Türkiye’de toplam istihdamın yüzde 5.8’i İzmir’de gerçekleşiyor

Türkiye’de toplam istihdamın yüzde 5.8’i İzmir’de gerçekleşiyor

İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak, Türkiye ve İzmir işgücü piyasasına ilişkin açıklamalarda bulundu.

İzmir Çalışma ve İş Kurumu İl Müdürü Kadri Kabak, İzmir Ege Medya Platformu Başkanı Ahmet Kaplan ve platform üyesi gazetecilerin kendisini ziyaretinde, Türkiye ve İzmir işgücü piyasasına dair çarpıcı istatistikler paylaştı.

İşgücü piyasası ve çalışma hayatında çok önemli çalışmalara imza attıklarını kaydeden İŞKUR İzmir İl Müdürü Kadri Kabak, Türkiye’de istihdam oranının yüzde 48,4’e ulaştığını, aktif çalışan sayısının ise 31 milyon 686 bin kişiyi aştığını kaydederek, çalışma hayatının bu rakamı yakaladığını belirtti.

iskur-izmir-ege-medya-platformu-uyesi-gazeteciler-bulustu.jpg

2023 yılının 9 aylık süresinde İzmir’de İŞKUR aracılığıyla 48 bin kişinin işe yerleştirildiğini aktaran Kadri Kabak, sözlerini şöyle sürdürdü; “2023 yılının 9 aylık süresinde, 48 bin kişiyi işe yerleştirdik. 146 bin 500 işletmede 4a kapsamında 998 bin işçi çalışıyor. Yani İzmir’de istihdam sadece 4a kapsamında 1 milyon sınırında. İzmir’de her yıl işgücü piyasası analizleri yapıyoruz. İşgücü piyasasının nabzını tutuyoruz. Bu çalışma ile İzmir’de işgücünün yapısını, sektörel bazda çalışanların mesleklere ve cinsiyete göre dağılımlarını, ihtiyaç duyulan işgücü için talep edilen eğitim ve beceri durumlarını, temininde güçlük çekilen meslekler ve teminde güçlük çekme nedenleri ile sektörel düzeydeki açık işleri belirleyerek bunları karşılamaya çalışıyoruz. İŞKUR`un aktif işgücü programları ile mesleği olmayanlara meslek edindirmek, mesleği olmakla birlikte mesleki becerilerini geliştirmek isteyenlerin istihdam edilebilirliğini artırmaya çalışıyoruz. İzmir’de sigortalı olarak işçi çalıştıran 146 bin 200 işletme var. Bunun 144 bin 634’ü özel sektör. İşletmelerin büyük bir kısmını orta ölçekli işletmeler oluşturuyor. 1 ile 3 kişi çalıştıran işyeri sayısı 98 bin, 1000’inin üzerinde işçi çalıştıran işyeri sayısı 31, 500’ün üzerinde işçi çalıştıran işyeri sayısı ise 101. 2 başvurudan birini İŞKUR kanalıyla karşılamışız. Kariyer siteleri gibi başka kanallardan da karşılanan talepler var. Türkiye’deki toplam istihdam oranının yüzde 5,8’i İzmir’de gerçekleşiyor. İzmir’de açılan işyeri sayısı da giderek artıyor. 2022 yılında İzmir’de 687 adet yatırım teşvik belgesi alındı. Bunun 460 tanesi imalat sanayine ait. İzmir’de yatırım teşvik belgeleri karşılığında bu işletmelerde 12 bin 771 kişilik ek istihdam sağlanacak. İstihdama katkı sunmak için İzmir’de alınan yatırım teşviklerini, serbest bölgeleri dahi takip ediyoruz. İşgücü piyasası analizinde yüzde 2,6 açık iş oranı ile en çok konaklama yiyecek alanında eleman açığı var. İkincisi ise imalat sanayinde. İzmir sanayi, ticaret, turizm ve tarım sektörlerinin yer aldığı şehirdir. Mesela sanayide istihdam oranı yüzde 33’ler ile Türkiye ortalamasının 5 puan üzerindedir. Hizmet sektörü yüzde 60’larda. Tarımda çalışan nüfus yüzde 7 görünmekle birlikte tarımsal üretim kapasitesi bakımından İzmir Türkiye’de sayılı illerdendir. İzmir’de aktif işgücü programlarına 422 milyon TL destek sağladık. İş arayan ve işveren danışmanlarımız ile etkili bir eşleştirme yapmaya çalışıyoruz.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.