Torbalı’da düzenlenen etkinliğe  50 ülkeden 300  öğrenci katıldı

Torbalı’da düzenlenen etkinliğe 50 ülkeden 300 öğrenci katıldı

Belediye Başkanı Görmez öğrencilere seslendi “Ön yargıları besleyerek coğrafyamızı ateşe verenler var” dedi.

 

Türkiye’de yüksek öğrenim gören 50 değişik ülkeden toplam 300 öğrenci Torbalı Belediyesi’nin desteğiyle düzenlenen organizasyonda kendi kültürlerini tanıttılar.  Yabancı uyruklu öğrenciler Torbalı’daki Gazi Çamlığı’nda kurulan stantlarda kendi ülkelerine ve kültürlerine dair materyalleri sergilediler. Etkinliğe Torbalı halkı da yoğun ilgi gösterdi. Her yaştan insan stantları gezerek yabancı öğrencilerle sohbet ettiler. Törene; Ak Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya ,Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ,UDEF  Başkanı  Mehmet Ali Polat başta olmak üzere çok sayıda kişi katıldı.

                                          UDEF  BAŞKANI POLAT “FARKLILIKLAR ZENGİNLİĞİMİZDİR”

Uluslararası Öğrenci Derneği Başkanı Mehmet Ali  Bolat, Türkiye’de yükseköğrenim gören 225 değişik ülkeden toplam 114 bin yabancı öğrenci olduğunu  vurgulayarak, “ Bu yıl onuncusunu düzenlediğimiz bu şenlik dünyanın 20 değişik ülkesinde ve 55 ayrı şehirde yapılıyor. Finali Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın da katılımıyla 13 Mayıs’ta İstanbul’da gerçekleştireceğiz. Ülkemizdeki öğrenim gören  binlerce yabancı öğrenci var ama onlar bizler için yabancı değiller. Çünkü biz farklılıkları zenginlik olarak  gören bir kültürün temsilcileriyiz. Bu buluşmalarla da aramızdaki sevgi ve muhabbet bağlarını sağlamlaştırdığımıza inanıyorum. Torbalı’da olmaktan dolayı da  çok mutluyuz. Bizleri misafir eden Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez’e teşekkür ediyorum” dedi.

                                              Başkan Görmez “ İnsanlığın bu kardeşliğe ihtiyacı var”

Törende konuşan Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez,  Anadolu’nun çok çeşitli kültürel zenginlikleri bir arada barındırabilme yetisine değinerek “ Coğrafi konumuyla dünyanın kalbi konumunda yer alan Anadolu yarımadasının  dört bir yanında değişik renklerin, şivelerin, yaşam biçimlerinin izine rastlarsınız.  Ama asıl önemli olan bu coğrafyanın hep renkli bir mozaiğe sahip olması hem de bütün bu renklerin birbirini aşındırmadan bir arada yaşama iradesi gösterebilmesidir. Bu özellikleriyle Anadolu, bugün bile bütün dünyaya kardeşlik dersi vermektedir. Bugün uluslararası öğrenci buluşmasına ev sahipliği yaparken ülkemizin bu yönüne bir kez daha dikkat çekmek istedim. Burada da tıpkı bizim ülkemizde olduğu gibi  farklı kültürlerden gelip burada buluşmuş genç insanlar var. Hepsi farklı dilleri, farklı renkleri temsil ediyorlar. Ama aynı zamanda farklı renklerin birarada, kardeşçe yaşayabileceğine de iyi bir misal teşkil ediyorlar. Dünyamızın ve insanlığın bu kardeşlik atmosferine her zamankinden daha çok ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Dünyanın daha yaşanabilir bir gezegen olması için bu önemli bir noktadır.” dedi.

                                                                 “Ön yargılardan arınmalıyız”

İslam coğrafyasında yaşanan büyük acıları, savaşların, göçlerin  son bulması için öğrencilere büyük sorumluluklar düştüğünü belirten  Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez konuşmasını şöyle sürdürdü” Farklı ülkelere, farklı kültürlere, farklı değerlere yaşam tarzlarına inançlara mensup olup,   Türkiye’de Üniversite eğitimi gören  her öğrenciyi yaşamları boyunca birer elçimiz olarak görüyor ve aynı iklimi paylaşmaktan mutluluk duyuyoruz. Balkanlar’dan Ortadoğu’ya, Avrupa’dan Asya, Afrika ve Latin Amerika’ya uzanan çok geniş bir coğrafyadan gelip ülkemizde öğrenim gören öğrencilerimizin her biri bizim için evdeki çocuklarımız kadar değerlidir. Başarıları bizim öz çocuklarımız için önemlidir.

Yakın gelecekte birçoğunuz ülkelerinizde yada farklı kurumlarla yönetici, öğretim görevlisi belki de  benim gibi siyasi kulvarlarda  önemli bir yarışın içinde olacaksınız. Bu anlamda sizlere bazı tavsiyelerim olacak. Bence birinci önceliğiniz yaşamın bütün alanlarında ön yargılardan uzak durmak olmaktır.Dil, din, renk, mezhep, ırk, bölge ayrımı yapanlara, bundan beslenenlere karşı çok dikkatli olmaktır.

Buna özellikle neden vurgu yapıyorum .İslam coğrafyasında çok büyük acılar ve bölünmeler yaşanıyor. Kardeşi kardeşe düşman yaptılar.Bir olmak, birlikte olmak geleceğe birlikte yürümek zorundayız.Üç kıtaya hakim olmuş Osmanlı imparatorluğunu  nasıl böldüler, parçaladılar, paylaştılar, Ortadoğu’nun bütün kaynaklarını ele geçirdilerse…. Şimdide daha küçük parçalara ayırıp daha rahat yutmak istiyorlar..Lütfen bunun farkında olun.

Onun için her kim size,  bir Türk’le, Arap’la, Iraklıyla, İranlıyla, Beyrutluyla, Suriyeliyle, dünyanın herhangi bir ülkesinde herhangi bir Müslüman kardeşinizle ilgili bir olumsuz algı  dayatmadasın da bulunuyorsa dinlemeyin, ilgilenmeyin.

Bütün bu coğrafyanın geleceği sizin  hoşgörülü olmanızda, birlik ve beraberlik içinde  davranmanıza bağlıdır.

Uluslararası Öğrenci Dernekleri Federasyonu (UDEF), bu anlamda üstlendiği misyonu önemli buluyorum.

                                                     Atilla Kaya, “Dünya beşten daha büyük”

Açılış töreninde konuşan Ak Parti İzmir Milletvekili Atilla Kaya da  bu tür organizasyonların  değişik kültürler arasında dostluk köprülerinin kurulmasında ciddi katkılar yaptığına değinerek “ Burada dünyanın her yerinden gelmiş genç öğrenci arkadaşlarımızla buluştuğumuz için çok mutluyuz. Buradaki dostluk atmosferinden hepimiz çok etkilendik. Her renkten ve her kültürden bütün dünyaya   gençlerimiz kardeşlik ve dostluk mesajları veriyorlar. Buradaki manzara Cumhurbaşkanı’mız Recep Tayyip Erdoğan’ın dünyanın beşten daha büyük olduğunu yönündeki sözlerini de kanıtlıyor.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.