Türkiye’de HIV pozitifte dikkat çekici artış

Türkiye’de HIV pozitifte dikkat çekici artış

Geçen yıl dünyada 630 bin kişinin ölümüne neden olan AIDS, Türkiye’de artış göstermeye başladı.

Avrupa HIV Testi Farkındalık Haftası kapsamında alanda çalışan STK’lar ile hekim dernekleri bir araya gelerek HIV testinin önemine dikkat çekti.

Hürriyet’te yer alan habere göre, uzmanlar Türkiye’de HIV’in 2012 yılından beri 4 kat arttığını belirtirken, vakaların yüzde 80’inin erkekler olduğunu açıkladı.

Pozitif Yaşam Derneği’nden Canberk Harmancı, “Siz tek eşli olabilirsiniz ancak eşinizin tek eşli olduğundan emin olamazsınız” uyarısında bulunarak, özellikle kadınlara test yaptırmaları çağrısında bulundu.

banner4image.jpg

AIDS Korunma ve Eğitim Derneği’nden Prof. Dr. Yeşim Taşova ise şu bilgileri verdi:

“HIV pozitiflerde ölüm oranı yüzde 52 oranında azaldı. Ancak her yerde azalırken vakalar Türkiye’de artıyor. Sağlık Bakanlığı veri tabanının 15 Kasım 2022 verilerine göre, Türkiye’de 36 bin 600 yeni vaka var. Bunların yüzde 80’i erkek. Burada kadın vakaların olup olmadığını sorgulamak gerekiyor. Yani kadınlar HIV pozitif olduklarının farkında değil.

“Bulaş yolları ülkemizde yüzde 44 civarında cinsel yolla. Bunların yüzde 30’u heteroseksüel ilişkide oluşmuş durumda. Kalan yüzde 55’e nasıl bulaştığını bilmiyoruz. Bildiğimiz şey 2012’den bu yana Türkiye’de HIV 4 kat artmış durumda. Dünya Sağlık Örgütü dahi Çekya, Slovenya gibi ülkeler ile birlikte bizim de konuya dikkatimizi çekiyor.”

Enfeksiyon Hastalıkları Uzmanı Dr. Asuman İnan Şengöz de “HIV bir pandemidir. Bugüne kadar 40 milyon insanı öldüren bir pandemi. Geçen yıl 630 bin kişi HIV yüzünden ölmüş ve bunun 84 bini çocuk” diye konuştu.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.