Travel Turkey İzmir'den UNESCO çıkarması

Travel Turkey İzmir'den UNESCO çıkarması

Türkiye’nin ve dünyanın turizm değerlerini buluşturan Travel Turkey İzmir 11’nci kez kapılarını açmaya hazırlanıyor, kültürel miraslar fuar çatısı altında bir kez daha anımsatıyor.

İzmir Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde, İZFAŞ ve TÜRSAB ortaklığıyla, T.C. Kültür ve Turizm Bakanlığı himayesinde düzenlenecek 11. Travel Turkey İzmir Turizm Fuar ve Kongresi için geri sayım başladı. Türk ve dünya turizminin yanı sıra kültürel ve doğal güzelliklerin ön plana çıkarıldığı fuar bu yıl bütün insanlığın ortak mirası olarak kabul edilen, kültürel ve doğal varlıkları dünyaya tanıtmak, toplumda koruma bilinci oluşturmak ve yaşatmak amacıyla kurulan UNESCO’nun dünya miras listesine de çifte vurgu yapıyor. 


2017 yılı itibariyle UNESCO Dünya Miras Listesi'ne kayıtlı 35 karma (kültürel/doğal) varlıktan biri olan Göreme Milli Parkı ve Kapadokya’yı bünyesinde barındıran Nevşehir’in partner il olmasının yanı sıra, UNESCO tarafından 2018’in “Troia Yılı” ilan edilmesi, fuarın kültürel çeşitliliğini de ön plana çıkaracak. 
 

UNESCO’nun şapka çıkardığı şehir
 

Bünyesinde Göreme Milli Parkı ve dünyanın 8. harikası olarak kabul edilen Kapadokya ile her yıl ortalama bir milyon yerli yabancı turist ağırlayan Nevşehir,  hem köklü tarihi hem de muhteşem doğasıyla İzmir’den dünyaya açılacak. Masalsı görüntüsü ve eşsiz doğasıyla dünyanın en büyüleyici atmosferlerinden birine sahip Nevşehir, insanlık tarihi boyunca çok sayıda uygarlığa ev sahipliği yapmasıyla tüm dikkatleri üzerine çekecek. Bu sayede bölgedeki turizm alternatifleri profesyonellere tanıtılarak uluslararası anlaşmaların yapılıp bölge turizmine katkı sağlanması hedefleniyor. 


İçinde yüzlerce tarihi eser ve mucize bir doğayı barındırdığı için sınırları Kültür ve Turizm Bakanlığı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığı tarafından korunarak asırlardır duruşunu hiç bozmadan canlı siluetler gibi görünen peribacaları, yürürken huzura büründüren vadileri, vadilerin birbirinden ayırdığı yüksek düzlükleri, platoları ve tepelerinden oluşan coğrafyasının sunduğu görsel şölenin yanı sıra medeniyetlerin hikâyeleriyle UNESCO’nun bile şapka çıkardığı bir miras olan Göreme Milli Parkı, tüm bu güzellikleri ile fuara renk katacak. 


Ayrıca, bu bölgede yer alan Derinkuyu ve Kaymaklı Yeraltı Şehirleri, Karain Güvercinlikleri, Karlık Kilisesi, Yeşilöz Theodoro Kilisesi ve Soğanlı Arkeolojik Alanı da UNESCO Dünya Miras Listesi’nde bulunuyor. 
 

Sürdürülebilir turizm algısı kültürel mirastan besleniyor
 

Günümüz turizminde sürdürülebilir turizm hareketlerine ivme katan bir güç olarak ele alınan etkinlikler kapsamında Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından Troia’nın, UNESCO Dünya Mirası Listesi’ne girişinin 20. yılı olması nedeniyle ilan edilen ‘2018 Troia Yılı’nın tanıtımı için, Travel Turkey İzmir’de etkinlikler düzenlenecek.


Dünya kültürlerini birleştiren ve en çok referans verilen kültürel miras alanı olarak kabul edilen Troia Antik Kenti, turizm anlamında Türkiye ve özellikle Anadolu’nun kültürel mirasını ön plana çıkarıyor. Bu duruma değinen TÜRSAB yetkilileri, Troia 2018’in ülkemizin kültürel zenginliğini vurgulayarak tanıtılması durumunda turizm anlamında Türkiye’nin dünyada önünün açılabileceğine vurgu yapıyor. 
 

“Troia Yılı” Türkiye’nin stratejik aracı olabilir


Bölgesel ve küresel olumsuzlukların gölgesinde kalan Türkiye turizminin canlandırılması, ziyaretçi sayılarında önemli bir artış sağlanması ve ülke imajının güçlendirilmesine büyük bir katkı sağlayan Travel Turkey İzmir kapsamında yer alacak etkinlikler ile Troia’nın Anadolu ile bağının dünya kamuyona yaygınlaştırılması, Troia’nın marka değeri ile Çanakkale bölgesinin stratejik bir turizm destinasyonu haline gelmesi, bölgenin sunduğu kültürel ve turistik değerlerin bilinirliğinin artırılması ve küresel ölçekte bir turizm atılımı gerçekleştirilmesi amaçlanıyor. 


Eski dünyanın kültürel gelişmelerini anlamada temel kabul edilen ve 150 yılı aşkındır süregelen Troia kazı çalışmaları, dünya genelinde birçok ülkenin temel eğitim müfredatında yer alan İlyada ve Odesa destanları ile Troia sadece eğitim, edebiyat ve tarihle değil aynı zamanda kültür, sanat ve spor alanlarında tüm dünyada karşılığı olan evrensel bir marka değeri olarak kabul görüyor. Bu kapsamda “Uluslararası Troia Yılı” algısının Türkiye Turizminin eskisinden daha güçlü günlerine geçişinde önemli bir stratejik iletişim aracı olması bekleniyor. 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.