TÜDAŞ, TİRE SÜT KOOPERATİFİ İLE TEKRAR CANLANACAK

TÜDAŞ, TİRE SÜT KOOPERATİFİ İLE TEKRAR CANLANACAK

İzmir’in Tire ilçesinde 1986 yılında halkın katkılarıyla kurulan ve sürdürülemeyip uzun yıllardır atıl kalan TÜDAŞ (Tire Süt ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş.) Tire Süt Kooperatifi tarafından satın alındı.

İzmir’in Tire ilçesinde 1986 yılında halkın katkılarıyla kurulan ve sürdürülemeyip uzun yıllardır atıl kalan TÜDAŞ (Tire Süt ve Tarım Ürünleri Sanayi ve Tic. A.Ş.) Tire Süt Kooperatifi tarafından satın alındı. Kooperatif, tesisi tekrar canlandırarak Tire çiftçisine ve ekonomisine hizmet verecek bir proje uygulamak için çalışma başlattı.

Kurulduğu dönemde 7 bin 600 ortakla faaliyete başlayan TÜDAŞ, 1990’lı yılların ekonomik çalkantıları nedeniyle kapanmasının ardından kaderine terk edilmişti. Aradan geçen yıllar boyunca defalarca yağmalanarak harabe olan tesis ilçenin kanayan yarası haline gelmişti.

Daha önce de iki kez satışa çıkan ancak alıcı bulunamadığı için hazineye devrolma aşamasına gelen tesisle ilgili fizibilite çalışmalarına başlayan kooperatif, ilçenin öz varlığının ekonomiye kazandırılması için, 42 bin metrekarelik TÜDAŞ’ı satın aldı.

TÜDAŞ’ın tekrar bölge ekonomisine kazandırılmasının önemini vurgulayan Kooperatif Başkanı Mahmut Eskiyörük,

“Bütün Tire halkının orada emeği ve katkısı var. O dönemde insanlar takısını satarak, elindeki parasını vererek büyük umutlarla TÜDAŞ’ın kurulmasını sağladı. Kurulduğunda herkesten destek aldı ve o dönem çok modern bir süt tesisi faaliyete geçti.  Sonrasında ne yazık ki battı ve kapandı. 20 yıl boyunca içi boşaltılıp, talan edilerek kaderine terk edildi. Böyle bir değerin mülkiyetinin ilçe dışına gitmesine göz yumamazdık. Bu büyüklükte bir arsaya Tire ekonomisinin gelişmesine katkı sağlayacak bir yatırım yapılması bizim için çok önemli” dedi.

Kooperatif olarak alana Tire köylüsünün üretimini işleyecek ve pazarlayacak projeler hazırladıklarını bildiren Eskiyörük, “Üreticilere para kazandıracak, ilçenin marka değerini arttıracak bir çok projemiz var. Şuanda teknik ekibimiz bu projelerin alanda fizibilite çalışmalarını sürdürüyor. En uygun projeyi ilk fırsatta hayata geçireceğiz. Amacımız bölge ekonomisinin gelişmesi. Biz insanların işi ve aşı için mücadele ediyoruz. En kısa sürede TÜDAŞ’ın bacasını tüttüreceğiz” diye konuştu.

HEDEF TİRE’Yİ DÜNYA MARKASI YAPMAK

Tire ilçesinin tarım konusunda büyük bir potansiyele sahip olduğunu belirten Eskiyörük, “Tire ovası bir hazine kadar değerli. Ne ekersen yetişiyor ve yılda 3 ürün alınabiliyor. Ne yazık ki, çiftçimiz ürününü değerinde pazarlayamıyor. İşte biz Kooperatif olarak, nasıl süt üreticisine sahip çıkıp kazançlı hale getirdiysek, hedefimiz meyve ve sebze üreticisinin de yüzünü güldürmek. Hedefimiz, Tire çiftçisinin ürünlerini Tire markası ile Dünyaya pazarlamak.

Bir kentin ekonomisi ne kadar güçlü ise, o kent o kadar güzeldir ve daha yaşanır olur. İlçemizin en güçlü yanı tarım ve hayvancılıktır. ‘Gelişme olmadan, güzelleşme olmaz’ dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.