Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nde İzmir’in üç ilçesi Türkiye’ye örnek oldu!

Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’nde İzmir’in üç ilçesi Türkiye’ye örnek oldu!

İNGEV'in İnsanı Gelişmeler Endeksi'nde İzmir'den üç ilçe Toplumsal Cinsiyet Eşitliği'nde örnek gösterildi!

MEDYA EGE - İnsani Gelişme Vakfı’nın (İNGEV) ilçelerde insani gelişmeyi desteklemek üzere hazırladığı İnsani Gelişme Endeksi-İlçeler Araştırması sonuçları açıklandı.

Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) tarafından 1990 yılından beri ülkeler düzeyinde yayımlanan raporda; ‘Yönetişim ve Saydamlık’, ‘Sosyal Kapsama’, ‘Ekonomik Durum’, ‘Eğitim’, ‘Sağlık’, ‘Sosyal Yaşam’, ‘Çevresel Performans’, ‘Toplumsal Cinsiyet Eşitliği’ ile ‘Ulaşım ve Erişilebilirlik’ olmak üzere 9 alt kategoride gruplandırma yapıldı.

Raporda; Türkiye'deki 32 şehirde, büyükşehir ve il sınırları içerisinde kalan 150 bin nüfusu üzeri 177 ilçe kapsama alındı ve 2021 Faaliyet Raporunu yayımlamayan ve/veya İNGEV ile paylaşmayan 17 ilçe belediyesi ise kapsam dışı bırakıldı.

RAPORDA İZMİR FARKI!

tr-izmir-asv2020-02-img37-karsiyaka-monument.jpg

Türkiye'de ‘Çok Yüksek İnsani Gelişme’ kümesine giren ilçelerden biri olan Karşıyaka, listede ilk 10'da yer alan İzmir'in tek ilçesi oldu.

İzmir'in öne çıktığı bir diğer alan ise 'Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Endeksi'nde oldu. İlk kez 2020 yılında rapora eklenen kategori, ilçe belediyesinde cinsiyet eşitliğine ilişkin göstergeler ile ilçedeki kadınlara yönelik ikincil verileri kapsıyor.

Rapor hazırlanırken Toplumsal Cinsiyet Eşitliği alt bileşeninde: Belediye Kadın Meclis Üyesi Sayısının Toplam Belediye Meclis Üyesi Sayısına Oranı, Belediye Kadın Başkan Yardımcısı Sayısının Toplam Belediye Başkan Yardımcısı Sayısına Oranı, Belediye Kadın Müdür Sayısının Toplam Belediye Müdür Sayısına Oranı, Belediye Kadın Çalışan Sayısının Toplam Çalışan Sayısına Oranı, İlçedeki Kadın Muhtar Sayısının Toplam Muhtar Sayısına Oranı, Kadınlarda Ortalama Eğitim Süresi, Kadınlarda Ortalama Evlenme Yaşı ve Adölesan Doğurganlık Hızı (binde) değişkenleri ele alınıyor.

İZMİR'DEN ÜÇ ÖRNEK İLÇE

lsgfmlsg.png

Toplum Cinsiyet Eşitliği Endeksinde ilk sırada 75 endeks skoru ile İstanbul'un Kadıköy ilçesi yer aldı. İkinci sırada ise 73,8 ile İzmir Karşıyaka sıralandı. Yine aynı tabloda, İzmir'in Gaziemir ilçesi 50,44 endeks ile yedinci, Çiğli ilçesi ise 49,81 ile dokuzuncu oldu.

Tabloda; İstanbul'dan 5 ilçe, İzmir'den 3, Eskişehir ise 2 ilçe yer aldı.

lmhlsmglfd.png

Endeks kümelenmesinde; Çok Yüksek grubu temsil eden Yeşil Bölgede 16, Yüksek grubu temsil eden Mavi Bölgede 28, Orta grubu temsil eden Sarı Bölgede 87 ve Düşük grubu temsil eden Kırmızı Bölgede ise 29 ilçe kümelendi.

Yeşil Bölgede yer alan ilçelerin ortalama endeks skoru ise 53,4 olarak yer aldı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.