Ticaret savaşı teknoloji devlerini vurdu!

Ticaret savaşı teknoloji devlerini vurdu!

ABD’nin en değerli beş şirketi Microsoft, Apple, Amazon, Alphabet ve Facebook, pazartesi günü 162 milyar dolar kaybetti. Çin ile yaşanan ticaret savaşından doğan kaygılar bu düşüşe sebep olarak gösteriliyor.

Amerika Birleşik Devletleri hisse senetleri 2019 yılının en kuvvetli düşüşünü yaşarken, bundan en fazla eklinen teknoloji devleri oldu.  Amerika Birleşik Devletleri Başkanı Donald Trump, geçen hafta, 1 Eylül tarihinden itibaren ABD’nin 300 milyar dolarlık Çin ithalatına yüzde 10’luk tarife uygulayacağını ve dünyanın en büyük iki ekonomisinin ticaret anlaşması yapmayacağını duyurmuştu. Bu açıklamanın ardından hisse senetleri yılın en kötü haftalık performansını sergiledi. Çin’in para birimi yuan da son 10 yılda dolar karşısında en düşük seviyeye geldi. ABD borsasında yüzde 3’ten fazla kayıp yaşandı.

Beş büyük teknoloji devi cuma günü pazarda 66 milyar dolarlık değer kaybetti. Pazartesi günü yaşanan 162 milyar dolarlık düşüş ile birlikte iki günlük düşüş 228 milyar dolara çıkmış oldu. En büyük düşüş Apple cephesinde yaşandı. Şirket yüzde 5.2’lik bir düşüş ile sarsıldı.

Apple’ın söz konusu düşüş ile ilgili daha önceden bir öngörüsü bulunuyordu. Haziran ayında ABD Ticaret Temsilcisi Robert Lighthizer ile yapılan görüşmede, söz konusu tarifelerin tüm Apple ana ürünlerini etkileyeceği söylenmişti. Bazı analistler de bir süre önce yaşanacakları tahmin etmişti.

Apple, diğer teknoloji devlerine göre Çin’e uygulanan tarifelerden daha fazla etkileniyor. Bunun sebebi ise özellikle iPhone üretiminde Çin’in önemli bir rol oynaması. Facebook, Google ve Amazon’un ise Çin’de neredeyse hiçbir varlığı yok.

Yalnızca şirketler değil ABD’nin zenginleri de Çin ile yaşanan ticari savaştan etkiledi. Dünyanın en zengin ilk 500 insanı içinde yer alan isimler, hisse senetlerinde yaşanan düşüşlerin etkisiyle 117 milyar dolar kaybetti. Açıklanan rakamlara göre Amazon’un sahibi Jeff Bezos 3.4 milyar dolarlık bir kayıp yaşarken, Facebook’un başındaki isim Mark Zuckerberg 2.8 milyar dolar kaybetti. Bill Gates’in kaybı ise 2 milyar dolar olarak açıklandı.

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.