Tencere yıkarken bu hatayı yapmayın!

Tencere yıkarken bu hatayı yapmayın!

Yemeği ocağa koydunuz ama başka bir işle uğraşmaya başladınız… O da ne? Mutfaktan kötü kötü kokular geliyor! Tenceredeki yemeğiniz yanmış. Üstelik tencere simsiyah olmuş. Peki şimdi ne yapmalı?

Öncelikle yanmış tencere temizliği tencerenin cinsine göre değişir. Çelik tencereler, teflonlar veya döküm tencerelerde aynı yöntemi uygulayamazsınız. Gelin türlere göre yanmış tencere temizliğini nasıl yapacağımıza bir göz atalım:

Teflon tencereler: 

Bu tip tencereler kazımaya veya telle ovmaya son derece duyarlıdır. Tencerenin hasarsız bir şekilde temizlenmesini istiyorsanız:

1- Tencereye yanık kısmın üzerine çıkacak kadar su koyun. İçine bulaşık makinesi deterjanı veya 2 yemek kaşığı çamaşır deterjanı koyun. Tencereyi kaynatın. Bir gece bekledikten sonra tahta kaşıkla yanık kısımları çıkarın. Deterjanla yıkayın.

2- Tahta kaşıkla yanıkları temizleyebildiğiniz kadar temizleyin. 1 su bardağı karbonatı tencereye koyun ve üzerine su ekleyin. Tencereyi bir gece bekletin daha sonra tahta kaşık ve süngerle temizliğini yapın.

Çelik tencereler:

1- Çelik tencereler sirke ile temizlik yapmaya uygundur. 1 su bardağı sirkeyi tencereye dökün ve kapağını kapatarak bu şekilde bir gece bekletin. Ertesi gün yeşil ovma süngeri ile temizleyebilirsiniz.

2- Teflon tencereler için önerdiğimiz bulaşık makinesi deterjanı veya çamaşır deterjanı yöntemini çelik tencerelerde de uygulayabilirsiniz.

3- Tencerede karbonatlı su bekletip daha sonra yeşil süngerle ovabilirsiniz.

Emaye tencereler:

1- Tencere soğuyuncaya kadar bekleyin. Bolca sıvı bulaşık deterjanı ve su koyup köpürtün. Daha sonra bir gece bekletin. Ertesi gün ovma süngeri ile ovun.

2- Tencereye bolca karbonat döküp süngerle ovun.

3- Tencereye  bir ölçü tuz ve iki ölçü limon suyu koyun. Yarım saat bekletip sonra ovun.

Dökme demir tencereler:

Tencereye çamaşır deterjanı ve biraz su koyun. Daha sonra bir kaç dakika kaynatın ve bulaşık süngeri ile ovarak temizleyin.

Buraya kadar evde sık bulunan malzemeler yardımı ile yanmış tencere temizliğinin nasıl yapılabileceğini anlattık. Ancak piyasada ağır, yapışmış kirler ve yanıklar için özel olarak üretilmiş krem deterjanlar da bulunmaktadır. Bu deterjanlardan evde varsa yanığın üzerine krem deterjanı yayın, üzerine sıcak su dökün. Bir – iki saat kadar bekledikten sonra yanığın tencereden kolayca söküldüğünü göreceksiniz. Büyük parçaları spatula veya tahta kaşık yardımı ile çıkarın ve biraz krem deterjanı süngere sıkarak tencerenizi ovun. İşte, tencereniz pırıl pırıl oldu. Elinize sağlık.

Kaynak: Milliyet emlak

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.