Temiz suların kirlenmesinde en büyük faktör!

Temiz suların kirlenmesinde en büyük faktör!

T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın yaptığı araştırmaya göre; temiz suların kirlenme sebeplerinin başında yüzde 74 ile evsel atık sular geliyor.

Su, çevresel sürdürülebilirliğin merkezinde yer alıyor. Ancak sanayileşme ve hızlı nüfus artışı nedeniyle temiz su kaynakları yani dereler, nehirler ve göller hızla kirleniyor. Çünkü yerleşim yerlerindeki evsel atık sular ile fabrikaların atık suları doğru yönetilemediği için temiz su kaynaklarını tehdit ediyor.

kanalizasyon-1-102136542.jpg

ATIK SULARIN ÇEVRESEL VE TOPLUMSAL BİR TEHDİT OLUŞTURMAMASI İÇİN NELER YAPMAK GEREKİR?

Birleşmiş Milletler tarafından yayımlanan ‘Su Raporu’na göre evsel atık suların yalnızca yüzde 56’sı güvenilir bir arıtmadan geçiyor. Arıtma sistemlerinin yetersizliği veya sistemden kaynaklı kaçaklar; akarsuların, göllerin ve denizlerin kirlenmesinde önemli rol oynuyor.

EVSEL ATIK SULAR, TEMİZ SULARI KİRLETİYOR

Türkiye’de de durum, farklı değil. T.C. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın 57 ilde ki 370 yer üstü suyu izleme noktasında yaptığı araştırma, 272 yer üstü suyu izleme noktasında kirlenme olduğunu gösteriyor. Kirlenme sebeplerinin başında yüzde 74 ile evsel atık sular geliyor. Suların kirlenmesinin nedeni ise atık suların arıtılmaması ve mevcut atık su arıtma tesislerinin yetersiz olması.

YAŞAMI TEHDİT EDİYOR

Temiz suların en büyük kirlenme nedeni olan atık sular, denizlere ve nehirlere karıştığında balıklar ve omurgasız hayvanlara, ekili alanlara karıştığında ise bitkilere zarar veriyor. Çevreye yayılan atık su aynı zamanda; kolera, dizanteri, hepatit A, ve çocuk felci gibi bulaşıcı hastalıklara da sebep olarak, yaşamı tehdit ediyor. Bu nedenle hem evsel hem de endüstriyel atık suların doğru yönetilmesi sürdürülebilir bir gelecek için büyük önem taşıyor.

POMPALAR KOKU YAYABİLİR VE ATIK SUYU SIZDIRABİLİR

Atık suların çevresel bir tehdit oluşturmaması için atık su arıtma tesislerinin doğru bir şekilde dizayn edilmesi ve sistemde doğru teknolojilerin kullanılması gerekiyor. Pompalar da kanalizasyon sularının ve endüstrilerdeki atık suların transferin de önemli rol oynuyor. Çünkü yeterli donanımlara sahip olmayan bir pompa, suyun transferi esnasında ortama koku yayabiliyor ve atık suyun çevreye sızmasına neden olabiliyor.

kirli-su-2-102136449.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.