Türk Kahvesi Tiryakilerinin Bilmesi Gerekenler: Kalite, Öğütme ve Saklama İpuçları

Türk Kahvesi Tiryakilerinin Bilmesi Gerekenler: Kalite, Öğütme ve Saklama İpuçları

Özel günlerde, bayramlarda, şık davetlerde ya da misafir ağırlarken sunulan Türk kahvesi; lezzeti, köpüğü ve telvesiyle özel bir içecek.

Özel günlerde, bayramlarda, şık davetlerde ya da misafir ağırlarken sunulan Türk kahvesi; lezzeti, köpüğü ve telvesiyle özel bir içecek. Öyle ki kendine özgü kültürel dokusuyla UNESCO’nun somut olmayan kültürel miras listesinde bile yer alıyor. Tiryakilerinin her gün mutlaka bir fincan tükettiği Türk kahvesi, zengin aroması ve davetkâr kokusuyla eşsiz bir kahve deneyimi sunuyor. Peki, Türk kahvesinin özgün dokusunu ve tazeliğini sağlayan ipuçları nelerdir? Gelin, lezzetli bir Türk kahvesi deneyimi için dikkat edilmesi gereken ipuçlarını beraber inceleyelim.

3-1.jpeg

Kaliteli Türk Kahvesinin Olmazsa Olmazları

Yanında şeker ya da tatlı ihtiyacı duymadığınız ve su tadı almadan içtiğiniz kahve, kaliteli bir Türk kahvesidir. Daha iyi ve kaliteli bir Türk kahvesi deneyimi için dikkat edilmesi gereken bazı noktalar bulunuyor:

l Kaliteli bir Türk kahvesi için geleneksel olarak %100 Arabica cinsi kahve çekirdeği kullanılmalı. Farklı kahve çekirdekleri Türk kahvesi için çok uygun olmamakla birlikte ancak çok yüksek kalitede olan çekirdekler tercih edilebilir.

l Lezzetli ve yoğun aromalı Türk kahvesi için genellikle kahve paketlerinin üzerinde G tipi olarak belirtilen Rio Minas türü kahve çekirdekleri kullanılır.

l Kaliteli bir kahvenin olmazsa olmazlarından biri de kavrulma derecesidir. Kavrulma derecesine bağlı olarak kahvenin aroması açığa çıkar. Kahvenin karakteristik tadına erişebilmek için kavurma süresinin 8 dakikadan az, 15 dakikadan fazla olmamasına dikkat edilmelidir.

l Taze çekilmiş kahve, kavrulduktan sonra en fazla bir ay içinde tüketilmelidir. Bu sürede tüketilmeyen kahve bayatlar ve kalitesini yitirir.

l Kaliteli bir kahvenin en belirgin göstergesi ise kokusudur. Taze kahve buram buram kokar ve sizi çok uzaktan bile bir kahve keyfine sürükleyebilir.

Türk Kahvesi İçin İdeal Öğütme: Pudra Kıvamı

2.jpeg

Tadı damağınıza uygun bir Türk kahvesi için dikkat etmeniz gereken noktalardan biri de kahvenin öğütülme aşaması. Lezzetli bir Türk kahvesi yapımı için çok ince, ekstra ince(powdered) ya da pudra kıvamı olarak bilinen öğütme derecesinde öğütülmüş kahveleri tercih etmelisiniz. Bu öğütme derecesinde kahve tamamen toz hâline gelir ve taneciksizdir. Türk kahvesine en uygun kıvamı yakalamak için elektrikli öğütücü kullanabilir ya da manuel el değirmenlerinde Türk kahvesini öğütebilirsiniz. Her ikisi de pudra kıvamında öğütme için elverişli olsa da el değirmeninde kahve öğütme işlemi biraz zahmetli olabilir.

Kahve çekirdeklerinin ince öğütülmesi sayesinde kahve, yağını ve aromasını suya daha etkin bir şekilde bırakabilir. Türk kahvesinin yoğun dokusu ve eşsiz lezzetinin sırrı da buradan gelir. Öğüttüğünüz kahveyi cezve ya da Türk kahvesi makinelerinde demleyebilirsiniz. Bol köpüklü bir kahvenin sırrı ise soğuk su kullanmak ve pişme esnasında kahveyi karıştırmamakta saklı.

Taze Kahve Keyfi İçin İdeal Saklama Koşulları

Kahvenin lezzeti tazeliğinden gelir. Ancak kahveyi doğru şartlarda saklamadığınızda hızla tazeliğini ve dolayısıyla lezzetini yitirir. Kahvenin ideal tazeliğini koruyabilmesi için şu durumlara dikkat edebilirsiniz:

4.jpeg

l Nemli ortamda saklanan kahve; kolay bayatlar, aromasını kaybeder ve damağınızda ağır, rahatsız edici bir tat bırakabilir. Kahvenin tazeliğini uzun süre koruyabilmesi için nemden uzak, kuru bir ortamda saklanması gerekir.

l Çok yüksek ve düşük sıcaklıkta kalan kahve aromasını yitirir ve hatta bozulabilir. Kahvenin daima serin bir ortamda muhafaza edilmesi, lezzetli kahve sırlarından biri.

l Kahvenin uzun süre havayla temas etmesi ve ışığa maruz kalması, aroması ve tazeliği üzerinde negatif bir etki oluşturur. Kahvenizi ışık ve hava geçirmeyen, sıkı kapanan bir kahve saklama kutusunda muhafaza etmeniz en ideali. Vakumlu saklama kapları, kahvenin nemden ve havadan korunması için uygun bir tercih olabilir.

l Kahvenin buzdolabında ya da diğer yiyeceklerle birlikte tutulması da kahvenin aromasını bozan sebeplerden biridir. Kahvenin serin, karanlık, kuru ve mümkün olduğunca diğer yiyeceklerden uzak bir ortamda saklanması, tazeliğini ve aromasını daha uzun süre koruması için ideal olanıdır.

l Öğütme ve demleme arasındaki sürenin uzaması, kahvenin oksitlenmesine ve aromasını yitirmesine neden olur. Kullanacağınız kadar kahve öğütmeli, kalanı çekirdek formuyla saklamalısınız.

Siz de buram buram kokusuyla sizi cezbedecek Türk kahvesi fiyatlarını ve çeşitlerini incelemek için tchibo.com.tr adresini veya Tchibo’nun fiziksel mağazalarını ziyaret edebilir, birbirinden lezzetli Türk kahvesi çeşitlerini keşfedebilirsiniz.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.