TÜRKİYE’NİN İLK OYUK (KORKULUK) FESTİVALİ BARBAROS’TA

TÜRKİYE’NİN İLK OYUK (KORKULUK) FESTİVALİ BARBAROS’TA

102 yılın Barbaros Köyü’nün, kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerleri canlandırmayı hedefleyerek hazırladığı Türkiye’nin ilk Tematik Festivali Oyuk (Korkuluk) Festivali, Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar’ın da katıldığı korkuluk kort

Yaşları 18 – 75 arasında değişen Barbaroslu köylüler, köylerin genel olarak kaybolmaya yüz tutan tarımsal, kültürel ve geleneksel değerlerini korumak Korkuluk, kendi deyimleri ile Oyuk Festivali gerçekleştirirken yaptıkları 300’ün üzerinde korkulukla renkli görüntüler sergilediler. 3-4-5 Haziran boyunca Urla’nın Barbaros Köyü’nde düzenlenecek olan Oyuk Festivali, hem Türkiye’de ilk kez gerçekleştirilecek olmasıyla hem de tarımsal kalkınma için örnek teşkil etmesiyle dikkat çekmekte.

URLA’YA YAKIŞANDIR

Korkulukların arasında açılış konuşmasını yapan Urla Belediye Başkanı Sibel Uyar, festivallerin bölgeye, kente ve yapıldığı yöreye katkısının büyük olduğunu hatırlatarak, ‘Bize bu proje geldiğinde çok heyecanlandık, mutlu olduk. Günümüz koşullarında geçmiş değerlerimizi canlandırmak, dikkat çekmek çok önemli. Buradan başlayan kırsal, tarımsal hareketin öncüsü olmak Urla’ya yakışandır. Urla her zaman toprağı, denizi ve doğal harikalarıyla öncü olmuştur’ dedi.

www

 

BARBAROSLU OYUKLARA KULAK VERİN

Oyuk’un kelime anlamının, bir şeyin yapılmasını önlemek için yıldırma gösterisi, yani bostan korkuluğu olduğunu, ama bir diğer anlamının ise sevinç ve mutluluk olduğunu belirten Oyuk Festivali Komite Başkanı Demet Küçükkayalar ise, bu noktadan hareketle Barbaroslu köylülerle “Gülümseyin Barbaros’tasınız” sloganıyla yola çıktıklarını dile getirerek, “Festivalin hazırlığı ve takibi için, 18 – 75 yaş aralığında tamamı köylülerden oluşan bir komite oluşturan Barbaroslular, A’dan Z’ye tüm hazırlıkları bizzat kendileri yürüttüler. Bunun için her gün Barbaros Kütüphanesi’nde buluşan köylü kadınlar, günün 8 saati korkuluk yaptı. 3 gün boyunca yapılacak etkinliklerle köyümüz büyük bir tarımsal hareketin merkezi olacak. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi ve Batı Urla Köyleri Derneği’nin desteklediği festivale 5.000 kişinin üzerinde katılım beklemekteyiz. Tüm köy halkı olarak herkesi gülümsemek ve kültürel değerlere sahip çıkmak için Barbaros’a bekliyoruz. Unutulmaya yüz tutmuş geleneklerimizi, toprağımızı, el becerilerimizi hatırlayalım dedik. Festivalin sürdürülebilir olması öncelikli stratejimiz. Bunun yanı sıra, katılımcılar köyümüzün sokaklarında dolaşırken eski anılarından bir parça görecek, sanata ve toprağa verdiğimiz emeğe tanıklık edecek, kulağa gelen o tatlı melodilerle gülümseyecekler. Kısaca, bu temayı ve bakışı tüm Türkiye’ye yayarsak, ülkede köy yaşamına dikkat çekmiş ve tarımsal kalkınmayı sağlamış oluruz. Barbaroslu Oyuklara kulak verin ki köy hayatını hep beraber canlandıralım’ dedi.

Kortej yürüyüşü ve açılış konuşmalarının ardından Başkan Uyar ve beraberindekiler stantları ziyaret ettiler.

Festivalde yapılacak ilgi çekici etkinlikler ve düzenlenecek yarışmalar ile kaybolan değerler üzerinde farkındalık yaratmak, üretimi artırmak ve Barbaros’u markalaştırmak amaçlanmakta. Dolayısıyla yerli halkın kalkınarak, köyden kente göçün durdurulması ve genç nüfusun geri dönmesi de hedeflemekte.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.