TMMOB İzmir: Sağlıklı ve güvenli bir gelecek istiyoruz

TMMOB İzmir: Sağlıklı ve güvenli bir gelecek istiyoruz

TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, yaşanan depremlere ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

ASYA YAŞARİKİZ / MEDYA EGE – TMMOB İzmir İl Koordinasyon Kurulu, Alsancak Türkan Saylan Kültür Merkezi önünde ülkeyi yasa boğan depremlere ilişkin bir basın açıklaması düzenledi.

Açıklamayı TMMOB Dönem Sözcüsü Aykut Akdemir okudu. Şehir Plancıları Odası Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Ekici ise deprem sonrası yapılması gerekenlere yönelik bir açıklama yaptı.

Dönem Sözcüsü Akdemir, “Yaşadığımız coğrafyanın deprem kuşağında yer aldığı bilinen bir gerçek olmasına rağmen devletin kurumlarınca yerleşim alanları belirlenmesi, yapılaşmaya ilişkin kararlar alınması, uygulanması ve denetlenmesiyle ilgili tüm idari işlemlerin deprem gerçeği ve bilimsel veriler dikkate alınmadan gerçekleştirilmiş olması söz konusu felaketlerin sebebidir” diyerek hükümeti eleştirdi.

tmmob-1.webp

Akdemir öte yandan, “Ülkeyi kayıtsız ve denetimsiz müteahhit cehennemine çevirdiniz. Mühendislik hizmeti almamış, imar mevzuatına ve yürürlükteki plan kararlarına aykırı 10 milyondan fazla yapıyı anayasaya tamamen aykırı gayri hukuki ancak kağıt üzerinde ‘yasal’ düzenlemelerle yapı stokuna dahil ettiniz. Devletin vatandaşın can güvenliğini sağlama sorumluluğundan sıyrılmak için yaptığınız yasal düzenlemeye ‘Yapının depreme dayanıklılığı hususu malikin sorumluluğundadır’ şeklinde hüküm eklediniz, cana olası kastta bulundunuz. Son yaşadığımız depremde on binlerce insanın kanı elinize bulaşmıştır. Suçlusunuz! Ülkemizin kamu kaynaklarını, vatandaşların sağlıklı ve güvenli kentlerde yaşamasını sağlamak yerine, hasta garantili şehir hastaneleri, geçiş garantili otoyollar, uçuş garantili havalimanlarına aktardınız. Şovlarınız Yok Hükmündedir! Yargılanacaksınız” cümleleri ile yaşananlara tepki gösterdi.

whatsapp-image-2023-02-21-at-09-34-14.jpeg

Hükümet tarafından açıklanan rakamların doğruluğunu reddeden Akdemir ayrıca depremin ‘asrın felaketi’ olarak nitelendirilmesinin bir oyun olduğuna dikkat çekti.

Akdemir açıklamasını şu cümlelerle sonlandırdı; “Yukarıda ifade ettiğimiz tüm çalışmaların, sadece depremin yaşandığı bölge için değil diğer kentlerimiz için de ivedilikle yapılması gerekmektedir. TMMOB olarak halkımızın gelecekte de can kayıplarına uğramaması için bugünlerde yaşadığımız felaketin sorumlularından yargı önünde hesap sorulması, sağlıklı ve güvenli bir gelecek için mücadele etmekten vazgeçmeyeceğiz”

ŞPO Yönetim Kurulu Yusuf Ekici ise, yıkılan kentlerin yeniden bilim ışığında kurulabileceğini ancak, yapılacak tüm çalışmalarda meslek odalarının birikiminden faydalanılması gerektiğine dikkat çekerek gerekli yasal düzenlemeler ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini vurguladı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.