Turizm Krizi İzmir'i de Etkiledi

Turizm Krizi İzmir'i de Etkiledi

CHP'li Yiğit, turizmi vuran krizin İzmir'de etkilediğini vurguladı.

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, turizmdeki krizden en çok etkilenen illerden birinin de İzmir olduğunu belirtti.
 
Yiğit, geçen yılın ilk dokuz ayında İstanbul, İzmir, Antalya ve Muğla’ya gelen turist sayısı 23,1 milyon iken bu sene gelen turist sayısının 14, 4 milyona gerilediğini ifade etti.
 

CHP İzmir Milletvekili Ali Yiğit, ülkemizde turizmin lokomotif illeri olan İstanbul, Antalya, İzmir ve Muğla’da Ocak – Eylül ayları döneminde turist kaybının geçen yıla göre yüzde 38 azalarak 8,7 milyon düzeyine çıktığını belirtti. Yiğit, geçen yıl aynı dönemlerde bu dört ile gelen turist sayısı 23,1 milyon iken bu sene bu sayının 14,4 milyona gerilediğini açıkladı. Turizmdeki gerilemeden en çok etkilenen illerden birinin de İzmir olduğunu vurgulayan Yiğit, önlem alınmadığı takdirde gelece yılın da kaybedileceğini ve turizmdeki gerilemenin işsizliği ve yoksulluğu artıracağını vurguladı. Konuyu TBMM gündemine de taşıyan Yiğit, Kültür ve Turizm Bakanı Nabi Avcı’nın yanıtlaması istemiyle hazırladığı önergede şu ifadelere yer verdi.

“Ülkemizdeki ve bölgemizdeki gelişmelerden en çok etkilenen sektörlerin başında turizm gelmektedir. Bu durum hem ülkemize gelen turist sayısını hem de kişi başı turist harcamasını olumsuz etkilemiştir. Nitekim bu olumsuzluklar sonucu 2016 yılı için hedeflenen 33,5 milyar dolar, daha sonra refüze edilerek 27 milyar dolara, Ekim ayı başında ise 18,6 milyar dolara kadar çekilmiştir. Adeta krizin yaşandığı turizm sektöründeki olumsuzluklardan en çok etkilenen iller ise başta İstanbul olmak üzere ülkemizde sektörün lokomotifi sayılan Antalya, İzmir ve Muğla olmuştur. 2016 yılı Ocak – Eylül ayları arasında bu dört ilimizdeki turist kaybı 8,7 milyona ulaşmıştır. Turist sayısının azalmasının yanı sıra hedefteki 15 milyar dolarlık erimenin faturasını ise geçimini bu sektörden sağlayan on binlerce turizm emekçisi ve bu illerde yaşayan esnaf çekmektedir. Bu bağlamda;

1.Son beş yılda yıllara göre İzmir’e gelen turist sayısı kaçtır?   Bu yılın ilk 9 ayında ne kadar turist gelmiştir?
2.Son beş yılda yıllara göre İzmir’in turizm gelirleri ne kadardır? Bu yılın ilk dokuz ayında turizm geliri ne kadar olmuştur?
3.Turizmdeki gerilemeden etkilenen ilk dört il arasında yer alan İzmir’de mağduriyet yaşayan işletme, işletmeci, esnaf ve sektör çalışanı ne kadardır? Diğer illerin yanı sıra İzmir’deki bu mağduriyetin giderilmesine yönelik hangi adımlar atılmıştır?
4.Turizmde 2016’da yaşanan bu gerilemenin gelecek yılda yaşanmaması için hangi önlemler alınmıştır?”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.