TÜRKİYE’NİN İLK BUZ ÜRETİM KOMPLEKSİ İZMİR’DE AÇILIYOR

TÜRKİYE’NİN İLK BUZ ÜRETİM KOMPLEKSİ İZMİR’DE AÇILIYOR

Türkiye’de ilk defa arıtılmış yüzde 100 içme suyu standartlarında kaliteye sahip buz üretim tesisi İzmir’de açılıyor.

Girişimci Ali Akar tarafından Gaziemir’de kurulan, günlük 400 ton kapasiteye sahip Buzz Hause’ta kalıp, kristal, yaprak ve kuru buz üretilecek.

 

Tüm ekmek fırınlarında, balık hallerinde ve balık satış tezgahlarında kullanılan kalıp ve yaprak buzlar artık yüzde 100 hijyenik bir tesiste üretilecek. Uzun yıllar Almanya’da çalıştıktan sonra İzmir’e yerleşen Ali Akar, neredeyse tamamı merdiven altı üretilen buz sektöründeki ihtiyacı görerek yatırım yapmaya karar verdi. Gaziemir’de 2 bin 900 metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 5 bin metrekare alan üzerine kurulan Buzz Hause, yaklaşık 12 milyon TL’ye maloldu. Günlük 400 ton üretim kapasitesine sahip olan tesis tüm Ege Bölgesi’nin kalıp, kristal ve yaprak buz ihtiyacını karşılayacak.

 

İÇME SUYU KALİTESİNDE BUZ

Buzz Hause’ta Türkiye’de ilk defa yüzde 100 arıtılmış içme suyu kalitesinde buz üretileceğini belirten Yönetim Kurulu Başkanı Ali Akar, “Türkiye’ye dönüş yaptıktan sonra gördümki buz üretiminin neredeyse tamamı merdivenaltı yapılıyor. Yaptığım araştırmalarda genellikle beyaz yakalı olarak tabir ettiğimiz kişilerin bu sektörle ilgilenmediklerini gördüm. Buz üretimi ilgilerini çekmemiş. Yaptığım görüşmelerde ne yapmak istediğimi başta anlamadılar. Ben Türk halkının sağlıklı buz kullanılarak üretilen ekmek yemesini, denizden çıkmış mis gibi balıkların sağlıklı buz içerisinde tüketiciye ulaşmasını istiyorum” dedi.

 

TÜM FIRINLAR, BALIK ÇİFTLİKLERİ, SU VE ET ÜRÜNLERİ İŞLETMELERİ DE BU BUZU KULLANACAK

 

Kalıp buz kullanım alanını çoğu insanın bilmediğini ancak bütün fırıncıların hamuru soğuk tutmak için buz kullandığını dile getiren Akar, “Unlu mamüller ve ekmek fırınları hamura buz katarak sıcaktan korumaya ve canlı kalmasını sağlamaya çalışırlar. Hamur az kabardığı zaman, hamurun içinin daha sağlam olması için, yoğrulduğu sırada buz ilave edilerek istenilen kalitede ekmek üretimi sağlanabilmekte” diye konuştu. Buz kullanımının su ve et ürünleri işlemede de yoğun olarak kullanıldığını dile getiren Akar, “Balık çiftliklerinde buz kullanımı yoğundur. Hem balık muhafazasında hem de balık sevkiyatında, ayrıca canlı balıkların buzla şoklanarak sevkiyata hazırlanmasında kullanılmakta. Tavuk ve hindi kesimhanelerinde veya et ürünleri işlemede, sosis, salam üretiminde soğuk kıvam arttırıcı olarak yaprak buz kullanımı yaygındır. Mevcut durumda şebeke suyuyla ya da yağmur ve lağım sularının karıştığı artezyen sularla yapılan buzlar kullanılıyor. Bu buzlarda bakteri olup olmadığı denetlenmiyor. Buzun içinde bakteri üremiyor ama o buz kullanılırken eriyor ve içindeki bakteriler üremeye devam ediyor. Buz üretiminde fark yaratarak günlük 750 ton ters ozmos sistemiyle içme suyu kalitesinde hijyenik koşullarda sağlıklı su sağlıklı buz üreteceğiz’ şeklinde konuştu.

 

5 FABRİKA DAHA AÇILACAK

Biz yaptığımız işin tüm yönleriyle eksiksiz olmasını arzu ediyoruz diyen Akar, Ocak 2018 itibariyle tam kapasite çalışacaklarını ve hemen akabinde Türkiye’nin farklı bölgelerinde aynı tesisten 5 tane daha kuracaklarını belirterek, “Yılbaşında istediğimiz verilere ulaştığımızda kısa süre içerisinde İstanbul’da Anadolu ve Avrupa yakasında birer tane, Bursa’da, Gaziantep’te ve Antalya’da da aynı tesisi kuracağız” dedi.

 

KİMSENİN İŞİNİ ELİNDEN ALMAYACAĞIZ

Şuanda sektörde sağlıksız da olsa bireysel girişimlerden oluşan bir dağıtım zinciri olduğunu hatırlatan Akar, “İsimsiz kişi ya da firmalar kendi aralarında paylaştıkları bölgelerde buz dağıtım işini sağlıksız koşullarda sürdürüyorlar. Bu sektörden geçinen insanları yok etmek gibi bir düşünemiz yok. Onlarla oturup ortak bir zeminde anlaşarak bizim markamız altında çalışan tüccar plasiyerlere dönüştürmek istiyoruz. Dağıtımda kullanılacak olan soğutuculu ve hijyenik araçlar hususunda kendilerine finansman desteği sağlamayı da düşünüyoruz. Kendilerini yenileyebilirler ve sisteme ayak uydurabilirlerse bu kişileri dağıtım zincirimize dahil etmek istiyoruz” ifadelerini kullandı.

 

BUZLAR TSE BELGELİ OLACAK

Kristal buzda küçük ölçekli üretimlerin mevcut olduğunu ancak kalıp buzda tam otomatik, el değmeden üretim yapılan ilk tesisin Buzz Hause olacağını vurgulayan Genel Koordinatör Gıda Yüksek Mühendisi Pınar Çoruhlu ise, “Önce ISO-22000 Gıda Güvenliği Yönetim Sistemi ve ISO 9001, 14001 VE OHSAS 18001 belgelerimizi alacağız. Ardından TSE belgesi almak için başvuru yapacağız. TSE ürün ve Hizmet yeterlilik Belgesi hiçbir buz firmasında bulunmuyor. Bu anlamda ilk olacağız. Biz bu belgelerimizi tamamladıktan sonra tüm zincir marketlere de gireceğiz. Marketler şuan kötünün iyisini seçmek durumundalar. Ancak biz üretime başladığımızda müşterilerine yüzde 100 sağlıklı ürün sunmak adına bizi tercih edeceklerdir” diye konuştu. AR-GE çalışmalarının da sürdüğünü dile getiren Çoruhlu, “AR-GE birimimiz yoğun bir şekilde çalışıyor. Özellikle eğlence sektöründe kullanılacak meyve aromalı kristal buzlar üretmek istiyoruz. Öte yandan ambalaj konusunda da yeni bir tasarım geliştirmek üzereyiz” dedi.

 

BUZ MEVZUATA DA GİRMELİ

Uluslararası Gıda mevzuatlarını da incelediğini, Türk Gıda Kodeksi’nde kullanılan yenilebilir buzların standartları ve denetlenmesi hususunda herhangi bir madde olmadığını söyleyen Çoruhlu, sözlerini şöyle sürdürdü; “Biz gerekli kalite belgelerimizi aldıktan sonra bakanlık nezdinde girişimlerde bulunarak buz kullanımının denetlenmesine olanak sağlayacak yönetmeliğin çıkarılmasını sağlamak istiyoruz. İnsanlar şu an sağlıksız ve hijyenik olmayan ortamlarda üretilen buzları tüketiyor. Bu nedenle temel amacımız hijyenik koşullarda, el değmeden sağlıklı su, sağlıklı buz üretmek.”

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.