Tırnak Mantarı Ciddi Sağlık Problemlerine Yol Açabilir

Tırnak Mantarı Ciddi Sağlık Problemlerine Yol Açabilir

Tırnak mantarı kangrene yol açabilir!

Çok basit sorunlar olarak görülen tırnak mantarları, tedavi edilmediği takdirde ciddi sağlık problemlerine yol açıyor. Hatta bu problemler kangrene bile davetiye çıkarabiliyor

Genelde tırnakta beyaz ve sarı lekelerle başlayan tırnak mantarı enfeksiyonunun tırnaklarda küçümsenmeyecek kadar büyük bir hasara yol açabileceğini belirten Yara Bakım Hemşiresi Deniz Yahcı, bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tırnak mantarı enfeksiyonunun kangren gibi çok önemli sağlık sorunlarına bile davetiye çıkardığını vurguluyor.

Tırnak mantarı hastalığının tedavisi konusunda ise önemli noktaları şöyle özetliyor:

TIRNAK MANTARI DAHA ÇOK AYAKLARDA GÖRÜLÜYOR

"Bir hastalık olan tırnak mantar enfeksiyonu, esas olarak dermatofid adı verilen organizmalar tarafından oluşturulur. Tırnak yatağını ve plağını tutan bir enfeksiyondur.

Yaygın olarak ayak tırnaklarında, nadiren el tırnaklarında görülür.Tırnak mantarı genellikle tırnak altında başlar, tırnağın köküne çizgisel olarak yayılır, kalınlaşır, tırnağı gevşetir ve ayrılmalara sebep olur. En sonunda tırnak tamamen hasar görür.

TIRNAK MANTARI NEDEN OLUŞUR?

Dermatofit tipi mantarlar tırnak mantar hastalığına en sık neden olan durumdur. Tırnak mantar hastalığının daha az görülen diğer sebepleri ise maya adı verilen mantar tipleridir. Maya mantarları  genellikle eskiden olan bir travma sonrası zayıflamış tırnaklara yerleşirler. Bunların dışında şeker hastalığı olanlarda ve ayakları çok terleyenlerde de mantar hastalığı daha sık görülür.

TIRNAK MANTARININ BELİRTİLERİ NELERDİR?

•Tırnaklarda kalınlaşma

•Renk ve şekillerinde bozulma

•Ayakkabı basısına bağlı olarak ağrı

•Kalınlaşır ve ufalanırlar.

•Tırnağın kesiminde güçlük

TIRNAK MANTARI BÜYÜK SORUNLARA YOL AÇABİLİR

Tırnak mantarı enfeksiyonu tırnaklarda küçümsenmeyecek kadar büyük bir hasara yol açabilir. Diyabet hastalarında, ilaç tedavisi uygulanan kişilerde ve bağışıklık sistemi zayıf olan kişilerde tırnak mantarı enfeksiyonu kangren gibi çok önemli sağlık sorunlarına yol açabilir. Tırnağın mantar enfeksiyonları kendi kendine iyileşmez, mutlaka tedavi edilmesi gerekmektedir. Tedavi edilmezse yumuşak doku enfeksiyonlarına sebebiyet verebilir. Tedavinin amacı tırnak mantarından kurtulmaktır. Tırnaklar sonra normal görünümüne kavuşacaktır. Ancak eğer tırnak mantara yakalanmadan önce de anormal yapıda ise tamamen temizlenmesi ve ilk halini alması oldukça zordur.

TIRNAK MANTARI TEK SEANSTA TEDAVİ EDİLEMEZ

Enfekte olmuş tırnak yapıları uzman kişiler tarafından steril cihazlar ve frezeler ile temizledikten sonra hastanın ikinci seansa kadar uzmanların önerdiği uygun bakım ve tedavi edici ilaçlarla hasta takip altına alınır. Tırnak mantarı tek seans uygulama ile tedavi edilecek bir hastalık değildir."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.