Toprak ve Çocuk ile gelecek daha da yeşerecek

Toprak ve Çocuk ile gelecek daha da yeşerecek

“Toprak ve Çocuk” Programı başlangıcı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde gerçekleşti

Mehmet ÖZDOĞRU - İzmir Ticaret Borsası tarafından Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Milli Eğitim İl Müdürlüğü ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanlığı işbirliğinde çocuklara toprağın değerini anlatmak, daha sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek amacıyla oluşturulan “Toprak ve Çocuk” Programı başlangıcı Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde gerçekleşti.

Gelecek toprakta, toprağımız emin ellerde sloganıyla başlayan projede geleceğimiz olan çocuklarımızı doğa ile buluşturarak; tarımı keşfetmelerini, sağlıklı beslenme konusunda bilinçlenmelerini, çevreye değer vermelerini sağlayacak. Proje kapsamına İzmir Milli Eğitim Müdürlüğü’ne bağlı merkez ilçelerdeki çocuklar tohum ekerek, fidan dikerek tarımsal üretimin aşamalarını yaşayarak öğrenecek.

Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Menemen Araştırma, Uygulama ve Üretim Çiftliği’nde başlayan ‘Toprak ve Çocuk projesinin açılışında İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güven Taşbaşı, İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi, İzmir Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Ahmet Güldal, İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İzmir Ticaret Borsası Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz ve Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr Mustafa Bolca da hazır bulundu.

Açılış konuşmasını gerçekleştiren Ege Üniversitesi Ziraat Fakültesi DekanıProf. Dr. Mustafa Bolca, İçinde çocuk toprak ve üretim olan her çalışma aktivitenin bizlere nereden gelip nereye gittiğimize dair düşünme imkânı verdiğini ifade ederek, “Çünkü her üçü de bizim için de geçmişimizi, geleceğimizi ve yaşam kaynağımızı içermektedir. Geçmişten bu güne kadar tarımsal üretim modellerimizi zaman içinde değiştirip yeniden şekillendirirken geleceğimiz olan çocuklarımızı da bu gelişime uygun olarak daha fazla doğayla ve çevreyle iç içe olması gerektiğine inanıyorum” dedi.

Çocukların bitkilerini ve evcil hayvanlarını bile bilgisayar ortamlarında yetiştirdiklerini vurgulayan Bolca, “Kentlerde yaşayan çocukların doğayla ilişkileri yok denecek kadar az. Bugün burada çocuklarımızı eğlendirecek bir hayalden yola çıkıyoruz. Bu bağlamda projedeki bütün paydaşlar olarak; geleceğimiz toprakta, toprak emin ellerde sloganıyla geleceğimiz olan çocuklarımızı doğayla burada buluşturuyoruz. Toprak kaybedilmeyecek en değerli varlıktır bu yüzden bizler de gelecekte topraklarımıza sahip çıkacağız. Tarımı ve toprağı olmayan bir ülke yok olmaya mahkumdur” ifadelerini kullandı. 

“Projeyi duyduğumda çok heyecanlandım”

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Işınsu Kestelli’nin projeyi kendilerine sunduklarında çok heyecanlandıklarını dile getiren İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Ömer Yahşi,“İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Sayın Işınsu Kestelli bize projeyi anlattığında projenin özellikle toprak ve çocuk anlamında buluşması bizi heyecanlandırmıştı. Strateji ve Ar-Ge birimi olarak projenin içeriğini biraz daha incelediğimizde özellikle İzmir’in merkezinde bulunan öğrencilerimizin toprakla buluşması, toprağa dokunması, tohuma, fidana, ağaca,yani tarımla alakalı bütün unsurları bizzat yerinde görmeleri açısından ulaşabileceğimiz bütün okullara bunu götürmek, yaymak ve süreci en iyi şekilde yönetmek açısından çocuklarım adına heyecanlanmıştım” diye konuştu. 

Proje ile ilgili dileğini de açıklayan Yahşi, “Dileğim o ki, yaklaşık 1 milyona yakın öğrencisi bulunan İzmir’de merkez ilçelerdeki çocuklarımızın bu projeyle tanışması. Özellikle merkez ilçelerimizdeki kamu ve özel kurumlarınişbirliği ile buradaki çocukların topraktan bir ürünün nasıl ortaya çıktığını görmelerinin sağlaması çok önemli. Dileğimiz o ki bu projede yer alan okullarımızın sayısının artmasıdır. Ayrıca bu projeyi daha fazla kamu ve özel kurumların desteklemesini umuyorum” dedi.

İzmir Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Ercan Korkmaz: Avrupa Birliği’nde tarımın ekonomideki payı yüzde 1’lerde olmasına rağmen ülkeler çocukları, gençleri çok uzun süredir tarımının içinde tutmak için dersler veriyor, programlara dahil ettiğini söyledi. Korkmaz, “Tarımın ekonomideki payı yüzde 8 civarlarında olan bir ülke olarak Türk tarım ve hayvancılığının parlak geleceğine ışık tutmak için adımlarımızı hızlandırmalıyız. Bu nedenle toprağın, tarımın ve çevrenin önemini bilen gelecek nesillerin yetişmesi her zamankinden daha önemli. Akıllı tarım kadar uzayda tarım çalışmalarını yoğunlaştıran NASA’nın geçtiğimiz yıl boşlukta marul yetiştirmesi de gösteriyor ki gelecekte tarımda limit gökyüzü olacak” diye konuştu.

“Ne olmak istiyorsun” diye sorulduğunda “astronot çiftçi olmak istiyorum” diyecek çocuklar hedeflemeleri gerektiğini dile getiren Korkmaz,“ Buradan hareketle geleceğimiz olan çocuklarımızı tarımda tutmak, tarımın içinde büyütmek için 126 yıldır ülkemizin tarım sektörüne hizmet eden bir kurumu olarak bu programı başlatmaya karar verdik” dedi.

Artan şehirleşme ve hızlı dijital dönüşüm maalesef çocukları tarımdan ve topraktan uzak yetişmelerine neden olduğunu ifade eden Korkmaz, “Ancak biliyoruz ki geleceğimiz çocuklarımızda, çocuklarımızın ve yeni nesillerin geleceği de toprakta ve tarımda.  Çocuklarımıza toprağın değerini anlatmak, daha sağlıklı ve bilinçli nesiller yetiştirmek amacıyla bu programı uzun yıllar devam edecek bir projeler bütünü olarak tasarladık.İlk olarak 6-10 yaş arası ilköğretim öğrencileriyle bir arada olacağız.  İlerleyen dönemde orta öğretim ve uygun görülen diğer yaş grupları ve farklı illerde de etkinlikler gerçekleştireceğiz. Farklı zamanlarda birçok faaliyetlerimiz olacak. Bunlar, topraktan, tarladan, bahçeden uzaklaşan çocuklarımıza yeşili, toprağı, tarlayı sevdirecek faaliyetler olacak. Kısacası çocuklarımızı doğa ile buluşturarak, toprağı ve tarımı yaşayarak öğrenmeleri için elimizden geleni yapacağız” sözlerini kullandı.

 Konuşmasında çocuklara da seslenen Korkmaz şöyle konuştu: “Gelecek sizin ellerinizde şekillenecek, toprağımız da sizin ellerinizde yeşerecek. Siz çocuklarımız ve tarımsal üretimin kaynağı toprağımız bizim geleceğimizdir. Bu işin sahibi sizler olmalısınız ki tarımımızın geleceği parlak olsun. Ve biz bugün sektörün geleceği için bir tohum ekiyoruz. Toprağın değerini bilen nesiller yetişmesi için çalışmalarımızı başlatıyoruz. Biliyoruz ki, biz çocuklarımıza topağın değerini anlatabilirsek, toprak da gelecek nesillere bakacak. Sonuçta, gelecek toprakta, toprağımız da emin ellerde olacak” dedi.

Kentsel dönüşümün plansız ve programsız bir şekilde yapıldığının altını çizerek çocukların betonların içine kaybolduğunu söyleyen İzmir Vali Yardımcısı Cumhur Güventaşbaş ise, “Kentlerimiz çok hızlı bir şeklide büyüyor. Buralarda çocukların oynayacağı bir alan kalmıyor. Kenti planlayanlar hiçbir şekilde yeşilin korunması anlamında mücadele etmiyor. Kentsel Dönüşüm denen projeler, açık açıkşehirleri plansız ve programsız bir şekilde değiştiriyor. Bu etkinliğin ilçelere de örnek olmasını umuyorum. İlçelerde ticaret odaları bu tür projelere destek verebilir. Torak geleceğimiz, değerini bilelim topraktan geldik toprağa geri dönüyoruz” diye konuştu.

Projenin asıl amacının çocukların içtikleri sütlerin, yedikleri meyve ve sebzelerin hangi süreçlerden geçtiğini görmeleri açısından son derece faydalı olduğunu söyleyen İzmir Tarım İl Müdürü Ahmet Güldal, “Buradaki amaç, çocukları toprakla buluşturmak, ürünün nerden geldiğini, hangi süreçlerden geçtiğini, çocukların bizzat yerinde görmelerini sağlamak. Bu bir vesiledir. Bu bir örnektir. Bu adım büyüdüğünde, daha fazla desteklediğinde, çocuklariçtikleri sütün hangi emeklerle önlerine geldiğini bilecekler ve kıymetini daha iyi anlayacaklarıdır. Biz de tarım bakanlığı olarak çocukları toprakla buluşturacak projeler gerçekleştiriyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.