Türkiye’nin tarım teknolojisine ışık tutuyor

Türkiye’nin tarım teknolojisine ışık tutuyor

“100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi”

Seval Aslan- Burcu Okutan- Özge Sarı- Mehmet Ünlü / İZMİR (Ege Ajans) – Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknoloji Mühendisliği Bölümü bünyesinde bulunan “100. Yıl Tarım Makineleri Müzesi” tarımsal üretimde yer alan farklı tarım alet ve makinelerinin  tarihi gelişimini gösteriyor ve kişileri bu konuda bilgilendiriyor.Prof. Dr. Emin Mutaf,  öncülüğünde kurulan müze, Türkiye’nin tarım teknolojisine ışık tutuyor.

Müzede; Tahta Depolu İlaçlama Tulumbası, Massey Harris Hayvan Tırmığı, Kanal Açma Makinesi, Ekim Makinesi, Çayır Makinesi Şasisi, Lister Motor Dizel, Lister Motor Bujili, Yatık Silindirli DEUTZ, Koyun Kırpma Makinesi, Malaksör, Yayık, El Pülverizatörü, Everasman Tesviye Aleti, Döven, Koşum Takımı, Binek Takımı, Diferansiyel, Körük, Mafsallı Tarla Tırmığı, Yaman Tipi Pulluk, İki Bıçaklı Mercimek Hasat Makinesi, Pancar Çapa Makinesi, Küçük Çam Yayık, Tek Atlı Yaylı Araba, Pancar Hasat Makinesi, Çift Sıralı Patates Hasat Makinesi, Yarı Otomatik Patates Dikim Makinesi, Patates Boğaz Doldurma Makinesi, Tırpan, Toprak Frezesi, Ot Presi, Tohum Ekme Makinesi, Derin Sürme Pulluğu bulunuyor.

ALANINDA TEK MÜZE

Ege Üniversitesi (EÜ) Ziraat Fakültesi Tarım Makineleri ve Teknoloji Mühendisliği Bölümü bünyesinde 1981 yılında kurulan “100.Yıl Tarım Makineleri Müzesi” Türkiye’de kendi alanında  tek örnek durumunda. Müzenin kurulma aşamasında  en büyük finansal desteği dönemin önemli kurumlarından biri olan Türkiye Zirai Donatım Kurumu tarafından sağlandı. 1980 yılında açılması öneri olarak sunulan müzenin 1981 yılında “Atatürk’ün Doğumunun 100. Yıl Dönümü” kutlamaları programı kapsamında açıldı.

HEM ÖĞRENCİLERE HEM ZİYARETÇİLERE

Uygulamalı derslerde de kullanılan alet ve makineler öğrencilere eski ile yeniyi karşılaştırma imkanı verirken, Türkiye’nin dört bir tarafından gelen alet ve makineler tarımsal faaliyetlere göre gruplandırılarak kendi içinde geçmişten günümüze doğru geçiş yapacak şekilde sergileniyor. Müze içerisinde yer alan ve Türkiye’nin tarım tarihine ışık tutan makineler ziyaretçiler için 250’den fazla alet ve ekipman ile zengin seçenekler sunuyor.

Müze Tarım Makineleri Bölümü’nün uygulamalı derslerinde de kullanıldığından ve müze içinde bulunan alet ve makinelerin korunması açısından randevulu olarak ziyaret edilebiliyor.

Etiketler :
HABERE YORUM KAT
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.