Türkiye ve İsrail Tekrar Masaya Oturuyor

Türkiye ve İsrail Tekrar Masaya Oturuyor

Mavi Marmara saldırısıyla bozulan İsrail Türkiye ilişkilerinin normalleştirilmesi amacıyla taraflar masaya oturacak.

Türkiye'den Gazze'ye yardım taşıyan yük gemisi Mavi Marmara'ya İsrail tarafından düzenlenen saldırının ardından taraflar ilişkilerini normalleştirmek amacıyla bu Perşembe günü tekrar masaya oturacak.

İsrail'in Türkiye'den Gazze'ye yardım malzemeleri taşıyan Mavi Marmara isimli gemiye müdahale etmesi ve gemideki gönüllüleri yaralayıp bir kısmını öldürmesinin ardından, bozulan ülke ilişkilerini düzeltmek için masaya oturulacak. Perşembe günü gerçekleşecek görüşmede Türkiye ve İsrail tarafları temsilcileri bir araya gelerek diplomatik ilişkileri ilerletecekler.

Daha önce gerçekleştirilen görüşmelerin ardından ikinci olacak bu görüşmelerde, her iki taraf da çeşitli dönemlerde yaptıkları konuşmalarda Nisan ayı içerisinde gerçekleştirilecek görüşmelerin önemli olduğuna dair önemli beyanlarda bulunmuşlardı.

İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu, görüşmelerin önemine dikkat çekerek, perşembe günü gerçekleştirilmesi planlanan görüşmenin olumlu sonuçlar vereceğine inandığını belirtmişti. İstanbul İstiklal Caddesi'nde gerçekleştirilen terör eyleminde bir çok İsrail vatandaşı ölmüş,  ülkenin Dışişleri Genel Direktörü Dore Gold Türkiye'ye gelerek, İsrailli ailelerin bürokratik işlerinde ve hastahane işlemlerinde kolaylık sağlandığı için Türkiye Cumhuriyeti hükümetine teşekkürlerini sunmuştu.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Amerika Birleşik Devletleri'nde düzenlenen Nükleer Güvenlik Zirvesi'nde de ilişkilerin normale dönmesi ile ilgili olarak sorulan sorulara  olumlu sinyal sayılabilecek cevaplar vermişti.

Erdoğan ilişkilerin normale dönmesi için 3 şart sundu

ABD'de sorulara verdiği cevaplarda İstiklal saldırısı ardından Hahambaşı Haleva ve Yahudi Cemaati lideri İbrahimzade ile bir araya geldiğini ifade eden Cumhurbaşkanı, baş sağlığı dilediğini belirterek, Cumhurbaşkanı'na yazılı taziye mesajı gönderdiğini belirtti. Taziye mesajı karşılığında arandığını belirten Erdoğan, telefon görüşmesinde ilişkilerin normale dönmesi için üç şartı hatırlattığını belirterek, özür dilenmesi istediğini ve bunun gerçekleştiğini, tazminat talebi yapıldığında İsrail tarafının bunun sorun olmayacağını söylediği belirtti. Üçüncü şartının Gazze ambargosunun kaldırılması olduğunu söyleyen Erdoğan, Filistin'de elektrik sıkıntısı olduğunu, bunun giderilmesi gerektiğini söylemişti.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.