Titreşimlerden enerji toplayan cihaz üretildi!

Titreşimlerden enerji toplayan cihaz üretildi!

Enerji toplayan cihaz ile giyilebilir yeni ürünler

itreşim vb. hareketlerden enerji toplayan cihaz geliştirildi. Cihazın çalışma sistemi, giyilebilir teknoloji alanındaki ürünlerde yeni bir dönemi başlatabilir.

Enerji toplayan cihaz ile giyilebilir yeni ürünler

Penn State Malzeme Araştırma Enstitüsü ve Utah Üniversitesi’nden bir araştırma ekibi, titreşimlerden enerji toplayan yani bir cihaz geliştirdi. Harcanan enerjinin bir kısmının kazanılmasını ve tekrar kullanılmasını sağlayan cihaz, giyilebilir teknoloji alanında yeni bir dönemi başlatabilir.

Piezoelektrik materyal PTZ kullanılarak yapılan cihaz, daha önceki demelere kıyasla 4-5 kat daha fazla kaplandı. Rotor- PTZ – mıknatıs olmak üzere üç adet ana çalışma bölümüne sahip olan cihaz, kol hareketi gibi durumlarda mıknatısların birbirini itme-çekme hareketleri ile enerji üretiyor. Daha fazla kaplamanın yapıldığı cihazda, enerji üretme kapasitesinin 5-50 kat arttığı belirtiliyor.

Araştırmacılar geliştirme çalışmalarıyla düşük sıcaklıklı bir sentez teknolojisi olan soğuk sinterleme işlemini kullanarak güç çıkışını iki katına çıkarabileceğini belirtiyor.

PTZ ile enerji üreten cihaz, özellikle giyilebilir teknolojilerde önemli bir yenilik sunacak. Gelecekte titreşimlerden enerji üretebilen akıllı saatler, fitness bileklikleri ve sağlık takip cihazları geliştirilebilir.

Elbette üretilen enerji tamamen bataryasız çalışma için yeterli olmayacak ancak cihazların şarj ömrünü uzatacak. Aşağıdaki video ile saatin nasıl çalıştığını görebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.