Türkiye, 2026 iklim müzakerelerine aday oldu

Türkiye, 2026 iklim müzakerelerine aday oldu

Türkiye, 2026’da COP31 iklim müzakerelerine ev sahipliği yapma talebini duyurdu.

IISD Dünya Müzakereleri Bülteni web sitesine göre, Almanya’daki yıllık Bonn iklim görüşmelerinde Türkiye, COP31’e ev sahipliği yapmak için teklif verebileceklerini belirtti.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakan Yardımcısı Mehmet Emin Birpınar, Türkiye’nin görüşmelere ev sahipliği yapmayı “isteyeceğini” söyledi. Birpınar, belirli bir şehir adı vermedi.

Türkiye ve Avustralya, 2026’daki iklim müzakerelerine ev sahipliği yapma tekliflerinde Batı Avrupa, Kuzey Amerika ve Yeni Zelanda’nın desteği için yarışacak.

507778-galata-tower-galata-kulesi.webp

Dünyanın en yüksek profilli iki haftalık iklim zirvesinin yeri, Birleşmiş Milletler bölgelerinden seçiliyor. 2026’da sıra Avustralya ve Türkiye’yi de içine alan “Batı Avrupa ve Diğerleri” grubuna gelecek.

Gruptaki hükümet müzakerecileri ev sahibine 2025’teki COP30’dan önce karar verecek. Bu ülkeler arasında ABD, Kanada, Yeni Zelanda, Yunanistan, İsrail ile Batı Avrupa yer alıyor.

Avustralya İşçi Partisi, geçen yılki başarılı seçim kampanyasında bir Pasifik ada ülkesiyle birlikte COP31’e ev sahipliği yapma sözü verdi.

Bu öneri Pasifik ülkeleri, İsviçre ve geçen ay ABD başkanı Joe Biden tarafından da desteklendi.

COP28 bu yıl Birleşik Arap Emirlikleri’nde gerçekleşecek. COP29, 2024’te henüz karar verilmemiş bir Doğu Avrupa ülkesinde, COP30 ise 2025’te Brezilya’nın Belem şehrinde düzenlenecek.

Türkiye Paris Anlaşması’nı 2021’de onaylamış, hemen ardından 2053’te net sıfır hedefini duyurmuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.