Türkiye ve İstanbul İmalat PMI Mart 2016 Açıklandı

Türkiye ve İstanbul İmalat PMI Mart 2016 Açıklandı

Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi (PMI) İstanbul Sanay Odası tarafından açıklandı. 49.2 olarak açıklanan endeks beklenenin altında oldu.

İstanbul Sanayi Odası tarafından açıklanan Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi Mart 2016 anket sonuçları beklenenin altında kaldı. Yüzde 49.2 olarak belirlenen artışın daha yüksek oranda olması bekleniyordu. PMI indekslerinde yüzde 50'den yüksek olması bir önceki aya göre daha iyi bir duruma işaret ederken, yüzden 50'den küçük rakamlar ise tam tersi olarak değerlendiriliyor.
Ortaya çıkan tabloda yüzde 49.2 olan Mart 2016 endeksi, beklenen rakamların altında kalarak Ekim 2015'ten beri ilk kez düşüş yaşandığını ortaya koydu. Endeksin açıklanmasıyla beraber, imalat sektörünün faaliyet gösterdiği alanlarda bozulma yaşandığı ortaya çıktı. Beklenen oran yüzde 50.1 iken, geçtiğimi ay Şubat 2016 verileri yüzde 50.3 değerindeydi.

Bu ay ortaya çıkan bozulma üretim ve yeni siparişlerdeki düşüşten kaynaklı

Türkiye imalatçılarının  yeni iş hacmi Ekim ayından bu yana ılımlı olarak azalmış olsa da Mart ayında gerçekleşen düşüş ılımlı olarak adlandırılabilecek şekilde gösterilse de yeni ihracat siparişlerinin kıtlığı üst üste üç ay düşüş göstererek büyük bir sipariş azlığına işaret ediyor. Ortaya çıkan bozulmanın yeni siparişlerde görülen düşüşe bağlı olarak üretimi de etkilediği görüşü hakim.

Birleşik Kralık'ın başkenti Londra merkezli Markit'in kıdemli ekonomistlerinden Trevor Balchin, Türkiye imalat sanayi satın alma yöneticileri endeksi anketine dairbahara girildiği dönemde üretimin, sipariş ve ihracat alanlarında gözlenen düşüşlerin sadece bunlarla sınırlı olmayarak iş gücü istihdamında da durgunluğa işaret ettiğini belirtti. Birçok firmanın talep koşulları bağlamında güçsüz kalmış olduğunu söyleyen Balchin, mart ayındaki bozulmanın ılımlı seviyede olmasıyla beraber bunun enflasyondan kaynaklı baskıların azalmasına yol açtığını belirtti. Öte yandan kıdemli ekonomist PMI endeksinin, TÜİK'in yayınladığı takvim etkisinden arındırılan sanayi üretiminin Ocak ayı içerisinde gerçekleşen yıllık yüzde 5,6lık büyüme hızının Nisan'dan itibaren düşebileceğini öne sürdü.

 

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.