Tırnak yeme alışkanlığının çözümü nedir?

Tırnak yeme alışkanlığının çözümü nedir?

Tırnak yeme, psikolojik bozukluklara işaret eden bir alışkanlıktır. Peki tırnak yeme alışkanlığı neden olur? Çözümü nedir ve kimlerde daha çok görülür?

Tırnak yeme alışkanlığı, bir başka deyişle onikofajya, bir tür kontrol bozukluğu ya da obsesif-kompulsif bozukluk olarak kabul edilir. Bu alışkanlık, çocukların yaklaşık yüzde 30'unda, ergenlik çağındaki gençlerin yüzde 45'inde ve genç yetişkinlerin yüzde 29'unda görülür. Tırnak yeme, ileri yetişkinlik döneminde azalmaya yatkındır.

Tırnak yeme, deriye zarar veriyor ya da tırnak etlerini enfeksiyona elverişli hale getiriyorsa tehlikelidir. 

Tırnak yeme neden olur?
Bazı tırnak yemeler sinirlenmeye ve heyecana bağlı olabilirken, bazı tırnak yemeler ise obsesif-kompulsif bozukluk sebebiyle oluşur.

Tırnak yemeyi önlemenin yolları :

Tırnak yemeyi engelleyen ürünler kullanın: Denatonium benzoat içeren ojeler tırnak yemeyi engelleyebilir. İçinde bulunan kimyasalların tadı acı ve çirkin olduğundan sizi tırnak yemekten alıkoyabilir. 

Manikür yaptırın: Tırnaklarınızın bakımlı ve ojeli olması, sizi durdurabilir. Özellikle koyu renk oje sürmeyi tercih edebilirsiniz. Böylece üzerindeki herhangi bir bozulma daha çok gözünüze batacak ve sizi durduracaktır.

Takma tırnak kullanabilirsiniz: Takma tırnaklar, tırnaklarınızı yeme ihtimalini düşürür.

Doktora başvurun: Bir psikiyatri kliniğine başvurup, konuyla ilgili eğitim ve bilgi alabilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.