TMMOB MMO, Folkart Yangını'nda denetim mekanizmalarına dikkat çekti

TMMOB MMO, Folkart Yangını'nda denetim mekanizmalarına dikkat çekti

Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi, Folkart konutunda yaşanan depreme ilişkin bir açıklama yayınlayarak

MEDYA EGE - Makina Mühendisleri Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu, Narlıdere'de bulunan Folkart konutlarında çıkan yangına ilişkin bir açıklama yayınladı.

Geçmiş olsun dileklerinin iletildiği mesajda, "Ülkemiz, rant odaklı politikalar nedeniyle denetimsiz yapılaşma sürecinin içerisindedir. Yapının tasarım ve imalat süreçleri, 2015 yılından itibaren İmar Kanununda yapılan değişiklikler ve Kanun Hükmünde Kararnameler ile denetimsizliğe sürüklenmiştir. Ülkemizde inşaat sektörünün hızlanması ile yangın tesisatlarının tasarım ve imalatının kamusal denetim ilkesi ile denetlenmesinin önemi, bu yangınla tekrar gündeme gelmiştir" denildi.

aw879446-03.jpg

Yangın algılama ve söndürme sistemlerinin gerekli bakım ve kontrollerinin gerçekleştirilmediğine dikkat çekilen açıklamada, söz konusu sistemlerin teknik ve bağımsız kurumlar tarafından denetlenmesi gerektiğine şu sözlerle vurgu yapıldı; "Yangın algılama ve söndürme sistemlerinin bulunması, yangınların başlangıç aşamasında söndürülmesi için tek başına yeterli değildir. Bu sistemlerin periyodik kontrollerinin yılda en az bir defa bu alanda uzman mühendisler tarafından yapılması gerekmektedir. Böylelikle çıkabilecek yangınlarda ilk müdahale ile yangınların büyümesinin, can ve mal kaybına neden olmasının önüne geçilebilecektir."

aw879456-02.jpg

Öte yandan binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik'e "Binaların dış cephelerinin estetik kaygılar nedeniyle yangına dayanıklı olmayan malzemeler ile yapıldığı ve kat geçişlerinde yangının diğer katlara atlamasının engellenmesine yönelik döşemelerin gerçekleştirilmemesi yangınların büyümesine neden olmaktadır. Dün yaşanan yangında da bir kez daha gördük ki, kanun ve yönetmeliklere aykırı yapılar ruhsatlandırılmakta, bunun sonucunda da can ve mal kaybına sebep olan yangınlar meydana gelmektedir" cümleleri ile değinildi.

aw879464-02-002.jpg

Açıklamada son olarak bu tür yapılarda öncelikle uzman mühendisler tarafından bir yangın projesi hazırlanmasına işaret edilerek "Odamız tarafından yangın projesinin teknik incelemesi yapıldıktan sonra tesisat kurulmalıdır. Yapı imal süreçlerinde estetik kaygıların ötesinde yangına dayanımı yüksek malzeme seçimine özen gösterilmelidir. Ve son olarak da, yönetmelikte de belirtildiği üzere bu tesisatın yılda en az bir defa periyodik kontrolünün yapılması sağlanmalıdır. MMO İzmir Şubesi olarak, bu konuda sorumluluğu olan kamu kurumlarını büyük felaketler yaşanmadan denetim mekanizmasının işlemesini sağlamaya davet ediyor, yangında mağduriyet yaşayan yurttaşlara bir kez daha geçmiş olsun dileklerimizi iletiyoruz" denildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.