Tüketicinin alım gücü daralıyor

Tüketicinin alım gücü daralıyor

Plan ve Bütçe Komisyonunda konuşan CHP'li Gürer, ticari yaşamda sorunların arttığını, esnafı, tüketiciyi ve üreticiye koruyacak düzenlemeler ihtiyaç duyulduğunu söyledi.

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, Ticaret Bakanlığının 2022 yılına ait bütçesinin görüşüldüğü ve Bakan Mehmet Muş’un da bir sunum yaptığı Plan ve Bütçe Komisyonunda söz alarak, esnaf ve sanatkârların çok zor şartlarda iş yerlerini açtıklarını, dükkânını siftahsız kapattığını anlatan esnafların olduğunu belirtti.

Elektrik, doğal gaz zamları ile girdi maliyetlerindeki ciddi artışların yanında, tüketicilerin alım gücünün daralmasının esnafı iş yapamaz duruma getirdiğini belirten Gürer, desteklerin ise esnaf ve sanatkara yeterli olmadığını kaydetti.

"Tüketici Nasıl Yaşayacağını Düşünüyor"

Esnaf ve sanatkarların "Sattığımız ürünü toptan gidip alıp yerine aynı fiyatta koyamıyoruz. Elektrik faturasındaki artış elimizi elektrik düğmesine dahi götürmeye korkutuyor. Vadeli fiyat için fiyat veremez durumdayız." Şeklindeki yakınmalarını da anlatan güre,” Tüketici ise nasıl yaşayacağını düşünür durumdadır, giderlerini alabildiğine kısmak zorunda kalıyorlar. Bu durum esnaf ve üreticiyi doğrudan etkiliyor” diye konuştu.

"Açılan İşyerleriyle İlgili Rakamlar Gerçekçi Değil "

Açılan ve kapanan işyerleriyle ilgili istatistiki verilerin de gerçekleri yansıtmadığını vurgulayan CHP Milletvekili Gürer, “Kapanan iş yeri verileri açıklanırken açılan iş yeri rakamlarıyla sorun yokmuş izlenimi yaratılmaya çalışılıyor. Bu durumu farklı esnaf ve sanatkâr odalarında araştırdım. Kapanan iş yerlerinin gerçek ama açılan iş yerlerinin ise yıllardır faal olup zabıta marifetiyle kayıt altına alınan iş yerleri olduğunu öğrendim. Hizmet sektöründe açılan çok sınırlı iş yeri olsa da gerçek yeni iş yeri değil, mevcudun kayıt altına alınmasından ibaret olduğunu gördüm. Bu veriler sizi yanıltmasın” uyarısında bulundu.

fotograf-001.jpeg

Kayıt dışı, kontrolsüz, denetimsiz, yabancı ülkelerden gelen başta Suriyeliler olmak üzere iş yeri açanlar nedeniyle işini doğru yapan, vergisin ödeyen komşu esnafın ne yazık ki rekabete dayanamadığından iş yerini kapatmak durumunda kaldığına da değinen Gürer, “ Bu tür yerleri açanlara ise "dokunmayın" talimatı verildiği ifade ediliyor” dedi.

"Desteklenen Firmalar Yabancılara Satıldığı Halde Yine Destekleniyor"

Esnaf sanatkârlar çok yönlü mağduriyet yaşarken yabancı firmalara ise destekler sağlanmasında akıl almaz bir durum olduğuna işaret eden CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, “2006 yılında Türk ürünlerinin yurt dışında markalaşması, Türk malı imajının yerleşmesi için Turquality destek programı uygulanmaya başladı. 277 firma desteklenip 2006-2019 döneminde 3,4 milyar destek ödemesi yapıldı. Hâlihazırda kaç firma ve marka bu desteği almaktadır? Desteklenen şirketlerin en az yüzde 51'i ya da tamamı yabancı firmalara satıldığı hâlde bu destekler neden sürdürülmüştür? Bu destekler ne kadardır? Yabancılara verilen bu destek marka yabancıların olduğu, Türk ürünü olmadığı hâlde neden devam ettirilmiştir, böylece esnaflarımızdan esirgenen yabancı firmalara satılmış, onların markalarına verilmiştir?” diye sordu.

"Hayvan İthalatının Neresi Ticari Sır?"

İthal edilen ürünlerle ilgili soru önergelerine Bakanlık tarafından ‘ticari sır anıtının verildiğini hatırlatan CHP Milletvekili Ömer Fethi Gürer, konuşmasında şu konulara değind7i:

“ Hayvan ithalatının neresi ticari sır? Market denetimi yapıyorsunuz, borsada olan firma, iş yeri denetleyip ceza kesiyorsunuz ve onu davul zurnayla kamuoyuna duyuruyorsunuz. Burada ticari sır diye bir kavram yok da hayvan ithalatında mı ticari sır kavramı var. İktidarınız serbest piyasa ekonomisi uyguluyor. Sistemde fiyat denetimi var mı? Yapılan açıklamada kartel cezası diye açıklanıp fiyat denetimi süsü verelim. İktidarın yaptığı zamların sorumluluğunu gizleme politikasından başka bu yapılanın bir anlamı var mı? Biz fahiş fiyatların mutlaka denetlenmesinden yanayız ama siz serbest piyasa ekonomisi uyguluyorsunuz.

Ticari yaşamda sorunları çözmede gerçekçi düzenlemeler ve uygulamalar hızla devreye alınıp esnaf, üretici, tüketiciyi koruyan uygulamalara ihtiyaç vardır. Vatandaşı doğrudan ilgilendiren bir konuda, tartım aletleri belediye kontrolündeyken serbestleştirildi. Çarşı-Pazar, iş yeri tartım aletleri denetiminde artık o iş yeri işletenin insafına kaldı. Fiyatlar katlandı, tüketici zor alım yaptı, durum da, gram da, kilo da, kontrolsüzlük de tüketiciyi aldığı üründen daha pahalıya ürün almasına yol açıyor.

İşin doğrusu, işini düzgün yapan satıcıda sorun yok. Ya, haksız kazanç peşinde olanları kim kontrol edecek? Her gün zam üstüne zam gelirken tüketiciyi kim koruyacak? Tüketiciyi yanıltıcı reklamlar ya da hileli ürün piyasada cirit atıyor. Bu anlamda denetimler yetersiz, vatandaş korunmuyor. Hiçbir ürün bir hafta önceki fiyatıyla artık rafta satılmıyor. Üretici, çiftçi, inekçilik yapan besici, sanatkâr, esnaf, emekli mağdur; aracılar, ithalatçılar kazançlarını katlıyorlar. Tüketici kahvaltılık alamaz durumda, bu gidiş iyi gidiş değil.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.