TORBALI’DA ZEYTİN FESTİVALİ'NE BÜYÜK İLGİ

TORBALI’DA ZEYTİN FESTİVALİ'NE BÜYÜK İLGİ

Torbalı Belediyesi’nce Saipler Köyü’nde düzenlenen geleneksel Zeytin Ve Zeytinyağı Hasat Festivali'ne büyük ilgi.

Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez “Katılımcıların sayısı ve niteliği bundan sonraki hedefimizi de büyüttü” dedi.

Torbalı’da tarımsal sanayinin gelişmesinde etkili ürünlerin başında gelen zeytin ve zeytinyağı için Saipler Köyü’nde düzenlenen Hasat Festivali büyük ilgi gördü. İzmir ve İstanbul’dan çok sayıda  gazeteci, sektör temsilcisi, üretici ve vatandaşın akın ettiği festival, organizasyon komitesini mutlu etti.


Saipler Köyü’ ndeki festivali değerlendiren Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez, katılımcıların sayısı ve niteliğinin bundan sonraki hedeflerini daha da büyüttüğünü belirterek  “ Zeytin Ve Zeytinyağı Hasat Festivali ilçemizin üretim gücünü, bu alandaki bilinirliğini, ürün kalitesini ve sosyal, kültürel potansiyelini göstermesi bakımından oldukça önemlidir. Torbalı’nın tanıtım anlamında çok güçlü enstrümanları vardır.


Tarihi dokusu, sanayisi, tarımı, ürün çeşitliliği ile öne çıkan ilçemizde Zeytincilik de toplumda çok ciddi karşılığı olan en değerli üretim dallarından biridir. Gerek kalite gerekse sahip olduğumuz potansiyel bakımından zeytini  stratejik tarımsal ürün olarak kabul ediyoruz. Var olanla sınırlı kalmayacağız.


Bugün 100 bin dönümlük zeytinlik alanımız var. Bunu da daha da artırmak adına yerel yönetim olarak elimizden gelen her türlü desteği sağlayacağız. Festival bunun tanıtım ayağını oluşturuyor. Üretim ayağında elimizden gelen desteği sağlayacağız. Torbalı’nın simgelerinden biri olan zeytin belediyemizin yeni logosunda da yerini aldı” şeklinde konuştu.
 

“SÜRPRİZ YATIRIMLARI MÜJDELEYECEĞİZ”
 

Torbalı’nın önemli atılımlar gerçekleştirdiğine değinen Başkan Görmez, “Torbalı, hükümetimizin bütün yatırımlarında öncelik aldı. Eğitimden sağlığa son 30 yılı katlayacak şekilde yatırımlar getirdik. Bu anlamda bizden desteğini hiç esirgemeyen AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya’ya teşekkür ediyorum. 250 yataklı devlet hastanesi yaptık. Hastaneyi 70 bin metrekare üzerine yaptık, 45 metrekaresi kapalı alan. Eski hastanede çekilen çileli günler bitti artık. Vekilimiz de hastanemize 10 tane yeni doktor sağladı.
 
İZBAN  ile merkez ilçe olduk. Çoluğumuz çocuğumuz İzmir’e konforlu şekilde ulaşabiliyor. İzmir-Aydın asfaltında çalışmalarımız, yol üzerindeki kavşak çalışmalarımız devam ediyor. Kemalpaşa yolunun yapımına da başlayacağız. Son 10 yılda Torbalı’da kesilen inşaat ruhsat sayısı 3 bin civarında, bizim dönemimizde 4 bin 600 ruhsat kestik. Bu 3’e katlandı demek. Yatırımcıya ‘Ben burada iş yaparım’ demeyi Rabbim bize nasip etti. Torbalı için daha yapacaklarımız da var. Çok sürpriz güzel yatırımlarımız da olacak. Onları da sizlere müjdeleyeceğiz” diye konuştu.
İlçe Kaymakamı Kadir Serter Otçu ise Torbalı’nın sanayinin yanı sıra tarımda da önemli noktada olduğunu dile getirerek, devletin de Torbalı’daki dönüşümü uygun şekilde yönlendirmek için katkı sağladığını vurguladı.
 
TORBALI TÜRKİYE’YE ÖRNEK İLÇE OLDU
 

AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya ise hemşerileriyle bir arada olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi. Torbalı‘nın son zamanlarda sadece sanayisi ve ödediği vergileriyle gündeme gelmiş olmasına rağmen büyük bir tarım arazisine sahip olduğunu ve potansiyelini gösterdiğini belirterek, “Bu ilçenin kalkınması noktasındaki potansiyele ilişkin maalesef ön açıcı adımlar atılmamıştı. Bugün Torbalı başta İzmir olmak üzere tüm Türkiye’ye örnek bir model ortaya koyuyor. Bir yanda sanayi bir yandan tarım ile birlikte Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın ortaya koyduğu 2023 hedeflerine koşar adım ilerliyor. Ben hem sanayi hem tarım sektöründe katkılar yapan Başkan Adnan Yaşar Görmez’e teşekkürlerimi sunuyorum” diye konuştu.
 
Şenlik kapsamında çeşitli etkinlikler düzenlenirken, alanda kurulan Yörük çadırında vatandaşlara zeytinyağlı gözleme, sarma ile lokma ikram edildi. Şenlik kapsamında yerel sanatçılar da gün boyu konserler verdi.
 
SAİPLER DOLDU TAŞTI
 

Torbalı Saipler Köyü’nde gerçekleşen festivale; AK Parti İzmir Milletvekili Mahmut Atilla Kaya, ilçe Kaymakam Kadir Serter Otçu, İzmir Ticaret Borsası, Meslek odası temsilcileri, sektör temsilcileri, tarım yazarları katıldı.
 
GAZETECİLER ORDUSU
 

Torbalı’daki etkinliğe farklı, gazete, televizyon, ajans, internet haber sitesi temsilcilerinden oluşan kişilik 40 kişilik bir yayıncı grubu katıldı. Anadolu Ajansı, İHA ve Doğan Haber Ajansı vatandaşlarla ekonomi yazarlarıyla röportajlar yaparken yerel TV kanalları da etkinliği canlı yayınladı.
 
EKONOMİ MUHABİRLERİ DERNEĞİ TAM KADRO FESTİVALE DESTEK SAĞLADI.
 

Festivale Ekonomi Muhabirleri İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan, Başkan Vekilleri Murat Ervin ile Mihrap Düzöz, Genel Sekreter Kadir Kemaloğlu, Sayman Nihal Özken, EMD Yönetim Kurulu Üyeleri Orkan İştar ve Soner Çağlar ile dernek üyeleri katıldı.
 
BAŞKAN GÖRMEZ İLE BİR ARAYA GELDİLER


Festival açılışında Torbalı Belediye Başkanı Adnan Yaşar Görmez ile bir araya gelen üyeler, ardından zeytinyağ fabrikasını ziyaret ederek, yetkililerden bilgi aldı. Ziyaretin ardından açıklama yapan EMD İzmir Şubesi Başkanı Murat Demircan,” Türkiye’de 41 ilde zeytin üretimi var ve şu anda hasat dönemi yaşanıyor.


Bu bağlamda üretim bölgelerinde zeytinle ilgili kamuoyu oluşturmak ve zeytin yağI tüketimini artırmak adına hasat şenlikleri düzenleniyor. Bugün biz de Torbalı’da düzenlenen bu şenliğe EMD olarak destek verdik. Katılıma gösterilen ilgiyi, vatandaşların sahiplenmesini, belediyenin bu anlamda işin başında olmasını çok önemli buluyoruz ” dedi.
 
 
“ZEYTİNYAĞI İHRACATIMIZ ÜÇE KATLANDI”
 

Zeytinin anavatanının Türkiye olduğunu vurgulayan Başkan Demircan, ihracat rakamlarına da değinerek, “2016-2017 sezonunu tamamladık. Bir önceki sezon 55 milyon dolar olan zeytinyağ ihracatımız, 174 milyon dolara çıktı. Sofralık zeytin ihracatımız ise 110 milyon dolar seviyesinde gerçekleşti.


Özellikle zeytin yağı ihracatımız üçe katlandı. Önümüzdeki sezon zeytin yağı rekolte rakamlarının yüksek olması bekleniyor. Yeni dikim alanları var ve bunlar da meyve vermeye başladı. Bununla birlikte önümüzdeki süreçte zeytin ve zeytin yağı ihracatının katlanarak artmasını bekliyoruz” ifadelerini kullandı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.