Tiroid hastalığında, doğru miktarda iyot alımı önemli

Tiroid hastalığında, doğru miktarda iyot alımı önemli

Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) Tiroid Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Şahin, Tiroid Haftası dolayısıyla açıklamalarda bulundu.

25-31 Mayıs tarihleri arasında düzenlenecek Tiroid farkındalık haftasına Türkiye Endokrinoloji ve Metabolizma Derneği (TEMD) destek veriyor. TEMD Tiroid Çalışma Grubu Başkanı Mustafa Şahin konuyla ilgili yaptığı açıklamada;

“Tiroid hormonları vücudumuzdaki tüm hücrelere etki ederek vücudun enerji kullanmasına, vücut sıcaklığının sağlanmasına, tüm organlarımızın gerektiği gibi çalışmasına yardımcı olur. Yaşam için vazgeçilmez hormonlardır. Yani Tiroid bezini vücudun maestrosu olarak tanımlayabiliriz” dedi.

Tiroid hormonunun düzgün çalışmaması durumunda birçok hastalıkla yüz yüze gelinebileceğinin altını çizen Şahin: “Tiroid hormon seviyeleri kanda çok düşük olduğunda, vücut hücreleri yeterince tiroid hormonu alamaz ve metabolizma yavaşlamaya başlar. Vücut metabolizması yavaşladıkça hastada daha çok üşüme hissi, daha kolay yorulma, cilt kuruluğu, kabızlık, unutkanlık ve depresif ruh hali şikayetleri fark edilebilir. Hipotiroidizme özgü bir bulgu yoktur. Kanda çok fazla tiroid hormonu olduğunda ise, vücudun her işlevi hızlanma eğilimindedir. Hipertiroidisi olan hastalarda sinirlilik, asabiyet, terlemede artış, kalp çarpıntısı, ince el titremeleri, kaygı, uyku güçlüğü, deride incelme, ince kırılgan saçlar ve özellikle üst kollarda ve uyluklarda kas güçsüzlüğü şikayetleri bulunabilir.” dedi.

indir.jpg

Tiroid hastalıkları toplumda çok yaygın

Hashimoto tiroidinin en sık rastlanan otoimmün hastalıklardan biri olduğunu söyleyen Şahin; “Yaklaşık 8 kadından birinde görülür. Palpasyon dediğimiz elle muayene yöntemiyle toplumda %5-10 civarında tiroid nodülü saptanırken, görüntüleme yöntemleriyle toplumun %40-60’ında nodül tespit edilebilir. Tiroid hastalıkları toplumda çok yaygın bir kısmı pandemik hastalıklardır.” dedi.

İnterfiliteye sebep olabiliyor

Hipotirodi ve hipertiroidi durumlarının infertiliteye sebep olabileceğini belirten Şahin; “Ayrıca uygun şekilde tedavi ve izlem yapılmadığında düşüklerle de ilişkili olabilirler. Diğer yandan, Tiroid fonksiyon bozuklukları gebelik döneminde kendisine özel hususları olan önemli bir durumdur ve İç hastalıkları ve Endokrinoloji uzmanları tarafından takip edilmesi doğru olacaktır.” dedi.

Doğru miktarda iyot alımı çok önemli

Tiroid bezinin tiroid hormonu salgılaması için iyota ihtiyaç duyduğunu söyleyen Şahin; “İyot vücuda yiyeceklerle gelir ve kan yoluyla tiroide gider. Tiroid hormonu üretimini dengede tutmak için doğru miktarda iyot gerekir. Çok fazla iyot almak hipotiroidizme neden olabilir veya hipotiroidi kötüleştirebilir. Gebelerde iyot eksikliği bulunması çocuklarda guatr, hipotiroidi, zeka seviyelerinde azalmaya sebep olabilir. Gebelikte iyot desteği oldukça önemlidir.” diye ekledi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.