Türk  zeytin ve zeytinyağı dünyanın en iyisi seçildi

Türk zeytin ve zeytinyağı dünyanın en iyisi seçildi

Girişimci Fırat Aşkın'ın Kaz dağlarının eteklerinde yetiştirdiği zeytin ve zeytinyağı Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü (İTQİ) tarafından dünyanın en iyisi olarak seçildi.

3 üniversite bitiren Fırat Aşkın istatistik, iktisat ve  mimari restorasyon eğitimlerini bir yana bırakarak dede mesleği zeytinciliği seçti. Onu dünyanın en iyisi olmaya götüren yolculuğun temeli ise 1928 yılında atıldı. Girit’in en büyük ikinci kenti Hanya’da zeytincilik yapan dedesi Mustafa Kemal Aşkın, o dönem mübadeleyle Altınoluk’a yerleşti. Devlet, Aşkın'a Yunanistan'daki zeytinliğine karşı  Altınoluk'ta orman arazi verdi. Narlı Köyü ile Doyran Köyü arasında, Kaz dağları eteklerinde oldukça güç ulaşılan yerdeki çorak araziye yıllarca zeytin fidanı dikti. Ancak ömrü buradan yağ yemeye yetmedi.

MİRASA SAHİP ÇIKTI
 

Aşkın'ın 4. kuşak torunu olan Fırat Aşkın  bu mirasa sahip çıkarak arazide iyi tarım uygulamaları başlattı, tüm ağaçları elden geçirdi. Hanya adıyla kendi markasını oluşturdu. Edremit tipi zeytin ve zeytinyağında kalitesini artırdı. Denize hakim vadideki zeytinleri tek tek elle topladı. Elde ettiği ürünü İtalya'daki ünlü tadım okulu Onaoo'ya gönderdi. Buradaki duyusal analizler olumlu sonuçlanınca Brüksel'de Uluslararası Tat ve Kalite Enstitüsü tarafından Michelin ödüllü dünyaca ünlü 135 şefin jüri üyesi olduğu yarışmaya katıldı. Fırat Aşkın’ın aile köklerine dayanarak verdiği Hanya isimli zeytin ve zeytinyağı, “üstün lezzet ödülü”ne layık görüldü. İki kategoride de çifte ödül alan dünyadaki tek kişi oldu.

TÜRKİYE'NİN LEZZETİ
 

Tüm bu çalışmalara 3 yıl önce başladığını söyleyen Fırat Aşkın, Zeytindostu Derneği’nin düzenlediği ve 90 firmanın katıldığı 10. Ulusal Zeytinyağ Yarışması’nda altın madalya kazandıklarını belirterek, “Zeytin mucize bir meyve. İnsana hayat veriyor. Onunla çıktığımız yolculukta biz de yeniden doğduk. Dedemin mirasına sahip çıktık, onu geliştirdik. Şimdi hem ülkemizin adını en iyilerin listesine yazdırmış olduk hem de çabalarımızın karşılığını bu ödülle almış olduk” dedi. Hedefinin Türkiye'nin iyi zeytin ve zeytinyağı ürettiğini herkese göstermek olduğunu söyleyen Aşkın, “Kaliteli zeytin ve zeytinyağı için kimsenin uzaklara gitmesine gerek yok. Kendi zeytinimiz en iyisi. Bunu herkesin bilmesini istiyoruz” dedi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.