Türkiye Münbiç'e operasyon yapacak mı?

Türkiye Münbiç'e operasyon yapacak mı?

'Artık terörün kapımıza gelmesini bekleyemeyiz' diyen Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Türkiye'nin Yeni Güvenlik Konsepti Konferansı'nda konuştu.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Fırat Kalkanı harekatında Münbiç'e doğru gideceğiz" dedi. Cumhurbaşkanı Erdoğan Türkiye'nin kırmızı çizgisi olarak belirlenen bölge için şunları söyledi:

Cerablus'a girince DEAŞ oraları terketmeye başladı. Elrai'den de DEAŞ kaçmaya başladı. Batılılara söyledik, Amerikalılara söyledik, terörden arındırılmış kuzeyde bir bölge  dedik. Buna hep güzel, evet, doğru söylüyorsunuz, dediler ama bizimle hareket etmediler. Ne zaman ki biz girdik, oturalım, konuşalım demeye başladılar. Şu anda Elbab'a dayandık. Elbab'ı çevreledik, kuşattık. Oradan da Münbiç'e doğru ayrıca gideceğiz. Niye gideceğiz? Çok meraklı olduğumuz için değil. Münbiç'de PYD ve YPG var. Orayı terketsinler dedik. Şu ana kadar bir miktar gittiğini söylüyorlar. Biz tamamen PYD ve YPG'nin boşaltmasını istiyoruz. Çünkü o topraklar bu terör örgütünün değil Arapların topraklarıdır. Biz oraya yerleşecek değiliz. DEAŞ'la mücadelede samimi misiniz? Rakka'ya müdahale edelim diyoruz, gelin diyoruz. Ama PYD, YPG ile değil. Ne işin var senin teröristlerle. Biz oradan DEAŞ'ı söküp atamıyorsak yazıklar olsun bize

Halep İli, Suriye'nin on dört ilinden birisidir. Ülkenin kuzeybatısında olan il Türkiye ile komşudur. Kuzeydoğusundan Fırat nehri geçer.

Valiliğin en büyük şehri, aynı zamanda başkenti olan Halep şehridir. Diğer önemli şehirleri Bâb, Cerablus, Afrin, Sefire, A'zâz, Ayn el-Arap ve Münbiç'tir. Yüzölçümü 18,482 km² olan ilin nüfusu 2010 yılı Suriye nüfus verilerine göre 3,234,564'dir. Nüfusun çoğunluğunu Araplar, Kürtler ve Türkmenler oluşturur.

MÜNBİÇ, FIRAT'IN BATISI MI OLUYOR?

Fırat'ın batısı Türkiye için kırmızı çizgi olarak belirlenen bölge. Azez-Cerablus hattının Cerablus ayağı Fırat'ın batısı olarak başlıyor, aynı hattın güneyinde de Münbiç var. Münbiç son olarak DAEŞ işgalindeydi, Türkiye için de önemli bir nokta aynı şekilde Suriyeli muhalifler için de son 2 yıllık mücadelede hep ön planda tutulan bir yer oldu Münbiç. Bu nedenle o bölgede DAEŞ ya da PYD gibi terör örgütlerinin olmaması gerekiyor, Türkiye'nin sınır güvenliği için de bu gerekli.


MÜNBİÇ OPERASYONUNDA SAHADA HANGİ GRUPLAR VAR?

Suriye Demokratik Güçleri adlı bir oluşum var. Bu oluşumun büyük kısmı PYD-YPG terör örgütünden oluşuyor, azınlıkta ise Arap ve Türkmenlerin olduğu ve Özgür Suriye Ordusundan gelen bir gruplar var. Münbiç'e yönelik kara harekatına PYD dışındaki grupların katıldığı biliniyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.