“Türkiye’nin en iyi simülasyon merkezi İKÇÜ’de kurulacak”

“Türkiye’nin en iyi simülasyon merkezi İKÇÜ’de kurulacak”

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, “Hemşirelikte Güncel Yaklaşımlar ve Sorunlar Kongresi”ne ev sahipliği yaptı.

İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölümü, “Hemşirelikte Güncel Yaklaşımlar ve Sorunlar Kongresi”ne ev sahipliği yaptı. Dördüncüsünün İzmir’de gerçekleştirildiği kongrede  “Teknolojinin Hemşireliğe Yansımaları” masaya yatırıldı.

Türkiye çapında toplamda 310  bilim insanı ve katılımcının bir araya geldiği kongrenin özel misafirleri Mevlana’nın 22. Kuşak Torunu Esin Çelebi Bayru ve Yükseköğretim Kurulu  (YÖK) Kalite Kurulu Başkanı Prof.Dr. Orhan Uzun oldu.

Prof.Dr.Uzun ve Bayru ile  biraraya gelen İKÇÜ Rektörü Prof.Dr.Galip Akhan, böylesine kapsamlı bir kongrede kendilerini ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti paylaştı.

“Hemşirelik anahtar konumda”

Açılış konuşmasını gerçekleştiren İKÇÜ Rektör Yardımcısı Prof.Dr.Turan Gökçe,  Sağlık Bilimleri Fakültesinin,  İKÇÜ’nün eğitim hayatına başlayan  ilk fakültelerinden olduğunu hatırlattı. Prof.Dr.Gökçe, araştırma odaklı olarak kurulan bir üniversite olarak sağlık bilimlerine büyük önem verdiklerini söyledi.

YÖK  Kalite Kurulu Başkanı Prof.Dr. Orhan Uzun  da “Akreditasyon ve Yükseköğretimde Kalite Konusunda YÖK’ün Çalışmaları ve Kurumlardan Beklentileri” başlıklı verdiği konferansta; akreditasyona başvuru ve onay süreçleri, kurumun sorumluluklarını anlatarak yeni başvuracak kurumlara önerilerde bulundu.

“Türkiye’nin en iyi simülasyon merkezini İKÇÜ’de kuracağız”

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof.Dr.Bumin Dündar, teknolojideki gelişmelerin hem hekim hem de hemşirelere büyük kolaylık sağladığına vurgu yaptı. Türkiye’nin en iyi simülasyon merkezlerinden birini İKÇÜ’de kurmak istediklerini ifade eden Prof.Dr.Dündar, bunun eğitim kalitesine büyük fayda sağlayacağını ifade etti. Prof.Dr.Dündar, “Hemşireler, hastaya doğrudan bakım veren, ihtiyaçlarını belirleyen, nerede, ne zaman, hangi malzemenin kullanılacağına karar veren en büyük sağlık ekibi grubudur. Ülkemizde son yıllarda bilişim teknolojilerinin sağlık alanına büyük katkılar sağladığını görmekteyiz. Sağlık teknolojilerini kullananların yüzde 80’i hemşirelerdir. Sağlık bakım alanında çalışan tüm profesyonellerin gelişen teknolojiler konusunda sürekli eğitimleri bakımın güvenliği ve kalitesi açısından son derece önemlidir. “ dedi.

“Teknoloji, tedavi ve bakıma  kalite getirir”

İKÇÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Dekan Yardımcısı, Hemşirelik Bölüm Başkanı  Doç.Dr.Yasemin Tokem de  modernleşen çağımızda gelişen teknolojik unsurların kullanılmasının hemşirelik mesleğine sunduğu katkıya dikkat çekti.

“Teknoloji kullanımının yaşamımızın tüm alanlarında olduğu gibi hemşirelik bilimi, eğitimi, uygulamaları ve araştırmaları üzerine de etkileri bulunmaktadır” diyen Doç.Dr.Tokem, “Mesleğimiz,  hasta bakımı ve uygulamalarının günümüz koşullarında etkin ve kaliteli bir şekilde yürütülmesi için teknolojik yeniliklerin kullanılmasını  gerekli ve zorunlu kılmaktadır. Web tabanlı eğitimler, simülasyona dayalı öğrenci eğitimi ve uygulamaları, teletıp, telesağlık, hemşire yönetimli sağlık uygulamaları sağlık hizmetini alanların ve hizmeti sunanların  yaşamlarının odak noktası olmaktadır. Tüm bu güncel gelişmelerin meslektaşlarımızla paylaşılarak yeni kurumsal vizyonların geliştirilmesini, mesleki ve kişisel gelişimlerin desteklenmesini, bunların nihai bir sonucu olarak insan sağlığının korunması, geliştirilmesi ve iyileştirilmesini amaçladık.” diye konuştu.

“Sağlık çalışanlarının önce can güvenliği önemlidir”

Kongrenin özel konuğu Hz. Mevlana’nın 22. Kuşak torunu Esin Çelebi Bayru ise Hz.Mevlana’yı evrensel kılan özelliklerini dile getirdi. Mesnevi’nin özünün insan olduğunu kaydeden Bayru, kongrenin amacına dikkat çekerek; sağlık çalışanlarının can güvenliklerinin önemini Hz. Mevlana’nın beyitlerinden örneklerle anlattı.  Bayru, “Önce çalışanlarımız kendi canlarını korumamalılar. Önce kendilerini emniyete almalılar ki; işleri gereği baktıkları hastalara faydalı olsunlar. Hz. Mevlana’ya göre insan ve bedenindeki tüm uzuvlar değerlidir. İnsanın değerine paha biçilemez. İnsanın değeri malla, mülkle, makamla, güzellikle, çirkinlikle ölçülemez. Pirimiz, insanın görünüşünden değil; görüşünden dolayı kıymetli olduğunu anlatmaktadır. “ dedi.

2 gün süren kongrede,  bakım, eğitim ve araştırmada teknoloji, inovasyon, kalite, motivasyon, bilişim, e-öğrenme, patent alma, simülasyonun hemşirelik uygulamalarına ve eğitimine getirdiği sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışıldı.  7 panel, 5 konferansın yer aldığı kongrede, 28 sözel ve 31 poster bildiri arasından ilk üçe girenlere de ödülleri verildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.