"Tüketmenin ağırlığı, üretmenin zorluğu"

"Tüketmenin ağırlığı, üretmenin zorluğu"

Uluslararası Rotary 2440. Bölge Federasyonu Gerçek Gıda Seminerlerinin üçüncüsünde Gıda Aktivist’i Defne Koryürek’i ağırladı. Koryürek, “Tüketmenin Ağırlığı Üretmenin Zorluğu” konusunu anlattı.

Gerçek Gıda Komitesi’nin Kuzey Yıldızı Rotary Kulübü ev sahipliğinde düzenlendiği seminerde Defne Koryürek “Tüketmenin Ağrlığı Üretmenin Zorluğu” konusunu anlattı.

Rotary Bölge Federasyonu kulüpleri “Gerçek Gıda” konusunda zehirsiz ve gerçek gıdanın sofraya geliş hikayesini bu alanda pek çok başarılı projeye imza atmış Defne Koryürek’ten dinledi. Varolan toprakların kirliliğe gittiğini, yağışların azaldığı bir dönemde dünyanın gıda ve iklim krizine karşı alması gereken önlemleri anlatan Koryürek, “Japonya ayda tarım yapmayı planlıyor, Çin Afrika’nın az bir verimli topraklarda tarım yapıyor. Gezegeni bu hale getiren şuursuz tüketme kabiliyetimiz…” dedi.

“Tüketici veya Üretici Değil Onarıcı Olmalıyız...”

Defne Koryürek üretmenin zorluğunda öncelikle tüketme alışkanlığından sıyrılmamamız gerektiğini ifade ederek, “Tüketme hakkından kendimizi nasıl kurtaracağız. Bunu bir ağırlık olarak konuşmak yerine hakkaniyetli bir tüketimi konuşuyor olmamız gerekiyor. Bu yıl önümüzdeki yıldan çok daha sıcak geçti, çok daha az sel oldu, çok daha az yangın çıktı. Çocuklara daha az talepleri olan bir dünya nasıl bırakırız. Talepleri nasıl aşağıya çekeceğiz. Artık biz ortak bir ufku konuşuyor olmalıyız.

foto-1-defne-koryurek.jpg

Oldukça endişe verici bir beka sorunumuz var. Bu gezegenin varlığını sürdürebilmesi için bizim bu gezegenden elimizi çekmemiz lazım. Biz artık üretici değiliz, tüketici değiliz. Biz artık restore edici onarıcı olmalıyız. Ancak bu noktadan sonra gıdamız üzerinde bir adaletimiz olacak. Biz artık onarıcılarız. Biz artık onarıma odaklanarak bir sonraki adımın ne kadar zor olduğunu bilerek mücadele etmeliyiz. Makarna belki de bir lüks yiyeceğe dönüşecek, ekmeği bulamayacağız belki de… Çok hızlı dönüştü her şey. Belki de o yüzden daha hızlı hareket etmeliyiz. Dar boğaza geldiğimizde çözüm üretme noktasına geleceğiz. Yangınlarla sellerle yüzleşeceğiz. Merakla bakmayı öğreneceğiz.” ifadelerini kullandı.

foto-4.jpg

Rotary 2440. Bölge Federasyonu Başkanı Nedim Atilla ufuk açıcı konuşmasıyla ilgili Defne Koryürek’e teşekkür ederek, “Slowfood’da yaklaşık 10 sene birlikte çalıştık Defne Koryürek ile tüketici meselesinde onarıcı olmayı açtı. Dünya’nın içinden geçtiği süreç çok trajik. Bu bize belki de onarıcı olmayı öğretecek. Bize ve bir sonraki nesile... Dünya da bize belki de bunu söylüyor. Öğrenmeyi öğretiyor dünya… Tarım topluluklarının kurulmasına yönelik yaptığımız çalışmalar buna yönelik. Onarıcı olmak… Gerçek Gıda Komitesine, ev sahibi Kuzey Yıldızı Rotary Kulübümüze ve tabiî ki Defne Koryürek’e çok teşekkür ediyorum. Onarıcı olmayı öğretti bize” diyerek sözlerini tamamladı. Toplantının sonunda Kuzey Yıldızı Rotary Kulübü konuk konuşmacı Defne Koryürek ve Gıda Komitesi’ne teşekkür ederek TEMA Vakfı’na fidan bağışında bulundu.

foto-2-nedim-atilla.jpg

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.