Tülin Oygür'den 23 Nisan mesajı!

Tülin Oygür'den 23 Nisan mesajı!

CKD Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı mesajında  “Emperyalist işgalden kurtularak kurulan Bağımsız Türk Devletimiz, bugün 100 yaşına girdi. Milletimize kutlu olsun” dedi. 

  Cumhuriyet Kadınları Derneği (CKD) Genel Başkanı Prof. Dr. Tülin Oygür, yaptığı yazılı açıklamasında, “23 Nisan 1920’de, işgal altındaki vatanımızda, Ankara’da bir Meclis’in kurulması, çöken Osmanlı Devleti Sultanlığı’na verilmiş tokat gibi iki mesajdır. Birincisi, düşman işgaline karşı Sultan savaşmadığına göre, ‘milletimiz savaşa hazırdır!’; ikincisi, savaş kazanıldıktan sonra vatan topraklarında artık ‘Sarayın değil, milletin sözü geçecektir !’…” sözlerine yer verdi.

Mustafa Kemal Atatürk’ün 21-22 Haziran 1919’da yazdığı Amasya Genelgesi’nin 3. Madde’sinde, “Milletin bağımsızlığını yine milletin azim ve kararı kurtaracaktır” ifadesini kullandığını hatırlatan Oygür, açıklamasına şöyle devam etti: 

“Atamız, düşman işgaline karşı büyük savaşın, ancak milletin iradesi ve kararlılığıyla kazanılabileceğine olan inancını böylelikle ortaya koymuştur. Milli irade kavramı, Erzurum Kongresi ve Sivas Kongresi’nde alınan kararlarla da güçlendirilmiştir. Onun önderliğinde, 23 Nisan 1920’de, Ankara’da Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM)’nin kurulması, sadece düşman işgaline karşı başlatılan milli mücadelenin değil; aynı zamanda egemenliğin millete ait olacağı, yeni bir devletin başlangıcı olarak da tarihe yazılmıştır. Bu bakımdan açıktır ki 23 Nisan 1920, yeni Türk Devleti’nin kuruluş tarihidir.”

Milli Mücadele’nin TBMM’nin “Gazi Ordusu” ve çıkardığı yasalarla kazanıldığını ifade eden Prof. Dr Oygür, sözlerini şöyle sürdürdü: 

“Zafer kazanılmış; Lozan Barış Antlaşması imzalanmış ve ‘Yeni Türk Devleti’nin adı ve rejimi, kuruluşundan üç buçuk yıl sonra, 29 Ekim 1923’te, ‘Cumhuriyet’ ilan edilerek belirlenmiştir. Türk kadını, bu süreçte kaderini vatanına bağlamış; Kurtuluş Savaşı’nda varını yoğunu ortaya koyarak, cephede silah tutarak, kahramanca mücadele etmiş ve 23 Nisan 1920’de temeli atılan bağımsız Türkiye Cumhuriyeti ve Devrimlerimizle, özgürleşmiştir.  Bu nedenle bugün kutladığımız ‘Ulusal Egemenliğimizin 100. Yılı’, aynı zamanda kadınlarımızın özgürlüğe ulaşan mücadelesinin, bir asırlık geçmişini temsil etmektedir. Atatürk’e sözde değil, özde bağlı olan özgür Türk kadını, O’nun milletimizin önüne koyduğu hedefler için, daima mücadele etmeye devam edecektir.”
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.