Temiz enerji sektörü yasal düzenleme istiyor

Temiz enerji sektörü yasal düzenleme istiyor

Solarbaba tarafından düzenlenen SolarVizyon Konferansı İzmir Mimarlık Merkezi’nde gerçekleştirildi.

Rüzgâr, Güneş, Jeotermal ve Biyokütle’den oluşan temiz enerji kurulu gücünün 23 bin Megavat seviyesini aşarak, Türkiye toplam kurulu gücü içinde yüzde 23’lük paya sahip olduğunu hatırlatan Kalaycı, bu enerji türlerinin birbirinden bağımsız olarak ayakta kalabilecek büyüklüğe ulaştığına dikkat çekti.

Her enerji türü için ayrı yasal mevzuat olması gerektiğine dikkat çeken Kalaycı, “Benim de aralarında olduğum bir mühendis grubu, 1998 yılında Türkiye’nin ilk rüzgâr enerjisi santralini devreye almıştık. 5346 sayılı Yenilenebilir Enerji Kanunu ise 7 yıl sonra, 2005 yılında yayınlandı. Yasal mevzuat maalesef sektörün gelişim hızının hep gerisinde kaldı. 2010 yılında yayınlanan 6094 sayılı Yenilenebilir Enerji Kanunu ise sektörün bugünkü başarı seviyesine ulaşmasında temel itici güç oldu. Ancak bugün gelinen noktada ise 11 yıl önce yayınlanan bu yasal düzenleme ihtiyaçları karşılamaktan uzak kalıyor.” dedi.

"ELDEKİ ELBİSE HER BEDENE UYMUYOR"

Bugünkü mevcut durumun, “Elimizde bir elbise var ve her bedene bu elbiseyi uydurmak zorundayız” anlamına geldiğine işaret eden ENSİA Başkanı Alper Kalaycı, her enerji kaynağının dinamikleri, elektrik üretim maliyetleri, santral kurulum şekilleri, kullanılan ekipmanları ve bu ekipmanların üretim süreçlerinin birbirlerinden keskin farklılıklar gösterdiğini hatırlattı.

Bu farklılıklardan dolayı, temel kanunda yapılan değişikliklerin, bir yenilenebilir enerji kaynağına avantaj sağlarken, bir başkasına dezavantaj oluşturabildiğine değinen Kalaycı, her kaynak için ayrı hazırlanmış, sade ve anlaşılır yasal mevzuat ihtiyacının büyük olduğunu sözlerine ekledi.

Türkiye’nin 102 bin 280 Megavat’a ulaşan elektrik enerjisi kurulu gücünde doğalgazın payı azalıyor. Bu yılın ilk 10 aylık verilerine göre doğalgazdan elektrik üretiminin payı %32,3 azalışla %29’a geriledi.

Rüzgâr, Güneş, Jeotermal ve Biyokütle’den oluşan yenilenebilir ve temiz enerji kaynaklarının payı ise geçen yılın aynı döneme göre 6,6 puan artış ile %21,9 olarak gerçekleşti.

ENSİA Yönetim Kurulu Başkanı Alper Kalaycı, Türkiye’nin yüzde 97 oranında ithalata bağımlı olduğu doğalgazın elektrik üretimindeki payının hızla yüzde 10’lar seviyesine çekilmesi gerektiğini belirterek, şu değerlendirmeyi yaptı: “Geleceğimiz sadece Rüzgârda, sadece Güneşte, sadece Jeotermalde, sadece Hidrojende değil. Geleceğimiz; bunların hepsinin ikili, üçlü, dörtlü birleşmelerinden oluşacak kaynak zenginliğinde şekillenecek.”

solarvizyon-oturum-2.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.