Tire’de Aflatoksinsiz incir için çalışmalar başladı!

Tire’de Aflatoksinsiz incir için çalışmalar başladı!

Aflatoksin Eylem planı kapsamında, başta EKÜY projesinde bulunan çiftçilerimiz olmak üzere diğer İncir üreticilerimize de Ekşilik Böceği Tuzağı dağıtımı yapıldı ve böceğin zararı ve tuzak kullanımı hakkında bilgilendirme yapıldı.

Ekşilik böcekleri incirde gerek bahçe gerekse depolarda meyvede kalite ve ürün kaybına yol açarak önemli zararlar oluşturmaktadır. Direk yaptıkları bu zararın yanı sıra başta aflatoksini oluşturan etmenler olmak üzere meyve içinin ekşimesine ve çürümesine yol açan pek çok zararlı hastalık etmenlerini de meyveden meyveye bulaştırarak incirde çok önemli zararlara yol açmaktadır. Yılda 5-6 döl vermeleri ve bir dişi böceğin yaklaşık 1000 civarında yumurta bırakması sebebiyle üreme kapasitesi çok büyük olan zararlıdır.

Tüm bunlar birleştiğinde kaliteli ve aflatoksinsiz incir üretebilmek için bu zararlılarla mücadele yapmanın kaçınılmaz olduğu görülmektedir. Böcekle mücadele konusunda açıklama yapan İzmir İl Tarım ve Orman Müdürü Mustafa Özen “Ekşilik böcekleri ile mücadelede çekici yem tuzakları kullanılmaktadır. Tuzakların Nisan ayının başında asılarak mücadeleye başlanması mücadelenin başarısı açısından çok önemlidir. Üreticilerimizin ellerinde bulunan veya temin ettikleri tuzakları Nisan ayı başı itibariyle asarak mücadeleye başlamaları ve hasat sonuna kadar mücadeleye devam etmeleri gerekiyor. Sadece dikkat edilecek bir husus tuzakların ilek sineğine yani inciri dölleyen sineğe zarar vermemesi için İlekleme döneminde  kaldırılması ve son ilekten bir hafta sonra tekrar asılması lazım” dedi.

Mücadele için Tire İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından hazırlanan 250 tuzak Akyurt Mahallesinde üreticilere dağıtıldığını belirten Özen “tuzaklar kovanın yarıya yakın kısmına kadar su, 5-6 adet hurda incir ve bir tatlı kaşığı kuru hamur mayası konularak tarafından hazırlandı. Tuzaklar, kovanın kapağı kapatılarak her 10 ağaca 1 adet olacak şekilde teknik personellerimiz ve çiftçilerimiz tarafından asılıyor. Tuzakların içeriği 15 günde bir yenilenecek. Tuzaklar düzenli olarak kontrol edilerek zararlıyla doğru yöntemle mücadele edilmiş olacak” dedi. 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.