Torbalı'da sorunu çözmek yerine üstünü örttüler

Torbalı'da sorunu çözmek yerine üstünü örttüler

Soru çok cevap yok

Bir hafta önce haber sitemizde Torbalı’da yaşanan çevre kirliliği ile ilgili bir haber yayınladık. Vatandaşların şikayeti üzerine muhabir arkadaşlarımız ile birlikte ilgililerle görüşüp haber yapmak için Torbalı’ya giderken yol kenarında damperini kaldırıp getirdiği mermer atıklarını tarım arazisine döken bir kamyon gördük.

e-001-001.jpg

Arkadaşlarımızın kamyonun mermer atıklarını dökerken çektiği fotoğrafları da haberimizde yayınladık. Yine aynı haberde Torbalı’daki çevreci vatandaşların şikayetlerine de yer vermiştik. Vatandaşlar; tarım alanlarına gelişigüzel katı atıklarından dökülmesinden özellikle mermer ve sanayi tesislerinin çıkan atıkları arıtmaya götürmek yerine çevre de bulunan dere yataklarına dökülmesinden, sulama sularına karışarak tarım arazilerine yayılan bu atıkların çevreye ve insanlara büyük zarar vermesinden, Çevre Bakanlığı’nın yayınladığı yönetmeliğe göre tarım alanlarına ve dere yataklarına her türlü atığın dökülmesi yasak olduğu halde bu kurala uyulmamasından şikayet etmişlerdi.

bea630b9-5720-485c-99cc-18a7cb8a2687-001.jpg

 Bizi Torbalı’da çevre kirliliğinin yoğun yaşandığı yerlere götüren çevrecilerin rehberliğinde gidilen yerlerde hep aynı manzara ile karşılaştık.  Dere yatağına ve kenarına dökülen, mermer atıkları, hafriyat ve her türlü katı atık.

92553852-babd-4a91-8567-556541b4b796-001.jpg

Güzergah sırasında katı atık taşıyan çok sayıda kamyonun tarım arazileri arasında ve dere kenarlarında hareket halinde olduğunu gördük. Rehberliğimizi yapan çevreciler, bu kamyonların etrafta dolaşıp, çiftçilerin olmadığı yerlerde atıklarını dereye boşalttıklarını söylediler.

1f7763bf-6592-4ec7-be9d-e6fd22e00810-001.jpg

Haber de izlenimlerimizi, “Gördüklerimiz ve dinlediklerimiz sonucunda edindiğimiz kanaat Torbalı’nın Vahşi Batı’dan farkı kalmamış. Diğer alanlarda daha iyi olabilir ancak çevre konusunda herkes yasa tanımadan istediği gibi davranıyor. Bu kanaate görüştüğümüz birkaç fabrika yetkilisinin söylediği, “sadece biz dökmüyoruz ki buradaki herkes aynı şeyi yapıyor” sözü oldu. Maalesef kuralsızlık burada kural olmuş. Çevre Kanunu’na göre denetim yapması gereken yerel yönetimler ve mahalli idare görevini yapmamış. Son yıllarda büyük yatırımların yapıldığı Torbalı ekonomik olarak büyümüş ancak bu yatırımların çevreye vereceği zarar göz ardı edilmiş. Bizde Torbalı seyahatimizde bize gelen şikayetlerin doğruluğunu ve çevrecilerin feryadının haklılığını yerinde görmüş olduk. Tespitlerimizi Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ve gerekli makamlara ileteceğiz. Yayın grubu olarak ta bu çevre katliamının takipçisi olacağız. Sık sık bu konuyu haberleştirip, gelişmeleri de kamuoyuna aktaracağız” diye anlatmıştık.

Soru çok cevap yok

 Daha sonra da dereye atık döktüklerini tespit ettiğimiz ve çevrecilerin şikayetçi olduğu fabrikalara olayı anlatan ve neden oldukları çevre kirliliği ile ilgili görüşlerini almak istediğimizi belirten birer e-mail atmıştık. Bizim objektif habercilik ilkesi gereği her iki tarafın görüşlerine yer vermek için yaptığımız bu işlem maalesef kötüye kullanıldı. İlgili fabrika yöneticileri, sorulara cevap vermek yerine suçlarını örtbas etmek için eyleme geçmişler. Örneğin daha önceki haberde kullandığımız kamyonun tarım alanına atık döktüğü yerin üzeri toprakla kapatılmış. Bu da gösteriyor ki soruna çözüm aramak yerine üstünü toprakla kapatmak tercih edilmiş. Bizde daha önceki halinin fotoğrafları ve görüntüleri mevcut. Atıkların üzerine toprak dökülmüş halini de kayıt altına aldık. Zaten yer yer alttaki beyaz mermer atıkları yine görünüyor. Sorduğumuz sorulara cevap vermek yerine üstünü kapatmak çözüm değil. İlgililere bir kez daha çağrı yapıyor ve görevlerini yapmaya davet ediyoruz.

80bfc1a4-fd76-4e3a-8f63-fb5c27ac4d78.jpg85c6d511-98d2-42f1-adaf-8590142ef0ed.jpga4644e0d-05f0-486d-8710-41767d362b33.jpgd877f55e-dd83-44d0-991e-5255f9e62c79.jpg

Kaynak: Softhaber

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.