TMMOB İKK'dan eylem: Kamusal alanlara ihtiyaç var

TMMOB İKK'dan eylem: Kamusal alanlara ihtiyaç var

Yıkılan Buca Cezaevi’nin bulunduğu alanın akıbeti ile ilgili tartışmalar devam ederken Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği İzmir İl Koordinasyon Kurulu ve Buca Cezaevi Özgürleşirken Platformu ortak bir basın açıklaması düzenledi.

Buca Cezaevi önünde yapılan ortak açıklama, Peyzaj Mimarları Odası İzmir Şube Başkanı Elvin Sönmez Güler tarafından okundu. TMMOB olarak söz konusu alana ilişkin hazırlanan imar planına karşı duruş sergileyeceklerini ve yargıya başvuracaklarını söyleyen Güler, “Kamusal bir bina yıkıldı. Geride kalan alanın kentin ihtiyacı olan yeşil alan ihtiyacını karşılaması gerekirken, alanın neredeyse yüzde 70’lik bölümü yüksek bir yoğunlukla 25 metre yüksekliğinde ticari inşaat yapımına uygun şekilde planlandı. Bu yaklaşımda kamu yararı nerededir? Buca’da yaşayan vatandaşlarımızın ticaret ve konut alanlarından çok, başta yeşil alan olmak üzere kamusal alanlara ihtiyaçları vardır” dedi.

buca-cezaevi-icin-itiraz-cagrisi-1076445-5.jpg

Güler, "İzmir ilinin en büyük ilçelerinden biri olan, sosyal ve teknik altyapı alanları ihtiyacı açısından son derece yetersiz olan Buca ilçesi nefes alamamakta. İşte tam da bu nedenle Buca Cezaevi alanının yıkımı sonrası ortaya çıkan yaklaşık 80 bin metrekarelik alanın kamusal kullanımlara ayrılması gerekiyor. Kentimizin mevcut durumu göz önüne alındığında, bu kararın nüfus ve yapı yoğunluğunu artıracağı ve bunun kent sağlığı açısından büyük bir risk oluşturacağı kaçınılmaz bir gerçektir. Bu alanın konut ve ticaret alanı olarak planlanması sonucu oluşacak durumun bölgeye getireceği hiçbir artı olmayacağı gibi tam tersi bölgeyi daha da yaşanmaz bir hale getireceği aşikardır. Bu nedenle, alanın yeşil alan olarak değerlendirilmesi hayati gerekliliktir" şeklinde konuştu.

buca-cezaevi-icin-itiraz-cagrisi-1076448-1.jpg

Tüm İzmirlileri alanla ilgili hazırlanarak askıya çıkarılan plana itiraz etmeye çağıran Güler, son olarka “Buca Cezaevi`nin kaldırılmasıyla ortaya çıkan alana yönelik kullanım kararlarının yapı ve trafik yoğunluğunu artıracak kullanımlar yerine tarihsel geçmişi ile bütünlük içerecek şekilde kamusal bir kullanım kararına dönüştürülmesi gerektiğini vurguluyoruz. Planlama ilkeleri şehircilik esasları da aynen bunu ifade etmektedir” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.