Türkiye'de Patlayıcı Kaynaklı Ölüm Sayısı Yüzde 7 Bin 682 Arttı

Türkiye'de Patlayıcı Kaynaklı Ölüm Sayısı Yüzde 7 Bin 682 Arttı

İngiltere merkezli bir STK olan Action on Armed Violence (AOAV) isimli kuruluş, dünya ülkelerinde yaşanan patlayıcıyla gerçekleştirilen saldırılarda Türkiye'deki ölümlerin yüzde 7 bin 682 arttığını ortaya koydu.

İngiltere'de merkezli Action on Armed Violence (AOAV) isimli özellikle sivillerin yaşamlarını kaybettiği şiddet olaylarını inceleyen sivil toplum kuruluşunun hazırladığı rapora göre, Türkiye 2015 yılında yaşanan patlayıcı kullanılan saldırılardan en fazla etkilenen sekizinci ülke oldu.

Rapora göre, 2015 yılında Türkiye'de patlayıcı madde kullanılması sonucu yaşamını yitiren sivillerin sayısı 2014 yılına göre yüzde 7 bin 682 oranında artış gösterdi. IŞİD ve PKK'ya bağlı TAK'ın düzenlediği saldırlarla 2015 yılında Türkiye'de toplam 45 bombalı saldırı düzenlendiği ve bununla birlikte ölen veya yaralananların sayısının bin 86 olduğu belirtiliyor. Ölen ya da yaralananların ise yüzde 79'u sivil vatandaş.

AOAV'nin raporu, 2014 yılında Türkiye'de 6 bombalı saldırının gerçekleştiğini ve 11 sivilin ölmüş veya yaralanmış olduğunu da aktarıyor.

En fazla ölüm Ankara saldırısında yaşandı

Hükümet yetkililerinin, saldırının IŞİD'le bağlantılı olduğunu söyledikleri ve 10 Ekim 2015 tarihinde Ankara Garı kavşağında yaşanan saldırıda 109 kişi hayatını yitirmişti. Rapora göre,  bu saldırı 2015 yılında dünyada en fazla ölümün gerçekleştiği intihar saldırısı.

Ölen ya da yaralananların sayısı 33 binden fazla

Patlayıcı maddelerle yapılan saldırılarda önemli bir artış olduğuna dikkat çekilen raporda, son 5 senede yüzde 50 oranında bir artışın olduğu ve 2015'te patlayıcı maddelerin kullanılması sonucu 33 binden fazla sivilin öldüğü ya da yaralandığı belirtiliyor.

2 binden fazla saldırının yaşandığı 2015 yılında Türkiye başta olmak üzere Mısır, Libya, Yemen, Nijerya ve Suriye'de 2014'e göre saldırılarda önemli bir artışın olduğu vurgulanıyor.

En fazla sivil ölümü Suriye, Yemen ve Irak'ta

2015 yılında patlayıcı maddelerle gerçekleşen sivil ölüm oranlarında ilk sırada Suriye yer alıyor. Suriye'de neredeyse 9 bin kişin öldüğünün ya da yaralandığının belirtildiği raporda Suriye'yi Yemen, Irak, Nijerya, Afganistan, Pakistan, Ukrayna ve Türkiye takip ediyor. Türkiye'den sonra ise Libya ve Mısır geliyor.

AOAV'nin yöneticilerinden Iain Overton, 2011 yılında bu rapor için veri toplamaya başladıklarından beri her sene sivil ölümlerinin korkunç bir şekilde arttığını söylüyor ve raporda 2011'e kıyasla intihar saldırılarında ölen veya yaralananların oranının yüzde 78 daha fazla olduğu aktarılıyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.