TGS İzmir’den İGC’ye tepki: Kıdem tazminatı işçinin hakkıdır!

TGS İzmir’den İGC’ye tepki: Kıdem tazminatı işçinin hakkıdır!

İGC’nin sahip olduğu 9 Eylül Gazetesi’nden kıdemli işçilerin işten çıkartılmasının gündemde olmasına tepki göstererek açıklama yaptı. Açıklamada, “Gazetecilerin işten atılmakla tehdit edilmesi kabul edilemez. Kıdem tazminatı işçinin hakkıdır” denildi.

Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) İzmir Şubesi, İzmir Gazeteciler Cemiyeti’nin (İGC) sahibi olduğu 9 Eylül Gazetesi’nde kıdemli gazetecilerin işten çıkartılmasının gündemde olması nedeniyle tepki göstererek basın açıklaması yaptı. Açıklamada, 9 Eylül Gazetesi’nde çalışmaya devam eden ve işyerindeki kıdemi beş yıldan fazla olan dört TGS üyesinin de durumdan etkilendiği belirtilerek, “Birikmiş kıdem tazminatı yükü gerekçe gösterilerek sendika üyelerimizin işten atılmakla tehdit edilmesi, hele ki bunun bir basın meslek örgütü tarafından yapılması asla kabul edilemez. Kıdem tazminatı bir yük değil, işçilerin kazandığı bir haktır. Bulunduğu her ortamda gazetecilerin haklarını korumakla övünen, İzmir’de uzun yıllardan sonra sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalamakla övünen İGC yönetimi, bina içerisine astığı yazılar ile tazminat hakkının gaspedileceğini, gazetecileri mevsimlik işçi gibi gördüğünü itiraf etmiştir” denildi.

TGS İzmir Şubesi tarafından yapılan açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Sendikasızlaştırmaya sessiz kalmayacağız!

İzmir Gazeteciler Cemiyetinin sahibi olduğu 9 Eylül Gazetesi’nde, kıdemli gazetecilerin işten çıkarılması gündemde. Kamuoyuna da yansıyan tartışmaların temeli, yaklaşık 15 gün önce İzmir Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu’nda alınan bir karara dayanıyor. İGC yönetimi, 9 Eylül Gazetesi’nde çalışmaya devam eden ve işyerindeki kıdemi beş yıldan fazla olan dört Türkiye Gazeteciler Sendikası üyesini hedef almaktadır. Üstelik bu dört üyeden biri, İzmir Şube Sekreterimiz Özde Koca’dır.

Birikmiş kıdem tazminatı yükü gerekçe gösterilerek sendika üyelerimizin işten atılmakla tehdit edilmesi, hele ki bunun bir basın meslek örgütü tarafından yapılması asla kabul edilemez. Kıdem tazminatı bir yük değil, işçilerin kazandığı bir haktır. Bulunduğu her ortamda gazetecilerin haklarını korumakla övünen, İzmir’de uzun yıllardan sonra sendika ile toplu iş sözleşmesi imzalamakla övünen İGC yönetimi, bina içerisine astığı yazılar ile tazminat hakkının gaspedileceğini, gazetecileri mevsimlik işçi gibi gördüğünü itiraf etmiştir.

İGC yönetimi geçen hafta İzmir Şube Başkanımız Nil Kahramanoğlu ile İşyeri Temsilcimiz Kazım Bozkurt’u görüşmeye çağırarak, kıdemli çalışanlarla yollarını ayıracakları ifade etmişlerdi. Şube Başkanımız, bu tavrın doğru olmayacağını, işten çıkarma dışında çözüm yollarının bulunabileceğini, üyelerimizin işten atılmasına seyirci kalmayacağımızı iletmişti. Ancak görüyoruz ki İGC yönetimi uyarılarımızı dikkate almayarak, bildiğini okumaya devam etmektedir. Dün işyeri duvarlarına asılan imzasız yazı ile üyelerimiz hedef alınmaktadır. Yazıda kıdem yükünden bahsedenler, yeni işe alacakları emekli ve ihtiyacı olan gazetecileri 10’ar aylık sözleşmeler ile çalıştırmayı hedeflemektedir. Genç gazeteciler için okul olmakla övünen 9 Eylül, görünen o ki, bundan böyle mevsimlik gazetecilerin çalıştığı bir kuruma dönüşmek istemektedir. Öte yandan gelen tepkilerden sonra asılan karar metnini kaldırıp ‘revize’ etmek bu gerçeği değiştirmeyecek.

Bugünden söylemekte fayda gördüğümüz bir diğer konu da İGC yönetiminin 9 Eylül’ü sendikasızlaştırmayı amaçlıyor olmasıdır. Son bir yılda ayrılan veya işten atılan üyelerimizin yerine alınan gazetecilerin sendikaya üye olması engellenmiş, toplam 25 çalışanın bulunduğu kurumda sendikamızın üye sayısı 13’e inmiştir.

İşyerinde sürekli tekrarlanan “Sendika ne işinize yarıyor, ne yapıyorsak biz yapıyoruz” söylemleri ile çalışanların üyelikleri engellenmiştir. Şimdi de işten atılması planlanan dört üyemiz ile sendika yetkisiz hale getirilmek istenmektedir.

Şu bilinmelidir ki, Türkiye Gazeteciler Sendikası olarak, basın meslek örgütü maskesi altında yapılan sendika düşmanlığına sessiz kalmayacağız. İGC Başkanı ve yönetimini bu yanlış karardan vazgeçmeye, çalışma hakkına ve sendikal haklara saygı göstermeye çağırıyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.