TMMOB İnciraltı planlarına itiraz etti

TMMOB İnciraltı planlarına itiraz etti

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, İzmir Mimarlık Merkezinde, İnciraltı Bölgesine ilişkin onaylanan imar planlarına itiraz etti. Toplantıda İnciraltı Gelişim Derneği temsilcileri açıklamalara tepki gösterdi.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE - Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından genel seçimlerden kısa bir süre İnciraltı Bölgesine ilişkin onaylanan imar planlarına ilişkin bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

Toplantıya dinleyici olarak katılan İnciraltı Gelişim Derneği üyeleri TMMOB açıklamasına tepki gösterdi.

Basın metnini okuyan TMMOB Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir, kentin birçok noktasında SİT alanlarının vasıfları değiştirildiğine dikkat çekerek sözlerine başladı.

“İnciraltın'daki rant hikayesi bitmeli” diyen Akdemir geçmiş mahkeme kararlarını hatırlatarak
“Bölgeden parçacık planlar yapılarak İnciraltı yapılaşmaya açılmıştır. Bu da imar beklentisi doğurmuştur” dedi.

whatsapp-image-2023-09-18-at-13-11-15.jpeg

Onaylanan imar planlarının seçim vaadiyle aceleyle hazırlandığını söyleyen Akdemir, “İklimsel değişimler, suların tarımda kullanılması düşünülürse Çakalburnu Lagünü nadir bir ekosistemdir. Burası rant odaklı bir yaklaşımı kabul edilemez. Plan kararlarını rant odaklı almak yerine kentin planlı gelişimine uygun olarak alınmalı. Burada bir kamu yararı yoktur. Tarım alanının tarım niteliğini korumalıyız."

İklim krizi etkilerine dikkat çeken Akdemir, alanın iklim krizi mücadelesinde de önemli bir etken olduğunu dile getirerek “İzmir 8. İdare Mahkemesinde açtığımız imar planları davasına İzmirlileri müdahil olmaya çağırıyoruz. Halkımıza çağrıda bulunarak İzmir’in en değerli alanlarından İnciraltı’na sahip çıkmaya çağırıyoruz. Ekolojinin iyice zorlandığı, yaşam alanlarının yok olduğu dönemde İnciraltı’nın tarım alanı olma özelliği korunmalı. Tarım vasfının yitirdiğine dair bir kanıt yok. 3 milyon yılda ancak oluşmuş, başka ülkelerde milyonlarca dolar harcanarak yapılan alan ranta açılamaz. Yapılaşma durdurulmalı ve tarım süreci devam etmeli” diye konuştu.

whatsapp-image-2023-09-18-at-13-11-15-1.jpeg

Akdemir, İzmir Büyükşehir Belediyesi’ni de açtıkları itiraz davasına sahip çıkmaya çağırdı.

Öte yandan basın toplantısını dinleyen İnciraltı Gelişim Derneği üyeleri, Akdemir’in açıklamalarına itiraz etti. Akdemir, toplantı sonrasında derneğin açıklama yapabileceğini ancak toplantıya müdahale etmemesini istedi.

KARABULUT’TAN SERT TEPKİ

Basın toplantısı sonrası konuşan Tayfun Karabulut ise “İnciraltı bin 100 yıldır sahipli bir yer. Lagün ve kent ormanı bir kamusal alanıdır, planlama alanı dışındadır. Bizi yok sayamazsınız. TMMOB’a kırgınız, biz toprak sahiplerini yalnız bıraktı. Sermaye ile mücadele eden, İnciraltı’na sahip çıkan biziz. Bizim suçumuz ne? Dedelerimizin toprakları bunlar. Biz ne suç işledik? TMMOB halksa biz neyiz? Kimse bizi İzmir’e düşman göstermesin” cümleleri ile tepkisini dile getirdi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.