Türk Heyeti Karantina Hakkında Görüşmek İçin Rusya'ya Gidiyor

Türk Heyeti Karantina Hakkında Görüşmek İçin Rusya'ya Gidiyor

Rusya, Türkiye'den ithal ettiği ürünleri tek tek yasaklamasının ardından Türkiye'den çağrılara rağmen heyet gelmediğini söylüyordu. Rusya tarafından yapılan çağrıya Türkiye cevap verdi.

Rusya Tarım Ürünleri Denetim Dairesi Başkan Yardımcısı Aleksey Alekseyenko tarafından bugün yapılan açıklamada, Türkiye'den ithal edilen sebze ve meyveler hakkındaki karantinaya dair görüşmek için Türkiye'ye davet gönderildiğini ve Türkiye'nin bu daveti kabul ettiği belirtildi. Böylece uzun zamandır Türkiye ve Rusya arasında yaşanan meyve sebze krizi bölgeye giden bir Türk Heyeti ile Rus yetkililer arasında masaya yatırılacak.

Uzunca bir süredir Rusya tarafından Türkiye'den ithal edilen ürünler tek tek yasaklanıyordu. Her yasaklamanın ardından Rusya, daha önce karantinaya dair bir sorun oluştuğunda bölgeye bir Türk heyeti geldiğini ve sorunun çözüldüğünü ancak uzunca bir süredir çağrılarına yazılı yanıt dahi alamadığını açıklıyordu.

Davet kabul edildi.

Rusya meyve ve sebze ithalatı hakkında konuşmak üzere 26 Nisan'da ülkeye Türk yetkilileri çağırmasının ardından Türkiye  tarafından davet kabul edildi. Alekseyenko Rus haber ajanslarından birine yaptığı açıklamada, Türk temsilcilerin 26 Nisan'da bir daha davet edildiklerini ve davete olumlu cevap verdiklerini belirtti.

Rus uzmanların Türk üreticileri denetleme konusu gündemde yok

Alekseyenko 26 Nisan'da gerçekleştirilecek toplantının Türkiye'den ithal edilen tarım ürünleri hakkında olacağını ve insan sağlığına dair denetim ve teknik analizleri üzerine konuşulacağını söyledi. Başkan yardımcısı ayrıca Rus uzmanların Türk üreticilerini denetlemek gibi bir durumda olmadığını belirtti.

Ne olmuştu?

Türkiye'nin 24 Kasım'da Rus uçağını sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle düşürmesinin ardından iki ülke arasında kriz parlak vermişti. Kriz büyüyerek Türkiye'den ithal edilen sebze meyvelerin yasaklanmasına kadar vardı. Rus tarafı gönderilen meyve ve sebzelerin karantina kuralları gereği ülkeye sokulmayacağını belirterek geri göndermeye başladı ve bir çok ürünün ithalini de yasaklandı. Öte yandan Rusya, daha önce ithalat konusunda sorun çıktığında Türkiye'den bir heyetin geldiğini ve sorunların masaya oturularak çözüldüğünü belirterek, uçak krizinin ardından yazılı olarak bile cevap vermediğini açıklamıştı.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.