Türkiye'de krizin adı: Sabit ücret

Türkiye'de krizin adı: Sabit ücret

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye’deki krizin ‘sabit ücret’ krizi olduğunu belirterek, “Yeni Çalışma Bakanı’nın ilk sınavı Temmuz ayında” dedi.

SGK Uzmanı Özgür Erdursun, Türkiye’deki krizin ‘sabit ücret’ krizi olduğunu belirterek, “Enflasyon düşmeli hükümet bunların farkında. Erdoğan da ‘Biz sizin fiyat artışlarından dolayı refah seviyenizin düştüğünün farkındayız’ dedi. Merak ettiği bu refah payı ne kadar olacağı?” ifadesini kullandı.

TELE1’de ‘Gün Ortası’ programına konuk olan Erdursun, şunları söyledi: “Türkiye’de bir kriz var. Adını kimse koymadı bu krizin adı sabit ücret krizi vardır. Emekli, asgari ücretlinin sabit ücreti var. Bu ücreti kendi artıramaz. Nasıl artırılıyor? TÜİK’in belirlediği enflasyona göre. Yani zam değil enflasyon farkı veriliyor. Aylığınıza bir zam yapılıyorsa bir önceki yıldan, bir önceki aydan daha iyi yaşayın diye değil aynı yaşam koşullarını koruyun diye veriliyor. Harcarken gerçek enflasyonu hissedersiniz, cebinize giren para ise belirlenen enflasyonla olur. Geçmişte de enflasyon vardı ancak gerçek enflasyon verileri açıklandığı herkes enflasyon farkını gerçek anlamda alırdı. Ancak şu an gerçek enflasyon açıklanmadığı için orta sınıf hızla yoksulluğa sürükleniyor. İsteyen istediği kadar kahramanlık hikayesi anlatsın; sabit ücretliler kriz yaşıyor, orta sınıf çocuklarını özel okullardan alıyor. Bu özel okulları batırır, oradaki öğretmenler de işsiz kalır.

ozgur-erdursun-wnmz-cover.webp

“YENİ BAKANIN İLK SINAVI TEMMUZ’DA”

“Enflasyon düşmeli hükümet bunların farkında. Erdoğan da ‘Biz sizin fiyat artışlarından dolayı refah seviyenizin düştüğünün farkındayız’ dedi. Merak ettiği bu refah payı ne kadar olacağı? Önümüzde 10 ay sonra bir seçim daha var. Enflasyonun düşmesi için asgari ücrete yüksek oranda zam yapılmaması gerekiyor. Ama sorumlu asgari ücretli mi? Yeni Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek bunlara çok karşı. Yeni Çalışma Bakanı’nın ilk sınavı Temmuz ayında. Emekli, memur ve asgari ücret maaş zamlarında… Gerçek enflasyonu dikkate aldığımızda memura ve emeklilere en aza yüzde 45 zam vermeleri gerekiyor. Asgari ücrete ayırmak lazım. Asgari ücret zammında hükümet yetkilileri elini ovuşturur. Çok mutlu olurlar. Çünkü devletin kasasından para çıkarmadan para sokma tekniğidir asgari ücret zammı. Parayı devlet belirler, işveren öder. Asgari ücrete yüzde 50 zam yapılıp memur ve emekliye de aynı yapılırsa sorun yok. Bakalım ne olacak?”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.