Türkiye Büyümede Avrupa'yı Solladı

Türkiye Büyümede Avrupa'yı Solladı

Türkiye dünyada en hızlı büyüyen 7. ülke oldu.

Türkiye Ekonomisi ikinci çeyrek içerisinde rekor bir büyüme performansı göstererek 21 AB ülkesinin yanı sıra dünyanın birçok büyük ülkesini de geride bırakarak dünyanın en hızlı büyüyen 7. ülkesi oldu.

Konuyla ilgili açıklama yapan Türkiye İhracatçılar Meclisi Başkanı Mehmet Büyükekşi TÜİK tarafından açıklanan 2016'nın ikinci çeyreğine yönelik büyüme verilerine dair yorumlamada bulundu. Büyükekşi "Bugün açıklanan ikinci çeyrek verilerinde de küresel ekonomilerdeki riskler ve çevremizde yaşanan sıkıntılara rağmen Türkiye ekonomisi sağlam bir şekilde büyümeye devam etmiştir. Uluslararası kuruluşlar tarafından küresel büyüme beklentileri gerilerken, birçok ülkenin de büyüme beklentileri aşağı yönlü revize ediliyor. Böyle bir küresel atmosferde, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yakaladığı yüzde 3,1'lik büyüme, Türkiye ekonomisinin dinamizmini ve potansiyelini koruduğunu bizlere gösteriyor." ifadelerini kullandı.

İlk çeyrekte oluşan 2,1 puanlık negatif katkının nedenini dış ticaretten kaynaklandığını söyleyen Büyükekşi şu ifadeleri kullandı: "TİM olarak Türkiye ekonomisinde kırılganlık unsuru olan cari açığın da düşmesinden son derece memnuniyet duyduklarını ifade eden Büyükekşi, "İlk 7 ayda cari açığın yüzde 13,2 düşmesiyle birlikte yıllık bazda cari açık 28,9 milyar dolar geriledi. Böylelikle, cari açığın GSYH'a oranı yıl ortasında yüzde 4,2 seviyesine gerilemiş oldu. Türkiye ekonomisinin geçmiş verilerine baktığımızda, ortalama büyüme rakamları yakalandığında cari açığın da artışa geçtiğini görüyorduk. Şimdi ise 2015'te yüzde 4, 2016'nın ilk yarısında yüzde 3,9 büyüyen Türkiye'nin cari açık GSYH oranı da yüzde 5,5'lerden yüzde 4,2'lere gerilemiş oldu."

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.