Torbalı Tekrar İpek Böceği Üretmeye Başladı

Torbalı Tekrar İpek Böceği Üretmeye Başladı

Daha önceki dönemlerin en değerli ve en çok kullanılan giyim malzemesi ipek üretiminde kullanılan ipek böceği Torbalı'da tekrar üretilmeye başlatıldı.

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın Torbalı İlçe Müdürlüğü ile Kozabirlik'in ortaklaşa hazırladıkları proje ile bir dönem bölgede yaygın olarak yapılan ipek böceği üretimini tekrar yaygınlaştırmak için harekete geçildi.

Konu ile ilgili açıklama yapan Torbalı İlçe Müdürü Hakan Karakaya, “İlçede yıllar önce yapılan yaygın üretimden dolayı birçok dut ağacı bulunuyor. Üretimle hem bu ağaçlar değerlendirilmiş olacak, hem de üreticiler tarımsal olarak kısmen pasif oldukları bu dönemde ek bir gelir sağlayabilecek.” diye konuştu.

Toplam üretim süresinin sadece 1 ay olduğunu vurgulayan Karakaya, “Bu kısa dönemde yapılan yetiştiriciliğin kadınlar tarafından yapılmasını özellikle teşvik ederek aile ekonomisine kadın iş gücünü kazandırmış oluyoruz.” dedi.

Karakaya; proje ile 6’sı bayan olmak üzere 11 üreticiye Kozabirlik ve İlçe Müdürlüğü personeli ile önce eğitimlerin verildiğini, ardından da toplam 33 kutu ipekböceği dağıtılarak üretimin başlatıldığını söyleyerek, “Dağıtılan kutuların maliyeti Kozabirlik tarafından karşılandı. Her bir kutuda yaklaşık 20 bin ipekböceği var ve kutu başına 40-45 kg koza elde edilebiliyor. Yem maliyetinin olmadığı varsayılırsa 1 kutu başına 1600-1800 TL civarında kazanç sağlanacak. Üretim süresi boyunca her hafta yetiştiriciler ziyaret edilerek hem kontroller gerçekleştirilecek hem de eğitimler devam etmiş olacak” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.