Turizmciler EXİMBANK kredileri konusunda bilgilendirildi

Turizmciler EXİMBANK kredileri konusunda bilgilendirildi

Egeli turizmciler, Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) düzenlediği toplantıda Türkiye İhracat Kredi Bankası’nın (Türk EXIMBANK) ürün ve uygulamaları konusunda bilgilendirildi.

Egeli turizmciler, Türkiye Otelciler Federasyonu’nun (TÜROFED) düzenlediği toplantıda Türkiye İhracat Kredi Bankası’nın (Türk EXIMBANK) ürün ve uygulamaları konusunda bilgilendirildi. Türk EXIMBANK Genel Müdürü Adnan Yıldırım’ın da katıldığı toplantıda, turizm sektörünün temsilcilerine döviz kazandırıcı hizmetler kapsamında kullandırılan krediler konusunda bilgiler verildi.

Kaya İzmir Termal & Convention Hotel’de düzenlenen toplantıya Türk EXIMBANK Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Türk EXIMBANK Krediler Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy ile Türk EXIMBANK Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin, Türk EXİMBANK Yönetim Kurulu Üyesi ve İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, İl Kültür Turizm Müdür Vekili Kaan Erge, Şube Müdürleri Uğur Ilgar ve Ceniz Keskiner, TÜROFED Başkan Yardımcısı ve Ege Turistik İşletmeler ve Konaklamalar Birliği (ETİK) Başkanı Mehmet İşler, ETİK üyeleri, Anadolu Turizm İşletmecileri Derneği (ATİD) Başkanı Birol Akman, Bodrum Otelciler Derneği (BODER) Başkan Yardımcısı Hasan Güven, Kuşadası Otelciler ve Yatırımcılar Birliği Derneği (KODER) Tacettin Özden, İzmir Otel Pansiyon ve İşçileri Odası Başkan Yardımcısı Nuri Kamiloğlu ve Genel Sekreter Derya Özgenç, Türkiye Seyahat Acentaları Birliği (TÜRSAB) Ege Bölgesel Yürütme Kurulu Başkanı Hakkı Karadeveci ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, Türk EXIMBANK kredilerinin ciddi sıkıntı yaşayan ve uygun koşullarda finansman arayışındaki konaklama sektörüne soluk aldırabileceğini söyledi. İşler, “Burada bir aile olarak toplandık. Sektör zor dönemden geçiyor ama aşabilmek için el ele vermemiz gerekiyor. Bugün teşviklere daha çabuk ulaşabilmek ve Kredi Garanti Fonu (KGF) ile ilgisi olan EXİMBANK’ın çalışmalarını öğrenmek ve turizm sigortası konusunda bilgi edinmek için buradayız. İzmir’e her fırsatta destek olan ve bize zaman ayıran Türk EXIMBANK Genel Müdürü Adnan Yıldırım’a çok teşekkür ediyoruz” dedi.

Turizm sektörü kritik bir alanda çalışıyor

EXİMBANK Genel Müdürü Adnan Yıldırım, yıllardır dış ticaret açığı verilen Türkiye’de turizm sektörünün cari açığı kapatan, döviz getiren, en kritik alandaki sektör olduğunu söyledi. Yıldırım, “Sektörün 15 Temmuz darbe girişimi, Atatürk Hava Limanı’nda ve bazı kentlerimizde yaşanan terör olayları nedeniyle ve dışarıda alabildiğine algıyı bozacak şekilde kullanıldığı bir dönem geçirdik. 2016’yı zor geçirdiniz 2017’nin de zor geçeceği belli.Bu dönemi nasıl kolay atlatabilirsinizin çabası içindeyiz” dedi.

EXİMBANK’ın Türk bankacılık sisteminin 11. büyük bankası olduğunu, ihracata ve döviz kazandırıcı faaiyetlere destek verdiğini kaydeden Adnan Yıldırım, sektöre destek için bankanın kısa vadeliden uzun vadeliye 10 yıla kadar yatırım kredi desteği yelpazesi olduğunu belirtti.
Son aylarda diğer bankaların verdiği destekleri yüzde 41 dolayında arttırdıklarına değinen Yıldırım, çalıştıkları şirketlerin üçte ikisinin KOBİ düzeyinde olduğunu ancak KOBİ dışındaki büyük şirketlere de destek verdiklerini anlattı.

“Türk turizmcisinin hizmet verdiği kesimlere de finansman sağladıklarını söyleyen Yıldırım, “Bunu daha sınırlı yapıyoruz ama geliştirmeyi hedefliyoruz. Bunu yaparken de Ekonomi Bakanlığı’nın uygulamaya koyduğu faiz destek programları var. Türk EXİMBANK olarak, Türk bankacılık sistemi, faktoring sistemi ve leasing şirketlerimizle anlaşma hazırladık” dedi. EXİMBANK’ın KGF ile olan çalışmalarına da değinen Yıldırım, KGF’nin artık eski KGF olmadığını ve verimsiz yapısının çok daha hızlı çalışır hale geldiğine dikkat çekti. Yeni yasayla KGF’nin kefaletinin 250 milyar liraya çıkartıldığını anlatan Yıldırım, KGF ile KOBİ’ler için anlaşma yaptıklarını en geç iki hafta içinde KOBİ olmayan şirketler için de anlaşmanın yapılacağını kaydetti.

Adnan Yıldırım, Türk EXIMBANK’ın sigorta hizmetinin alışılagelmiş bir sigorta işlemi olmadığını, aynı zamanda bir teminat unsuru olduğunu sözlerine ekledi. Türk EXİMBANK Yurt İçi Kredilerden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Mesut Gürsoy, sektöre yönelik kredi programlarını turizm kredisi, sevk öncesi ihracat kredisi, reeskont kredisi, özellikle ihracat kredisi olarak açıkladı. Gürsoy, bu kredilere ilişkin kısa bilgiler paylaştı.

Tüürk EXIMBANK Sigortadan Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı Enis Gültekin, turizm sektörüne yönelik çalışmalara ilişkin bilgi verdi. Sigortanın vadeli alacakların ödenmesini teminat altına alan bir ürün olduğunu anlatan Gültekin, kredi kullanıcısının alıcıları ve alacaklı olduğu şirketlerin güvenilirliği hakkında bilgi verdiklerini söyledi. Enis Gültekin, sigortanın kısa orta ve uzun vadeli olduğunu, temelde ticari ve politik riskleri karşıladıklarını dile getirdi.

Türk EXIMBANK Genel Müdürü Adnan Yıldırım, Genel Müdür Yardımcıları Mesut Gürsoy ile Enis Gültekin, turizmcilerin kredi ve sigorta ürününe ilişkin sorularını yanıtladı, istek ve önerilerini not aldı. TÜROFED Başkan Yardımcısı ve ETİK Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet İşler, Türk EXIMBANK Genel Müdürü Adnan Yıldırım’a sektöre katkıları, destekleri ve verdikleri bilgiler için teşekkür ederek bir plaket sundu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.