Tire Süt Kooperatifi, Sütü Güneşle Soğutuyor

Tire Süt Kooperatifi, Sütü Güneşle Soğutuyor

Örnek projeleriyle Dünyada Kooperatifçiliğin Örnek Modeli haline gelen Tire Süt Kooperatifi yenilenebilir enerji ve çevre teknolojileri konusunda da önemli bir adım attı.  

“Gücümüz Kooperatif, Enerjimiz Güneş Projesi” kapsamında 800.000 TL’lik fizibilite hazırlayan kooperatif,  İZKA’dan yüzde 75 hibe desteğiyle projeyi hayata geçirdi. Kooperatife ait süt işleme tesisine kurulan Santral ve tesis çatısına konumlandırılan panellerle 200 KWp enerji üretimi başladı.Tire Süt Kooperatifi olarak teknolojiyi takip ettiklerini ve maliyetleri düşürmeye yönelik projelere büyük önem verdiklerini dile getiren Başkan Mahmut Eskiyörük;“Dünyanın en değerli besinlerinden birisi olan süt, ineğin memesinden çıktığı andan tüketildiği ana kadar soğuk zincirde muhafaza edilmesi gereken bir üründür. Bu nedenle kooperatif olarak önemli maliyetlerimizden birisi de sütü soğutmak için harcanan enerji giderleridir. Bu giderlerimizi düşürebilmek için, kooperatifimizin ARGE ekibi uzun zamandan beri yenilenebilir enerji kaynakları konusunda fizibilite çalışması yapmaktaydı. İZKA’nın bu konuda hibe programı açmasıyla projemizi hayata geçirdik.  Projeye öncelikle süt işleme tesisimizle başladık. İleriki süreçte 62 köydeki nokta alımlarımızın tamamında bu projeyi uygulayacağız. Bundan sonra sütümüzü güneş enerjisinden elde ettiğimiz elektrikle soğutacağız” dediKooperatifin ana misyonunun üreticinin kazancının arttırılması ve tüketiciye uygun fiyata güvenli gıda ulaştırılması olduğunun altını çizen Eskiyörük şunları söyledi:

unnamed-191.jpg

“Ülkemizin en önemli sorunlarından bir tanesi tüketicinin cebinden çıkan para ile üreticinin cebine giren para arasındaki farkın yüksekliğidir. Kooperatif olarak üreticiyle tüketiciyi doğrudan buluşturarak bu soruna çözüm bulmaya çalışıyoruz ancak maliyet yüksekliği nedeniyle bazen çaresiz kaldığımız oluyor. Bunun gibi projelerle maliyetleri düşürdükçe hem üreticiyi hem de tüketiciyi koruma gücümüz daha da artıyor.  Bu doğrultuda projelerimiz sürekli olarak devam ediyor”Türkiye’nin tarımla, tarımın ise kooperatifleşmeyle kalkınacağının altını çizen Başkan Eskiyörük, İzmir’in her konuda olduğu gibi kooperatiflerin desteklenmesi hususunda örnek olduğunu belirterek;

“T.C. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ve İzmir Kalkınma Ajansı projelerimize büyük ölçüde hibe desteği vermektedir. Ayrıca İzmir Büyükşehir Belediyesi de Süt Kuzusu Projesiyle sütü doğrudan üreticiden alarak kooperatifimizin güçlenmesini sağlamaktadır. Biz de bu kaynakları doğru kullanarak uyguladığımız projelerle Dünya’ya örnek oluyoruz. İzmir’deki bu örnek çalışma anlayışının, ülke genelindeki tarım politikalarına yansıması gerekmektedir. Devlet kooperatifleri güçlendirmeli, kooperatifler de bu güçle üreticilerini desteklemeli ve korumalıdır” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.