Türkiye'nin Florence Nightingale'li anıldı

Türkiye'nin Florence Nightingale'li anıldı

Ege Üniversitesi Hemşirelik Fakültesinde, Gazi Mustafa Kemal Atatürk Tarafından Takdirname Ödüllü İlk Türk Hemşire Safiye Hüseyin Elbi Belgeseli gerçekleştirildi.

Prof. Dr. İnci Erefe Konferans Salonunda yapılan belgesel gösterimine EÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan, Hemşirelik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, öğretim elemanları, idari personel, öğrenciler ile Ege Üniversitesi Hastanesi hemşireleri katıldı.

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Ersan; “Safiye Hüseyin Elbi’nin katkıları çok önemli ve değerlidir. Uluslararası alanda başarılı çalışmalar gerçekleştirmiş, hemşirelik mesleğinin öncüsü olmuştur. Ama burada önemli olan nokta, dil, din, ırk ayırımı gözetmeksizin, yardıma ihtiyacı olan birçok insana ulaşmasıdır. Projede emeği geçen hocalarımıza çok teşekkür ederim” dedi.

ege-ataturk-tarafindan-takdirname-odullu-ilk-turk-hemsire-safiye-huseyin-elbi-belgeseli-6.jpg

Belgesel gösteriminin açılış konuşmasını yapan proje sorumlusu ve Fakülte Dekanı Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Ülkemizin ilk modern hemşiresi ve bizim Florence Nightingalemiz, Balkan Savaşlarında ve Çanakkale Savaşında üstün hizmet sunan Safiye Hüseyin Elbi’dir. Bugün kendi öyküsünü belgesele dönüştürmekten onur duyduğumuz meslektaşımızın yaşamında milli değerlerimiz olan; yardımseverlik, vatan sevgisi, dürüstlük gibi değerleri görecek ve duyacaksınız. Sayın Elbi, mesleğini sadece ülkemizde ve afetlerde icra etmemiş, yabancı dili pratik kullanması ve iyi bir hemşire olması vesilesi ile dünyanın birçok ülkesinde layıkı ile görevini yerine getirirken, yardıma ihtiyaç duyan halka hizmetlerde bulunmuştur. Bir yandan da Hemşirelik okullarının ülkemiz sınırlarında açılması için üstün çaba göstermiştir. Bu çalışmaları ‘Vatanını en çok seven görevini layığı ile yerine getirendir’ özlü sözün sahibi Başta Ulu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk tarafından ödüllendirilmiş, birçok ülke de ödüle layık görmüş ve ödüllendirmiştir” diye konuştu.

Prof. Dr. Ayşegül Dönmez, “Ülkemizde şu an Safiye Hüseyin Elbi adı ile KYK yurtları açılmış, müzeler yapılmış, kitapları yazılmıştır. Şimdi de Cumhuriyete iz bırakan meslektaşımız Safiye Hüseyin Elbi’nin, üniversitemizde, fakültemizde belgeselini yapmaktan memnuniyetimizi belirtmek isterim. Bu vesile ile belgeselimize onay veren Sayın Rektörümüz Prof. Dr. Necdet Budak Hocamıza, Komisyon Başkanımız Rektör Yardımcımız Prof. Dr. Mehmet Ersan Hocamıza, Proje ekibime ve EGEMM’e teşekkür ederim. Belgeselin iz bırakması dileği ile saygı ve sevgilerimi sunarım” dedi. Açılış konuşmasının ardından belgesel gösterimi gerçekleştirildi.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.