Türkiye'nin İlk ve Tek Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kütüphanesi Açıldı

Türkiye'nin İlk ve Tek Tıbbi ve Aromatik Bitkiler Kütüphanesi Açıldı

Çerçi Yusuf web sitesi, Türkiye’nin ilk ve tek tıbbi ve aromatik bitkiler çevrim-içi kütüphanesidir.

145 tıbbi ve aromatik bitki hakkında; şekil özellikleri, iklim ve toprak tercihleri, kullanılan kısımları, kimyevi bileşenleri, tıbbi ve aromaterapi alanında kullanımlarıyla ilgili akademik kaynaklara dayalı bilgilerin referanslarıyla paylaşıldığı Çerçi Yusuf web sitesi portalı açıldı.

Hastanelere ve doktorlara kolay ulaşılamayan bir dönemde, gerek insan fizyolojisi gerekse tıbbi bitkiler konusundaki derin bilgi ve tecrübeleri sayesinde, babası ile beraber bir at arabasının arkasında tıbbi bitki ve şifalı baharatlardan karışımlar hazırlayıp, maddi durumu iyi veya değil ayırt etmeden, tüm ihtiyaç sahiplerine elini uzatmış Adana’nın marka isimlerinden Çerçi Yusuf’un mirası ölümsüzleşti.  

1910 senesinde pratiğini Adana'nın Saydam Caddesi'nde açtığı ve halihazırda faaliyet göstermekte olan aktar dükkanına taşıyan Çerçi Yusuf, senelerce yanında çalışan çıraklar ve aile fertlerinden sayısız çerçi yetiştirmiştir. 

100 yılın üzerinde bir zaman sonra Çerçi Yusuf ismi bugün sadece ufak bir aktar dükkanına değil; ülkemizde her başarılı ismin akıbetine uğrayarak "öz", "hakiki", "asıl" çerçi Yusuflarla dolu kocaman bir sokağa ama asıl Adana'nın kültürel ve sosyal tarihine geçmiştir.

Çerçi Yusuf'un en büyük oğlu Salih Çerçi'nin en küçük çocuğu Sevil Çerçi Babaç'ın 2017 senesi doğum günü hediyesi olarak hayata geçirilen www.cerciyusuf.org’da 145 tıbbi ve aromatik bitkinin şekli, iklim ve toprak tercihleri, kullanılan kısımları, kimyevi bileşenler, tıbbi ve aromaterapi alanında kullanımları ile ilgili akademik kaynaklara dayalı referanslı bilgiler paylaşılmaktadır. Site üzerinde merak edilen tıbbi ve aromatik bitki hakkında bilgiye ulaşmak için gerek resimli kütüphaneden gerekse alfabetik olarak latince isimleri ile dizimlenmiş listeden faydalanılabilmektedir.

Çerçi Yusuf’un küçük torunlarından ve sitenin kurucusu Rana Babaç “Umuyorum ki bu site Adana'nın kültürel miraslarından Çerçi Yusuf'un hayatı, değerleri ve mirasına ışık tuttuğu kadar, içindeki akademik bilgilerle tıbbi ve aromatik bilgiler veya şifalı baharatlar hakkında güvenilir bilgiye sahip olmak isteyen herkese faydalı bir kaynak da olur.” dedi.

Her bireyin bünyesinin farklı olduğuna, benzer/aynı semptomlara sahip bir çok rahatsızlığın var olduğuna dikkat çeken Babaç “Çerçi Yusuf sitesinin tıbbi ve aromatik bitkiler ile ilgili güvenilir akademik kaynaklardan derlenmiş referans bilgiler sunan bir portal olarak hazırladık. Sitede bahsi geçen tüm bitkilerin hangi rahatsızlıklarda kullanıldığı belirtilmekle beraber bitkinin hangi kısmının hangi usulde uygulandığına dair hiç bir bilgi paylaşmadık. Bunu yapmadaki amacımız sitedeki bilgilerin yetkili bir sağlık uzmanının tavsiyeleri yerine koyulmasının önüne geçmekti.” diyerek sitenin kullanımı ile ilgili önemli bir ayrıntıya da dikkat çekti. 
 

HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.