‘Tenisçi Dirseği’ hastalığına dikkat

‘Tenisçi Dirseği’ hastalığına dikkat

İzmir Özel Sağlık Hastanesi Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülten Tan Aksoy, el bileğini sık kullanan kişilerde görülen ‘Tenisçi Dirseği’ hastalığı hakkında bilgi verdi

Bu rahatsızlığın en çok ev hanımı, ofis çalışanları gibi kişilerde görüldüğünü dile getiren Dr. Aksoy, tenisçi dirseği rahatsızlığının, el bileğini yukarı kaldıran kasların tendonunun kemiğe yapışma yerinde görüldüğünü ve zorlanma ile ortaya çıktığı bilgisini verdi.

Dr. Gülten Tan Aksoy “Tendonun yapışma yerinde tekrarlayan hareketler tutma, zorlama, kavrama ve sıkma zorlanmaya sebep olarak yaralanmayı artırır. Bu hastalık dirseğin dış tarafında, el bileğini yukarı kaldıran kasların tendonunun kemiğe yapışma yerinde görülen, zorlanma ile ortaya çıkan ağrılı bir durumdur. Ev hanımları, motosiklet kullananlar, aşçılar, şoförler ve bilgisayar kullananlarda daha çok görülür. Rahatsızlığın en önemli bulgusunun ise dirsekten bazen ön kola kadar yayılan ağrı olduğunu söyleyen Aksoy; ‘Bazen yavaş yavaş bazen de aniden giren bir ağrı şeklinde başlar, ağrı çok yoğun olduğunda hasta bardak dahi tutamaz, anahtar çeviremez ve yorganını üzerine çekemez, bu durumda rahatlamak adına yapılacak elini yumruk yapma ya da kavrama hareketleri ağrıyı daha da artırabilmektedir’ ifadelerini kullandı.

uzm.dr.-gulten-tan-aksoy.jpg

DİNLENME ÖNEMLİ

Hastalağın uzman doktor tarafından herhangi bir görüntülemeye dahi ihtiyaç duyulmadan anlaşılabileceğini kaydeden Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Uzmanı Dr. Gülten Tan Aksoy şunları söyledi: ‘Öncelikle bu duruma sebep olan aktiviteler kısıtlanmalıdır. El bileğinin istirahati önemlidir. Tümüyle istirahattan ziyade zorlayıcı aktivitelerin kısıtlanması önerilir. Bunu sağlamaya yönelik hastaya el / el bilek splinti önerilir ki el ve parmak hareketleri kısıtlanarak dinlenme sağlanabilsin. Dirsek hareketlerini kısıtlamadan ağrısı azaltmak için yapılan ‘Kinezyotaping Bantlama’ uygulamaları akut dönemde çok işe yarar. Sonrasında genelde günde 2 kez, 20 dakika soğuk uygulama önerilir ve vereceğimiz ödem giderici ilaçlar ağrıyı azaltmaya yardımcı olur”

TEKRARLAYAN KORTİZON ENJEKSİYONLARINDAN KAÇININ

Uzman Dr. Gülten Tan Aksoy, uzun süren ve inatçı vakalarda başvurulan bir diğer yöntem olan kortizon uygulamasından bahsederek uyarılarda bulundu. Dr. Aksoy, “Günümüzde de kortizon enjeksiyonları tabii ki uygulanabilir. İlk seçenek olarak ve tekrar tekrar uygulanmasını doğru bulmuyorum. Artık PRP veya kök hücre gibi yenileyici tedavi seçeneklerimiz var. Ben enjeksiyon olarak yenileyici tedavi seçeneklerini ve PRP ( Trombositten Zengin Plazma) uygulamasını tercih ediyorum. Son yıllarda pek çok alanda kullanılan PRP yönteminin Tenisçi Dirseği rahatsızlığının inatçı vakalarında da uygulanıyor. PRP yönteminde hastanın kanı alınarak özel bir sistemden geçirilir ve kanın trombosit hücreleri izole olarak ayrılır. Yaklaşık 20 cc kandan 1-2 cc kadar PRP elde edilir. PRP tenisçi dirseğinde genelde bir ay arayla iki kez yapılır. Etkisi kortizon gibi hızlı değildir ama başarı şansı kortizon ile aynı, hastalığın tekrarlama riski ise kortizondan 5 kez daha düşüktür. PRP sonrası bir kaç gün ağrı gözlemlenebilir fakat dirençli vakalarda en etkili yöntemlerden biridir ayrıca yan etkisinin olmaması da bir tercih sebebidir” diye konuştu.

Dr. Gülten Tan Aksoy son olarak, basit gibi görünen tenisçi dirseği hastalığının aslında yaşam kalitesini aşağı çekebildiğini; bu nedenle bir an önce uzman bir doktora görünmenin ve uygun tedaviye başlamanın önemli olduğunu sözlerine ekledi. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
2 Yorum