil sektörünün başarısı, İzmir’den dünyaya yayıldı

Tekstil sektörünün başarısı, İzmir’den dünyaya yayıldı

Hazır giyim sektörünün dev buluşması, 15-17 Eylül 2021 tarihlerinde fuarizmir’de gerçekleşti.

Kumaş, konfeksiyon yan sanayi, hazır giyim, konfeksiyon makineleri ve baskı teknolojilerinin aynı anda sergilendiği Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları, sektöre güçlü bir ticaret kapısı açtı.

Düzenlediği fuarlarla sektörlerin küresel tedarik zincirine katkı koyan İZFAŞ, tekstilde Türkiye’nin başkenti İzmir’in gücüne güç kattı. Tekstil sektörünün tüm ihtiyaçlarının aynı anda sergilendiği ilk fuar olan Fashion Prime – Tekstil, Hazır Giyim Tedarikçileri ve Teknolojileri Fuarı, içindeki ürün grubundan yeni bir fuar çıkartarak dördüncü yılında tarihe geçti. İZGİ Fuarcılık ile güçlerini birleştiren İZFAŞ, tekstil makineleri ve teknolojileri alanında sınırlarını genişletti. Tekstil üretimini İzmir ve Ege Bölgesi’nde daha önemli hale getirmek amacıyla fuarizmir’de ilk kez düzenlenen FashionTech – Hazır Giyim, Konfeksiyon ve Tekstil Makineleri, Tekstil Baskı Teknolojileri Fuarı, Fashion Prime ile sektörü bütünleştirdi.

İki fuarın birlikteliği, katılımcı ve ziyaretçilerin beğenisini toplarken; ürün skalası genişleyen fuarlardaki ticari birlikteliklerde artış yaşandı. Fuarlarda sergilenen ürünlerin tamamı satılırken; bir kısmı Türkiye’de ilk kez fuarizmir’de sergilendi. Hazır giyim üreticileri, dünya markalarının temsilcileri, makine ve tedarikçilerden oluşan katılımcı portföyünü yerli ve yabancı ziyaretçilerle buluşturan fuarlar; sektörün ihracat rakamlarına artan bir ivme kazandıracak.

1631953404-cgt0996.jpg

Alıcı: “Fuarlarımız ihracata açılan bir kapı görevi gördü”

Fuarların oldukça verimli geçtiğini belirten İZFAŞ Genel Müdürü Canan Karaosmanoğlu Alıcı, “Pandemi döneminde fuar düzenlemek oldukça zor. İZFAŞ bu cesareti sektörle beraber gösterdi. 4’üncü kez düzenlediğimiz Fashion Prime ve ilk kez düzenlediğimiz Fashion Tech fuarlarımız hem katılımcılarını, hem ziyaretçilerini, hem de sektörümüzü oldukça memnun etti. Önemli bir alım heyeti çalışması yürüttük. Yabancı ziyaretçilerimiz üç gün boyunca önemli ticari anlaşmalar yaptı. Fuarımız yine ihracata açılan bir kapı görevi gördü. Tekstil sektörünün uzun bir aradan sonra önemli bir buluşması oldu” şeklinde konuştu.

Dünyanın özlediği bir konsepte imza atıldı

Yıllardır özlemi duyulan bir konseptte fuarı tekstilin başkenti İzmir’de İZFAŞ ortaklığı ile gerçekleştirmekten büyük mutluluk duyduklarını ifade eden İZGİ Fuarcılık Yurt İçi ve Yurt Dışı Fuarlar Sorumlusu Mustafa Kemal Hızarcıoğlu ise şunları kaydetti:

Hazır giyim ve konfeksiyon sektörü dünyanın en çok istihdam sağlayan sektörlerinden. Makine ve aksesuar birbirini tamamlayan iki ayrı ürün gurubuydu. İki ürün gurubunu bir araya getirmek zor gibi gözüküyordu. Ama biz bunu başardık. Hazır giyim ve konfeksiyonda dünyanın özlemiş olduğu fuar konsepti ortaya çıkmış oldu. Hedefimiz hazır giyim ve konfeksiyon üreticileriydi. Bu iki üretici aksesuarı da kullanıyor makinayı da. Yurt içi ve yurt dışından gelen ziyaretçilerin tamamı iki tarafa da hitap etmekteydi. Büyük alımlar gerçekleştirildi. Hem ziyaretçiler hem de katılımcılar memnun ayrıldı. Bu da fuarın önümüzdeki yıllara taşınmasında büyük önem arz ediyor.

19 milyar dolarlık hedefe katkı sağladı

Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları Avrupa, Orta ve Kuzey Asya, Orta Doğu, Kuzey Afrika bölgelerinden olmak üzere toplam 16 farklı ülkeden 375 yabancı alıcıyı ağırladı. Bosna Hersek, Gürcistan, İran, Kosova ve Rusya’dan heyet düzeyinde katılım gerçekleşti. Ege Hazır Giyim ve Konfeksiyon İhracatçıları Birliği (EHKİB) ile iş birliği içerisinde Bulgaristan, Fas ve Hırvatistan’dan ithalatçı firmalar; Denizli İhracatçı Birlikleri (DENİB) tarafından Fas, İran, Mısır ve Özbekistan’dan yabancı alıcılar getirildi. Geçen yıla göre yüzde 25 artış yakalayan ve 2021 yılı sonuna kadar 19 milyar dolar ihracat hedefi koyan hazır giyim ve tekstil sektörü, Fashion Prime ve Fashion Tech fuarları ile hedefine bir adım daha yaklaştı. Ağustos ayı sonuna kadar 12 milyar 867 milyon dolar ihracata imza atan sektör, fuarların katkısı ile Eylül ve Ekim aylarında artan bir ivme kazanacak.

Alım heyeti programına Rusya başta olmak üzere katılım gösteren ülkeler şöyle:

Birleşik Arap Emirlikleri, Almanya, Azerbaycan, Bosna Hersek, Fas, Gürcistan, Irak, İran, İsveç, İtalya, Kosova, Lübnan, Mısır, Moldova, Özbekistan, Rusya, Sudan, Suriye, Ürdün

278 katılımcı yer aldı

Kumaş çeşitleri ve aksesuarlar başta olmak üzere hazır giyim sektörünün tüm bileşenleri ile trendlerini profesyonel ziyaretçiye sunan Fashion Prime Fuarı Antalya, Bursa, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Özbekistan’dan toplam 162 katılımcı ile gerçekleşti. Hazır giyim ve konfeksiyon üretiminde kullanılan makine ve teknolojilerin yanında tekstil makineleri ile tekstil baskı teknolojilerinin sergilendiği Fashion Tech Fuarı’na ise Bursa, Denizli, Gaziantep, İstanbul, İzmir, Kocaeli ve Tekirdağ’dan 116 marka katıldı.

1631953447-cgt0191.jpg

Fashion Prime’ın yıldızı parladı

Kumaş çeşitleri ve aksesuarlar başta olmak üzere hazır giyim sektörünün tüm bileşenleri ile trendlerini profesyonel ziyaretçiye sunan Fashion Prime’ın ticaretin yanı sıra sektörün geleceğine ışık tutan etkinlikleri, fuar katılımcı ve ziyaretçileri tarafından ilgiyle takip edildi. Fashion Prime Fuarı kapsamında B Fuaye’de kurulan etkinlik alanında birbirinden değerli konu ve konukların yer aldığı söyleşiler gerçekleşti. Moda dünyasının uzman isimleri, sektörün bugünü ve geleceği için bir araya geldi. Etkinlik alanında ayrıca, atölye çalışmaları yer alırken; fuardaki kumaş ve aksesuar üreticilerinin de ürünleri sergilendi. Moda ve tekstil sektörünün ilgiyle takip ettiği fuar kapsamında düzenlenen defileler ise, podyumda renkli görüntüler oluşturdu.

PCR testi alanı kuruldu

TSE Covid-19 Güvenli Hizmet Belgesi almaya hak kazanan ilk kurumlardan biri olan İZFAŞ, fiziksel fuarları için tüm sağlık önlemlerini aldı. 4. Fashion Prime ve Fashion Tech Fuarı pandemi koşulları gereklerine uygun TSE güvenli hizmet belgesi kapsamı ile düzenlendi. Ziyaretçi girişleri maskeli, HES kodu alınarak ve alan yoğunluğuna göre kontrollü olarak sağlandı. Fuar, Dünya Sağlık Örgütü, T.C. Sağlık Bakanlığı ve TOBB kuralları doğrultusunda yapıldı. Fuarda ayrıca yabancı ziyaretçilerin konforu düşünülerek PCR test alanı oluşturdu. Yabancı ziyaretçiler, ülkelerinde dönmeden önce hızlı ve kolay bir şekilde Covid-19 test yaptırma olanağı elde etti.

İzmir’i kendimize örnek aldık

Fashion Prime’da düzenlenen söyleşiler kapsamında fuarları ziyaret eden Van Valisi Mehmet Emin Bilmez, tekstil sektörüne güç katan fuarların İzmir’de düzenlenmesine ilişkin şunları söyledi:

“Çok güzel bir organizasyon, firmaların sunumu çok güzel, kumaştan makineye kadar sektörün her alanında faaliyet gösteren firmaların hepsi aynı anda sahada… Van tekstil alanında işin çok başında… Hedeflerimiz çok… Bu nedenle İzmir’i kendimize örnek aldık ve buraya İzmirli iş insanlarının desteğini almaya geldik. Birimiz Türkiye’nin doğusunda, birimiz Türkiye’nin batısında el ele vereceğiz, geleceği çocuklarımız ve gençlerimiz için hep birlikte kuracağız. İzmirli iş insanlarını kentimize davet ediyoruz. Van mutlu olmadıkça İzmir mutlu olamaz, İzmir mutlu olmadıkça Van mutlu olamaz… El ele verip güzel bir Türkiye, güzel bir dünya inşa etmeliyiz. Bugün İzmir’den Van’a gelip yatırım yapan firmalar, ilimizde tekstil sektörünün öncüsü olup Van’ın tarihine geçecekler”.

İki fuarın birlikteliği çok başarılı

Fuarı ziyaret edip katılımcıların görüşlerini dinleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Jak Eskinazi, Fashion Prime ve Fashion Tech fuarlarının birlikte çok başarılı göründüğünü belirtti. Eskinazi, “Fuar katılımcılarıyla yapmış olduğum görüşmelerde hepsi fuardan çok memnun olduklarını söyledi. Şu anda Türkiye’de böyle bir fuar alanı yok. Bunları bir an evvel öne çıkarıp, bu fuar alanını hak ettiği yere taşımalıyız. Onun için de hepimiz el birliğiyle çalışmalıyız. Bu fuar şu anda bulunduğu pozisyon itibariyle ileriye ümit veriyor. Bence daha başarılı bir fuar olacak. Pandemi dolayısıyla yabancı katılımcı getirmek çok kolay değil. Ama biz gelenlerle bile mutlu olmuş vaziyetteyiz.. Yerli katılımcı oranı gayet iyi... Bu fuarları daha da üst seviyelere çıkarmak için çalışmalarımız devam edecek” diye konuştu.

4. Fashion Prime Fuarı T.C. Ticaret Bakanlığı himayesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde; Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD), Moda Tekstil Konfeksiyoncular Sanayici İş Adamları Derneği (MTK), Konfeksiyon Yan Sanayicileri Derneği (KYSD) ve İZFAŞ tarafından düzenlenirken; bu yıl fuarizmir’de ilk kez yapılan Fashion Tech Fuarı, T.C. Ticaret Bakanlığı himayesi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde; İZFAŞ ve İZGİ Fuarcılık tarafından Ege Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) partnerliğinde gerçekleşti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.